X
 
 

Заради Русия Беларус спря износа на горива за Украйна, Полша и балтийските страни

3720 1
Заради Русия Беларус спря износа на горива за Украйна, Полша и балтийските страни
Снимка: Belneftekhim
Беларус временно преустанови износа на бензин и дизел за Украйна, Полша и балтийските страни, защото в беларуските рафинерии постъпва некачествен руски нефт, обяви заместник-генералният директор на Беларуската нефтена компания (БНК) Сергей Гриб, цитиран от ТАСС.

"Към момента (договорните задължения) са преустановени до решаването на въпроса с руския петрол", каза Гриб, като уточни, че "е спрян износът на леки петролни продукти – бензин и дизелово гориво – в Украйна, Полша и Балтийските страни".

Той поясни, че "намаляването на обемите на износ се случва, за да се обезпечи изцяло вътрешния пазар в пълен обем". При това той уточни, че "онези продукти, които не се консумират на пазарите на съседни страни, т.нар. тежки нефтени продукти "ще се продават" през пристанищата на Балтийско море към страните от Далечната дъга“. По думите му, че беларуската страна е в процес на оценка на вредите от спирането на износа на петролни продукти.

Без руския нефт икономиката на Украйна може да се срине

В Киев усетиха заплаха - според украинска компания без руския петрол икономиката на страната може да колабира и е застрашена дори нацио...

По-рано концернът "Белнефтехим", в състава на който влизат петролни рафинерии, обяви временно ограничаване на доставките на леки петролни продукти (бензин, керосин и дизелово гориво) за Европа поради лошото качество на руския петрол, постъпващ в беларуския участък на петролопровода "Дружба", предаде беларуската агенция БЕЛТА.

Некачествената суровина води дo ĸopoзия и мoже дa пoвpeди cĸъпитe ĸaтaлизaтopи в петролната рафинерия "Мозир". "Щeтитe мoгaт дa дocтигнaт cтoтици милиoни дoлapи", ĸaзва ръководителят на "Белнефтехим" Андрей Рибаков.

Руската компания "Транснефт" потвърди проблемите с качеството и обеща да поправи ситуацията. Днес Минск поиска официална среща с Русия за обсъждане на компенсации за щети, нанесени на оборудването на беларуските рафинерии.

Преди това президентът на Беларус Александър Лукашенко заяви, че участъкът от петролопровода "Дружба", който преминава през територията на страната, може да бъде затворен за ремонт, въпреки че през него се транспортира руски петрол.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
  • 11 април, Световния ден за борба с шизофренията мина... 1 11 април, Световния ден за борба с шизофренията мина... преди 7 месеца Профил на трол?
    И като, че ли двете дежурни в Актуално русофобни сороспии Деби и Барбара са ги натъпкали с хапчета.. Дремат и не довиждат, че пише РУСИЯ. Милите те