Защо руснаци масово се изнасят към Казахстан

4605
Защо руснаци масово се изнасят към Казахстан
Снимка: Pixabay

В Казахстан сега пристигат много хора от Русия и Украйна, съобщават кореспондентите на ДВ. Много от тях са живеели в Република Казахстан и преди войната в Украйна. Някои дори са запазили казахското си гражданство, а други междувременно са взела и руски или украински паспорти. В повечето случаи тези хора твърдят, че пристигат в Казахстан, за да посетят роднини и приятели и уверяват, че са планирали тези пътувания отдавна. Има обаче и хора, които искат да се спасят от санкциите, наложени на Русия. 

Първата вълна руснаци в Казахстан

По-голямата част от казахстанците смятат пристигащите от Русия за „свои хора“ – възприемат ги като представители на тъй наречените „руски казахи“. Напоследък в социалната мрежа Телеграм зачестиха и съветите към пристигащите в Казахстан руски граждани – полезна информация, която трябва да улесни тяхното установяване в страната.

Именно това разтревожи много казахстанци, които се опасяват, че масовото преселение на руснаци ще увеличи безработицата в страната. Тревоги в този смисъл предизвиква и отпадането на ограниченията за влизане в страната, които бяха въведени заради пандемията. Тази промяна влиза в сила от 30 март.

"Първата вълна руски заселници беше през 2014 година. В началото ние се отнасяхме добре с тях – те не се различаваха много от нас, а и са добри специалисти. Един от тях дори беше назначен за заместник-директор на предприятието, в което работех“, разказа на ДВ неговата бивша служителка Лариса Шиян.

Но после нещата се променили: след половин година било проведено първото „оптимизиране на персонала“, в рамките на което много местни хора били освободени от работа, а на тяхно място били назначени руснаци. След една година руснакът станал и директор на транспортната фирма, а от 25-те казахстанци, които работели там допреди идването на руснаците, днес са останали едва седем.

Пристигащите сега украинци бягат от войната и разрушенията, а руснаците - от суровите санкции, наложени от Запада. Животът в Казахстан или някоя друга бивша съветска република им дава предимството, че обикновено не се нуждаят от виза, че могат да общуват с местните хора на руски език и лесно да се адаптират.

Руските граждани, както и гражданите на Украйна сега имат право на 90 дни престой в Казахстан без виза. Но има и разлики: украинците много по-лесно си намират жилище и работа в Казахстан. Не защото бягат от войната, а защото се смята, че те имат различно отношение към работата: готови са да работят с местните хора и не се опитват да ги изместват.

До Алмати за 300 евро 

Украинският автомобилен експерт Александър Кислюк е работил дълги години в Казахстан и казва за местните хора, че са много добродушни и гостоприемни. Външното министерство в Алмати потвърди за ДВ, че украинските граждани могат свободно да влизат в Казахстан и да пребивават без виза за срок до 90 дни. За по-дълъг престой се изисква регистрация в Службата по миграция - въз основа на трудов договор или на получено гражданство.

По неофициална информация през последния месец в Казахстан са пристигнали не повече от хиляда украински граждани. В основни линии това се дължи на факта, че в момента не летят самолети от Украйна за Казахстан. Редовни полети до Алмати и Нур-Султан се извършват само от Франкфурт на Майн, като цената на един билет е около 300 евро. Това означава, че в Казахстан едва ли може да се очаква голям наплив на пристигащи украинци.

 

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Зеленски потвърди: Атакувахме летището в Джанкой (ВИДЕО)

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 18.04 - Републиканците представиха нов военен пакет за Киев

Навалная обвини украинското правителство в грешка и каза дали ще подкрепи Киев

Разрешиха на 16-годишните да си сменят пола в Швеция

Огромна експлозия във Воронеж (ВИДЕО)

Шолц: ЕС да изпрати на Украйна ПВО системи

Франция прибира вила на жената на Путин за милиони

Орбан призова избирателите да гласуват за промяна на върха на евроизборите

Двама руснаци счупиха рекорда за подкуп в страната, обявиха ги за издирване

Украйна е преди НАТО, помагайте: Призив на генералния секретар на НАТО (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа