Таксита, карани от роботи - какво ще спечели Tesla?

3100
Таксита, карани от роботи - какво ще спечели Tesla?
Снимка: Getty Images/Guliver

От технологичния гигант Tesla планират да пуснат първите роботаксита, като част от плановете им за мрежа за споделено автономно пътуване. Това стана ясно от изказване на самия Илън Мъск, по време на т.нар. "Ден на автономността"

"Уверен съм в предсказанията ми за това, че ще има автономни роботаксита поризведени от Tesla, през следващата година - не във всички юрисдиции разбира се, защото все още нямаме регулаторно одобрение навсякъде", заяви Мъск, без да навлиза в детайли по отношение на това, кои регулации визира. Той добави, че се чувства уверен, че компанията ще получи необходимите регулаторни одобрения по някое време догодина.

Борсовата комисия на САЩ поиска наказание за Мъск

Финансовият регулатор на САЩ поиска съдия в Ню Йорк да накаже милиардера Илон Мъск, предаде БГНЕС по информация на BBC. Според Комисия...

От Tesla възнамеряват да позволят на собствениците на автономни Tesla автомобили да се включат в тяхната мрежа за споделено пътуване, която се очаква да заложи на сходен бизнес модел като Uber и Airbnb. От приходите Tesla ще вземе за себе си 25% до 30%. Там, където няма достатъчна концентрация на Tesla автомобили, от компанията ще насочат повече от новите си роботаксита.

Плановете на Tesla за тази мрежа от автономни автомобили не са нови. От компанията на Илън Мъск говорят за тях от 2016 г. Всички нови превозни средства на компанията Tesla вече се произвеждат с персонализирани компютърни чипове, които правят възможно напълно автономното шофиране. Този детайл стана ясен от срещата с Мъск в понеделник. Дори в хардуерен аспект чиповете покриват всички изисквания, необходими за пълноценно и безопасно автономно управление. Важно е да се отбележи, че въпреки факта, че Tesla превозните средства са екипирани с комплект сензори (като например камери и радари за предно виждане), те не включват технологии като lidar и други технологии за светлинно засичане, които според други производители на автономни автомобили са от критична важност. Според Мъск обаче това са обречени технологии.

Предизвикателството, което все още компанията не е преодоляла в технологичен аспект, е софтуера. Мъск очаква този проблем да бъде преодолян в средата на идната година. "От сегашна гледна точка, след около година, да кажем година и три месеца, но през следващата година със сигурност, ние ще имаме над милион роботаксита по пътната мрежа", заяви той, допълвайки многократно, че за да стане реалност пускането на напълно автономните автомобили, са необходими регулаторни одобрения, въпреки, че не уточни за какви регулации става въпрос.

Понастоящем в закона в САЩ няма ограничения и регулации за автономни автомобили, само общи линии. И докато общия дизайн включва всичко, което е необходимо за нормалното ръчно управление - наличие на волан и педали например - е неясно как правителството може да ограничи дейността на Tesla. Не е изключена вероятността Мъск да визира местни или общодържавни закони, които регулират мрежите за споделено пътуване.

Летящи таксита - възможно ли е до 2025 година?

Всички сме мечтали, докато сме заседнали в задръствания, да можем просто да се измъкнем и да прелетим над трафика. Според експерти, при...

Автор: Георги Кацаров, Софтуерен университет

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АВТО:

Каква е причината толкова много стартъпи за електромобили да се провалят?

Holiday Mobile: Лидерът на Camping & Caravaning Expo 2024 ни очарова за пореден път

4 мита за бензина, в които мнозина все още вярват

Продажбите на нови автомобили в ЕС падат

Tesla съкращава хиляди служители

Какви глоби плащат автомобилните марки за вредни емисии

Европейските пристанища се превърнаха в паркинги на автомобили

Subaru Crosstrek - верен приятел в приключенията

Какво е нужно за преминаване на технически преглед

Кога автоматичната ръчна спирачка може да бъде опасна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com