Провалът на Путин - новите симптоми, които го подсказват (ВИДЕО)

11161
Провалът на Путин - новите симптоми, които го подсказват (ВИДЕО)
Снимка: iStock

Картината на грандиозния провал на издирвания от Международния наказателен съд за отвличане на украински деца като военно престъпление руски диктатор Владимир Путин става все по-ясна и непреодолима на внушенията му. Поредната порция щрихи беше начертана през изминалото денонощие.

На първо място – ясният сигнал, даден от Путин на поредното заседание на Руския съвет за национална сигурност. Той обърна специално внимание върху нуждата от осигуряване на ред и сигурност в окупираните от руснаците украински земи. Путин внуши, че Украйна заплашва украинските граждани в окупираните от неговите войници територии и че трябва да се вземат мерки срещу "терористичните атаки", извършени срещу представители на руската окупационна власт. Буквално всеки ден украински партизани успяват да нанасят удари срещу колаборатори, особено в Мелитопол. Затова и руският диктатор призова подопечните си да търсят начин да вербуват повече украинци като сътрудничещи на окупаторите.

Загубата на доверие към действията на Путин си проличава и от материал на изданието "Вьорстка". Според него, на по-ниско ниво в регионалните администрации на Руската федерация е започнал процес по поощряване на чиновниците – с "благинки" като свободен паркинг, вендинг машини, дори преференциални банкови кредити. Причината да се прави това е растящото напрежение каква е цената на войната в Украйна – не само като човешки жертви, но и като бюджетни разходи, които се вземат и от регионалните и общински хазни.

Показателно е и друго – китайският посланик в ЕС Фу Цон разясни изрично сътрудничеството между Китай и Руската федерация с думите, че съвместното изявление за "без граници" на Москва и Пекин е риторика и че Китай не подкрепя разпалването на войната в Украйна, като не дава/продава оръжия на Руската федерация. В своеобразен отговор Путин прие акредитационните писма на 17 посланици по телевизията и пред посланиците на САЩ и ЕС наблегна на руския дневен ред – с поглед на отрицание на Запада и към развитие на връзките с Югоизточна Азия плюс Сирия, което вече е израз на дипломатическо безсилие, защото най-много "ласкателство" беше отделено за Башар Ал Асад, посочва в дневния си анализ ISW, американският мозъчен тръст Институт за изучаване на войната: Путин: Руската федерация няма враждебни намерения към други държави (ВИДЕО)

На този фон, заместник-ръководителят на политическия кабинет на Зеленски Андрий Сибиня коментира пред Financial Times, че Украйна ще е отворена за преговори с Русия щом украинската армия стигне на границата с Крим. При такова развитие на нещата обаче не значи, че освобождението на Крим по военен път ще отпадне, уточни той.

Какъв е размерът на военния провал на Путин, който предопределя и политическата му безпомощност и международна изолация може добре да се види от провалената руска зимна офанзива, с която трябваше да бъде превзет Донбас – Донецка и Луганска област. Според анализа, руската операция най-вероятно е трябвало да се развие в четири фази, с които да бъдат превзети две големи линии на защита – тази при Бахмут, както и тази при Славянск и Краматорск, след което да бъдат покорени Покровск и Доброполе. Но руснаците се провалиха още на първата фаза – Бахмут устоява:

Развитието на военните действия

Съгласно сутрешната сводка украинския щаб, през изминалото денонощие е имало повече руски пехотни атаки при Маринка (25), отколкото в Бахмут (20). Маринка е една от най-горещите точки на фронта по отношение на Авдеевка – на 27 километра югозападно от Авдеевка, градчето с около 10 000 души население преди войната устоява на руските атаки вече почти 13 месеца, макар че заради руските бомбардировки и обстрели там реално не остана тухла върху тухла. Че Маринка удържа запореден ден признава в дневния си обзор и руският пропагандист Семьон Пегов, списващ телеграм канала WarGonzo. Удържа и Авдеевка – никъде няма пробив, специално от северозапад украинците съобщават, че удържат позициите си при Новокалиново, с което пречат на руските идеи да се търси обкръжаване на Авдеевка.

В самия Бахмут Пегов твърди, че всички позиции по протежението на река Бахмутка са вече под контрола на ЧВК Вагнер, но в югозападната част на града и в северните квартали украинците спират руските сили. Сводката и на популярния руски телеграм канал "Рибар", свързван с финансиране от Евгений Пригожин, също подсказва това – тя е много кратка и с лаконичното "продължава настъплението по всички линии на бойните действия", без да има някаква конкретика, което е ясна подсказка за пропаганда, а не за конкретни резултати. При Богдановка обаче, от север (5-6 километра от Бахмут) плюс Орехово-Васильовка, и при Ивановско, от югозапад-запад (5-6 километра от Бахмут) руснаците така и не пробиват.

Нещо повече - в последните два дни имаше съобщения, а вече и видеокадри, на украински атаки при Клещеевка - на 15 километра южно от Бахмут:

В Луганска област буквално нищо не се случва, но за сметка на това напрежението в Херсонска и Запорожка област расте – явно руснаците се страхуват от украинска контраофанзива към Крим. През изминалото денонощие имаше руско съобщение за свален украински дрон при АЕЦ Запорожие, а сателитни снимки показват как руски оръжеен склад в Крим е опразнен в продължение на само един месец, което подсказва разпределение на военна техника за защитни позиции.

През изминалото денонощие украинците за пореден път свалиха и руски хеликоптер Ка-52.

Според Дейвид Хелмс, работещ за американската армия метеоролог, климатичните условия в различните части на Украйна ще станат подходящи за настъпление с тежка военна техника по различно време. Най-бързо земята ще изсъхне на юг, точно в Херсонска и Запорожка област – най-рано около православния Великден тоест средата на април. В Донецка област това ще стане около 1 май, а в Луганска ще е най-късно – в средата на май. Хелмс конкретно има предвид изсъхването на земята, за да не затъват тежките военни машини в тонове кал.

ОЩЕ: Пригожин явно прие убийството на Татарски за атака срещу себе си (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Дронове с автомати и ракети: Ново оръжие от САЩ за Украйна (ВИДЕО)

Руската църква ще изпраща 1300 свещеници на фронта: За упокой или за подкрепа на руската армия? (СНИМКИ)

Шолц с груба шега на гърба на украинците защо не е готов да им даде ракети "Таурус" (ВИДЕО)

Пожар в немска фирма, произвеждаща оръжия за Украйна (ВИДЕО)

Естония ускорява развитието на отбранителната си индустрия

Италия предоставя на Украйна още една система за противовъздушна отбрана SAMP-T

Русия може да превземе балтийските страни за 7 дни, реакцията на НАТО ще се забави

Камерън разреши на Киев да обстрелва Русия с британски оръжия (ВИДЕО)

Шарл Мишел: Свободната преса е гарант за демокрацията

Тревога: Путин трупа сили за настъпление към Харков и Суми, но има ли достатъчно? (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа