В Русия: Или печелим. Или ще стане страшно

46875
В Русия: Или печелим. Или ще стане страшно
Снимка: iStock

Ето как звучат само една малка част от агресивните послания в телевизионните дебати в Русия, които германската обществено-правна медия АРД е подбрала: "Украйна трябва да бъде унищожена като нация", "Или ние побеждаваме, или никой в света няма да остане жив", "Зеленски трябва да бъде обезглавен, а всеки, който подкрепя Украйна, трябва да бъде убит".

А в едно токшоу от края на април направо се говореше за това как Русия може да наложи господството си над света след спечелване на ядрена война.

Огромен гаф на Русия. Ето какво стана

Подобно нещо се случва рядко. Пропагандната машина на Русия, която се смята за добре смазана и ефективно работеща, очевидно допусна огр...

Телевизията остава най-важната медия в Русия. Според социологически проучвания над 60% от населението на страната се информира именно от телевизията за политически теми. Повечето телевизии се финансират изцяло или частично от правителството, включително и трите най-гледани - Россия 1, Первый канал и НТВ.

Токшоутата - важна част от пропагандната машина

Политическите токшоута и новините доминират в програмите. Магдалена Калцеис, преподавателка по руска лингвистика и специализирана дидактика в Университета в Инсбрук, посочва, че тези предавания са евтини за производство, предлагат и развлекателен елемент и лесно биха могли да достигнат и до хора, които имат по-слабо изразен интерес към политиката.

През февруари 2022 г. политическите токшоута и новините по Первый канал са заемали около 11 часа ефирно време на ден. Руските токшоута достигат до 25% от аудиторията, а понякога и повече, научаваме още от публикацията в АРД. За сравнение: в Германия токшоутата по първа и втора обществена телевизия заемат между 2 и 3 процента от програмата. Най-гледаното от тях от началото на годината е привлякло 14,2% от зрителската аудитория.

Предимството на токшоутата е, че в тях може да се твърди всичко. "Това прави атмосферата невероятно разгорещена", посочва Калцеис. Пример за това е поведението на водещия на "Времето ще покаже", който обиди един от "проукраинските" му гости, наричайки го "фашистка въшка". Той нареди последният да бъде изгонен от студиото след думите му, че Червената армия "позорно е избягала" от Украйна през 1941 година.

Бездействие за украинските бежанци и руска пропаганда от държавници: Доклад на БХК за 2022 г.

Служебните правителства, назначени от президента Румен Радев през 2022 г., не предприеха значими инициативи в сферата на правата на чов...

Всяко отклоняващо се мнение е престъпление

Юлия Смирнова, старша изследователка от Института за стратегически диалог Германия (ISD), допълва картината: "С приемането на закона срещу т.нар. фалшиви новини или срещу дискредитирането на руската армия всъщност всяко едно мнение или разказ за войната, отклоняващи се от официалната линия, стават криминално престъпление."

АРД припомня, че малко след началото на войната срещу Украйна, Държавната Дума гласува закон, предвиждащ присъда до 15 години за разпространение на "фалшиви новини" за армията.

Гостите от чужбина привнасят усещане за легитимност

Към февруари 2022 г. в Русия все още е имало няколко телевизии, които не са били държавни. Включително и "Дожд", която е можела да се гледа единствено през интернет. През 2021 г. тя беше обявена за "чуждестранен агент". Заради войната и засилващия се натиск и заплахи срещу недържавните медии, "Дожд" бе принудена да спре излъчванията си от Русия през март 2022 година.

Американският посланик в Будапеща: Не си измисляйте войни, съсредоточете се върху войната в Украйна

Унгария да се съсредоточи върху войната в Украйна, а не върху "фалшиви" войни, препоръча посланикът на САЩ в страната Дейвид Пресман, д...

Режимът в Кремъл е загрижен за укрепването на мита за Русия като свръхсила. А ситуацията на Запад се представя много по-драматично заради санкциите, коментира още Смирнова. "В едно токшоу се твърдеше, че във Великобритания гладували и щели да проядят и катерици, но ще продължат да доставят оръжия на Украйна. Така че наистина се тиражират много абсурдни истории, които непременно трябва да бъдат запомнени от аудиторията", обяснява тя.

Редовно в руските токшоута се канят и чуждестранни участници. Чести гости например са Тъкър Карлсън от САЩ и германският депутат от "Алтернатива за Германия" Щефен Котрé. Тяхната роля е да придават достоверност на руския наратив и евентуално да разпространяват гледните точки, които са чули. "Техните възгледи в повечето случаи са много близки до руската пропаганда", посочва Юлия Смирнова от Института за стратегически диалог Германия.

Пропагандата все пак осигурява висок рейтинг

Смирнова подчертава колко опасна е военната реторика, особено в токшоутата, които разпространяват открити заплахи за ядрена война. "Постоянното повтаряне цели да повярват хората, че Русия като нищо ще използва ядрено оръжие", обяснява тя.

Трудно е обаче да се прецени доколко успешни са токшоутата като елемент от пропагандата на Кремъл. В тази връзка Смирнова казва пред АРД: "Политическите токшоута не са сред най-популярните предавания по руската телевизия в момента. Но като цяло репресивната система, съвместно с пропагандата, осигурява висок рейтинг на одобрение за Путин, както и нежелание да се протестира срещу войната."

САЩ искат да завладеят Русия заради вулкана Йелоустоун: Нова порция руска пропаганда

Запада се опитва да отстрани Русия като основна геополитическа сила в Европа. Не само това, но в САЩ се опасяват от евентуално изригван...

 

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Полицията в Холандия използва булдозер срещу пропалестински протест (ВИДЕО)

Путин: Няма да позволим никой да ни заплашва (ВИДЕА)

Словакия иска да създаде платформа за мирни преговори с Путин

Запада отзовава дипломатите си от Русия: Какво предстои

Задържаният американски войник в Русия е бил примамен от приятелката си да отиде там (СНИМКИ+ВИДЕА)

Риск за пациентите: Недостигът на лекарства в Англия

Руски обстрел: Пожар в културен център в Николаев, загинали в Никопол (ВИДЕО)

Русский мир: Няма вода, мият тоалетните с шампанско (ВИДЕО)

Добри новини за Украйна: Първите боеприпаси от чешката инициатива пристигат скоро

Моментът за Русия в Украйна настъпи: Сега, защото танковете и БТР-ите намаляват ударно (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа