Без руския нефт икономиката на Украйна може да се срине

4713
Без руския нефт икономиката на Украйна може да се срине
Снимка: ViOil

В Киев усетиха заплаха - според украинска компания без руския петрол икономиката на страната може да колабира и е застрашена дори националната сигурност, пише руският вестник "Газета".

Руският премиер Дмитрий Медведев съобщи вчера, че се забранява износът на петрол и петролни продукти от Русия за Украйна. Това е ответна мярка след неотдавнашното разширяване на санкциите срещу Москва от страна на Киев.

Медведев съобщи, че е подписал постановление за ограничаване на руския износ на въглища, петрол и петролни продукти за Украйна. Москва разширява и забраната за внос в страната на отделни видове украински стоки - продукти на украинското машиностроене, леката промишленост, металообработването, "чиято обща стойност миналата година е била близо 250 млн. долара". Според премиера ред руски стоки, включително горива, от 1 юни т. г. ще може да се изнасят в Украйна само с отделни разрешителни.

Забраната за износ на руски петрол и петролни продукти в Украйна може да предизвика колапс на местния пазар на горива и на цялата икономика, да подкопае националната сигурност, опасяват се от нефтопреработвателната компания "Укртатнафта".

Русия забрани износа на нефт за Украйна

Русия забранява износа на нефт и продукти от нефт за Украйна. Това обяви министър-председателят Дмитрий Медведев. Освен това руските вл...

Предприятието се кани да преработва занапред повече суровини, идващи от каспийските находища, за да осигури на Украйна петролни продукти в необходимите количества. Същевременно "Укртатнафта" призовава властите в Киев да подпомогнат всички рафинерии в страната да увеличат производството.

По официални данни, цитирани от агенция УНИАН, през 2018 г. Украйна е внесла петролни продукти за 5.54 млрд. долара. Според руските митници федерацията е изнесла миналата година в Украйна стоки за 9.5 млрд. долара, близо половината от които представляват минерални продукти - главно петрол и въглища.

Експерти на "Газета" очакват новите ограничения, наложени от Москва, да се отразят негативно върху украинската икономика и да увеличат зависимостта й по-специално от беларуските петролни доставки. Украйна внася петрол и от Литва, напомня вестникът.

Bloomberg изчисли, че украинската икономика влиза в топ 10 на "най-нещастните" в света наред с тези на Гърция и Уругвай. За "най-нещастна икономика" бе провъзгласена Венецуела, а Украйна зае 6-ото място в класацията. Според агенцията тези страни преживяват тежки икономически сътресения и демонстрират "нищожен напредък в усилията да обуздаят поскъпването и да върнат хората на работа", добавя "Газета".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Пораженията след украинския удар в Джанкой, Крим: Ценна руска техника е аут, официални украински данни

Хвърлят ги директно в Ада: Руските миротворци от Карабах вероятно ще бъдат изпратени в Украйна

Председателят на ЕЦБ засега не иска руските активи да отидат в помощ на Украйна

Борел: Да извадим нашите системи Patriot и да ги пратим на Украйна

Украйна скоро ще получи нова ПВО система IRIS-T: Потвърждение от Германия

Германски милиардер инсценира смъртта си и избяга в Москва при младата си любовница? (СНИМКИ)

Шмигал предупреди за възможна Трета световна война

Продажбите на нови автомобили в ЕС се сринаха до 16-месечно дъно

В руските училища отпадат книгите за сталинските репресии, с какво ги заменят?

Зеленски: Русия унищожи почти всичките ни ТЕЦ, очакваме атаки и по АЕЦ (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа