Виктор Янукович е съгласен на предсрочни избори, твърди полският премиер

16568
Виктор Янукович е съгласен на предсрочни избори, твърди полският премиер
Снимка: Getty

Украинският президент Виктор Янукович е съгласен с провеждането на предсрочни избори през тази година. Това заяви полският премиер Доналд Туск, предаде БГНЕС.

"С президента Янукович се договорихме, че предсрочни избори трябва да се проведат най-рано през тази година. Това включва както на президентски, така и парламентарните избори. Ще се сформира правителство на националното единство в рамките на 10 дни, както и изменения и допълнения на Конституцията на Украйна до началото на това лято", каза Туск .

"Въпреки това е трудно да се приемат като сериозни тези предложения , ако говорим за ангажимента на президента Виктор Янукович. Опитът показва, че обещанията, които поемат украинските власти, рядко се изпълняват", посочи той.

Синовете на Янукович пробвали да избягат от Украйна?

Наложените санкции от ЕС за управляващите в Украйна вече изглежда дадоха резултат, макар и косвен. Според съобщение на Twitter профила...

Припомняме, че полският външен министър Радослав Сикорски е един от тримата европейски дипломати, които в момента са в Киев и преговарят с Янукович в търсене на изход от кризата.

Бившият украински президент Леонид Кравчук също настоя за предсрочни избори и пожела утре Върховната рада да се събере и да вземе решение по въпроса. Днес украинските депутати бяха евакуирани от сградата на украинския парламент.

Същевременно излежаващата ефективна присъда Юлия Тимошенко категорично отказва който и да е да преговаря с Янукович и да му дава шанс "да се измъкне". Янукович трябва да бъде съден за "масови убийства" и никакви преговори не могат да се водят вече с него, заяви Тимошенко.

"Незабавното отстраняване на Янукович и съденето му за масови убийства на цивилни трябва да бъдат единственото изискване на народа, на опозицията и на международната общност", каза бившият украински премиерк в изявление, публикувано на страницата в интернет на нейната партия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа