За да пробият в Авдеевка: Руснаците се мъчат да направят рамбовци от резервисти (ВИДЕО)

6389
За да пробият в Авдеевка: Руснаците се мъчат да направят рамбовци от резервисти (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

Руското военно командване е започнало да създава нови военни части в рамките на руската армия, атакувала и биеща се на територията на Украйна. Това показват данни от документ, с който украинците са се сдобили – вероятно пленен някъде на бойното поле от руски командир.

ОЩЕ: Руснаците се добраха до секретни документи от САЩ за военната подготовка на Украйна

Въпросните части би трябвало да имат характеристика на специални части. Те са наречени "Сторм Z" - съставени са от по 100 войници, като в тези рамки има 4 десантни групи от по 10 души, 4 артилерийски групи, също от по 10 души, 5 души инженерен състав, 8 души разузнавателна група, двама души, които се занимават с управление на дронове, трима медици и двама командири.

Във въпросните групи влизат новомобилизирани резервисти, но те се обучават в рамките на едва 10-15 дни – крайно недостатъчно време да превърнеш дори човек с военен опит във войник от специална част, коментира в дневния си обзор ISW – американският мозъчен тръст Институт за изучване на войната. Защото "Сторм Z" е предвидено да водят бой в градски условия и да превземат важни логистични точки. Изглежда тези нови части ще се използват първо в направлението към Авдеевка.

Друг интересен акцент е поредната визита на беларуския диктатор Александър Лукашенко в Москва. Оттам Лукашенко отново опита да обясни колко много НАТО заплашва Беларус и по-точно западната граница на страната, за да се оправдае как беларуската армия трябва да е готова да спре инвазия – така той всячески се стреми да избяга от обвързване на армията си с директни военни действия в Украйна.

(КАРТА) На фронта като цяло нищо ново под слънцето. Прави впечатление, че съгласно сутрешната украинска сводка за второ поредно денонощие има повече руски пехотни атаки в Маринка (27 километра южно от Авдеевка), отколкото в Бахмут – 19 срещу 16, всичките неуспешни. Накратко – от север и от юг в Бахмут фронтовете не търпят промени, украинците удържат и не позволяват на руснаците да мислят за обкръжаване на Бахмут. От север основната битка е при Орехово-Васильовка (11-12 километра северозападно от Бахмут), като популярният руски телеграм канал "Рибар", свързван с финансиране от Евгений Пригожин, признава как руснаците не успяват там, но се мъчи да омаловажи нещата, като говори, че и украинците не са установили пълен контрол. При Богдановка, на 5-6 километра север-северозапад от Бахмут също няма успех – признава се от руският пропагандист Семьон Пегов, списващ канала WarGonzo. На юг, при Ивановско (5-6 километра югозапад-запад от Бахмут), картината е същата.

В самия град обаче има промяна на позиции – изглежда там има нова украинска линия на отбрана, при жп линията тоест на запад от административния център на града. От телеграм канала "Бахмутски демон" го признават, но и казват, че е имало украински танков отговор и то именно по жп гарата "Бахмут-1", за която руснаците се бяха превъзбудили, че са превзели. Тази гара де факто е музейна забележителност.

При Авдеевка ситуацията най-добре описа Игор Гиркин, бивш силов министър на т.нар. ДНР (Донецка народна република) и осъден на първа инстанция в Хага на доживотен затворе заради свалянето на полет MH17. Имало е украинска контраатака (вероятно северно от Спартак) и украинците са успели да заемат по-добри позиции. Руснаците така и не могат да пробият нито от север (Новокалиново, 7 километра от Бахмут), нито от юг (Първомайско, 10 километра и Маринка, 27 километра), за да мислят за обкръжаване на Авдеевка, което признава и Семьон Пегов. Според украински данни, за последната седмица при Авдеевка са загинали 4000 руски войници, като се праща подкрепление от 4000 души, които да ги замести.

Руското военно министерство съобщава и, че е спряло украинска диверсионна група от 15 души, която влязла в Брянска област. От министерството пишат и как украинското командване наредило да се стреля с артилерия по украински войници, които се предали при Авдеевка – те били убити. Доказателства – снимки или видеа, в бюлетина на руското министерство няма, по навик. Няма и някакви големи промени в Луганска област.

В Запорожка област е имало обстрел с HIMARS по цели в Мелитопол – руснаците твърдят, че са свалили 6 изстреляни ракети, украинският кмет на града Иван Фьодоров обаче говори в Телеграм за експлозии и линейки, които са отивали към руска военна база. А Наталия Хуменюк, говорител на украинското командване "Юг", заяви, че с успешни артилерийски удари са поразени руски артилерийски позиции, което намалява възможностите на руската армия да стреля по цели на запад от река Днепър.

ОЩЕ: Провалът на Путин - новите симптоми, които го подсказват (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Атентаторът на Фицо се изправя пред съда на 18 май

Водолази спасяват хората: Дъждове и мощни бури удариха южна Германия

ЕК заплаши Microsoft със санкции заради рискове от изборна дезинформация

Русия с агресивен тон към България - нарече управляващите "режим"

Путин: Как развих великолепните си качества? Просто така се получи (ВИДЕО)

Пожар на летище в Русия, взривове в Одеса и Харков (ВИДЕО)

Съветът на ЕС забранява разпространението на четири руски медии

Хиляди осъдени украинци са се съгласили да отидат от затвора право към фронта

Ватикана ще предлага индулгенции през 2025 г.

Путин обсъди патицата по пекински, която е ял в Китай, и френските войски в Украйна (ВИДЕА)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа