Зеленски: Бахмут е само в сърцата ни, там не остана нищо

9186
Зеленски: Бахмут е само в сърцата ни, там не остана нищо
Снимка: Getty Images

Президентът на Украйна Володимир Зеленски, който е на посещение в Япония в неделя,  потвърди, че Русия контролира Бахмут, пишат DW и AP. На въпрос по време на срещата на Г-7 в Хирошима: "Украйна държи ли контрола над града? Руснаците казват, че са превзели града", Зеленски отговори: "Мисля, че не" (ВИДЕО, от 04:45 нататък).

"Трябва да разберете, че там вече няма нищо. Те (руснаците – бел. ред.) унищожиха всичко. Сега Бахмут е само в сърцата ни, там няма нищо."

По-късно прессекретарят на Зеленски Сергей Никифоров обясни, че Зеленски отрича загубата на Бахмут. Според Никифоров, президентът е бил попитан, че "руснаците казват, че са превзели Бахмут", на което Зеленски е отговорил: "Мисля, че не".

Говорителят на украинското командване "Изток" полковник Серхий Черевати подчерта, че в югозападната част на Бахмут украинската армия държи позиции - при т.нар. Самолетен паметник (МиГ-17) - т.е. района "Литак".

Издирваният от Трибунала в Хага руски президент Владимир Путин и руското военно министерство излязоха с изявления, че Бахмут (наричан от руснаците Артьомовск) е превзет от руските сили, като Путин специално поздрави частната военна компания "Вагнер", чиито сили основно бяха хвърлени там от лятото на 2022 г. - почти 10 месеца. ОЩЕ: Путин поздрави "Вагнер" с "освобождаването" на Бахмут, руското военно министерство потвърди

Прави впечатление обаче, че самият Евгений Пригожин, собственикът на "Вагнер", обяви, че от 25 май изтегля наемниците си от града и го оставя на редовната руска армия вместо логично да каже, че след превземането на града продължава напред.

ОЩЕ: Ген. Сирски: "Вагнер" влязоха в Бахмут като плъхове в капан 

Любопитен момент е, че един от най-четените руски телеграм канали за войната "Рибар" написа следното: "Ключовото събитие на днешния ден беше завършването на Бахмутската епопея: девет месеца и половина по-късно градът беше освободен от украинските сили. Въпреки това падането на Бахмут може да се превърне в катализатор за началото на дългоочакваната офанзива на Въоръжените сили на Украйна." Това мрачно предупреждение, което отправя каналът, говори красноречиво за ситуацията, която съвсем не е радостна за руснаците. Дори обявяването от страна на Русия, че градът е "превзет", на практика няма да означава "овладяване". Причината е, че украинците успяха да си върнат позиции на север и на юг от града, по фланговете му. Съответно, растат страховете, че е възможно руските сили в самия град да бъдат подложени на украински флангови атаки и да бъдат заклещени от две страни. ОЩЕ: Ендшпилът в Бахмут изглежда идва скоро (ВИДЕО)

В своя дневен анализ ISW - американският мозъчен тръст Институт за изучаване на войната, коментира, че заявлението на Пригожин как "Вагнер" се оттегля на 25-ти май от Бахмут подсказва, че засега няма никакво намерение от страна на руснаците да развиват евентуалния си успех, защото не са в позиция да го сторят, предвид че украинците взеха инициативата по фланговете и се установяват на позиции на по-висок терен, от който могат да обстрелват самия Бахмут - Хромово (2 километра западно от Бахмут), Ивановско и Клещеевка (6-7 километра югозападно от Бахмут), Берховка (5 километра северно от Бахмут). Отделно, според ISW, наемниците на Пригожин трудно ще установят адекватни защитни позиции в града за само 5 дни и ще успеят да се изтеглят без никакви проблеми, ако действително заявеното от руския олигарх е истина.

Предвид историята на взаимодействие между "Вагнер" и руското военно министерство да се вярва, че може лесно и бързо армията на Пригожин да се смени с редовната руска армия е доста лековато. За 5 дни единственият вариант да се извърши подобно "прехвърляне" е руското военно министерство да прехвърли значителни сили от други места на фронта – според британското разузнаване вече няколко батальона са прехвърлени, за да удържат украинските атаки по фланговете на Бахмут, което е доста сериозно анагажиране на сили предвид оценката, че руснаците не поддържат някакви особени резерви, готови за включване в битките в Украйна. Говорителят на украинското командване "Изток" полковник Серхий Черевати също каза, че руснаците продължават да прехвърлят войници от други участъци на фронта на фланговете при Бахмут и то предвид, че бойците на "Вагнер" още са в самия град и не са се изтеглили.

По отношение на развоя на фланговете, руският пропагандист Семьон Пегов съобщава за опит на руската армия да си върне позиции при Била Хора (Бяла Гора, на 12 километра югозападно от Бахмут), но неуспешен. Същото пише и в сутрешната сводка на украинския генщаб. И Пегов, и украинският генщаб наблягат на повишената руска активност по отношение на Авдеевка, но се различават в данните си - според Пегов имало успешна руска атака на едно място - към Новокалиново, 8 километра северно от Авдеевка, с която бил овладян "важен път", но украинските данни са за неуспешни атаки по целия фронт около Авдеевка.

ОЩЕ: Руснаците се мъчат да сринат Бахмут, руска масирана атака с дронове е спряна (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Задържаха двама руски военни, убили петима души в окупираната Херсонска област

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 26.04 - Закъсня ли оръжието от САЩ за Киев?

Столтенберг: Не е твърде късно Украйна да победи Русия

САЩ отново зоват Германия да предостави ракети с далечен обсег на Украйна

Зеленски: Ако със Запада сме искрени съюзници, трябва да защитават небето ни както в Израел

Столтенберг пилотира изтребител Eurofighter (ВИДЕО)

Европарламентът призова страните членки да не признават победата на Путин на изборите

ЕП осъди Иран с припомняне на атентата в Бургас, призова за освобождаване на български моряци

Папата: Прегръдките могат да предотвратят войни

Китай призова германския посланик във връзка с арестуваните за шпионаж

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа