Жилищното кредитиране забави растежа за първи път от 14 месеца насам

4292
Жилищното кредитиране забави растежа за първи път от 14 месеца насам
Снимка: iStock

Жилищното кредитиране у нас забави растежа си за първи път от 14 месеца насам на фона на предизвикателствата пред родната икономика, породени от COVID-19 пандемия и войната в Украйна.

Общият обем на жилищните кредити в България нараства с 18.1% на годишна база през месец април тази година, сочат данните на Българската народна банка. Това е минимално забавяне в темпа на растеж от 0.02 процентни пункта спрямо преходния месец март. Тогава жилищното кредитиране у нас записа рекорден годишен ръст от 18.3%.

Жилищното кредитиране у нас счупи нов рекорд

Жилищното кредитиране у нас продължава да нараства с рекордни темпове, сочат данните на Българската народна банка. Към края на месец м...

За последно, нарастването на заемите за жилище у нас, отчете забавяне през месец февруари 2021 година, когато увеличението бе в размер на 11.3% на годишна база, спрямо годишен ръст от 11.4% за предходния месец януари.

Така за първи път от 14 месеца насам, жилищното кредитиране нараства с по-слаба скорост от предходния месец. Това се случва на фона на войната в Украйна и редовните сигнали на БНБ, че високата кредитна активност в жилищния сегмент, съчетана с ниските лихви и поскъпващите жилища, може да изиграе лоша шега на кредитополучателите при евентуално влошаване на икономиката.

Въпреки минималното забавяне в жилищното кредитиране у нас, общият обем на тези заеми достига рекордни висини през април, възлизайки на 14.684 млрд. лева. Сумата нараства с 2.24 млрд. лева през последните 12 месеца. За сравнение, преди година обемът на жилищните кредити у нас бе на ниво от 12.43 млрд. лева.

Една от причините за силния интерес към покупката на ново жилище е високата инфлация, която у нас достигна 14-годишен връх през април, тъй като някои потребители разглеждат недвижимите имоти като средство за съхранение на спестяванията, особено на фона на нулевите лихви по депозитите и рекордно ниските лихви по ипотечните заеми.

Тази тенденция се допълва от факта, че цените на имотите у нас не спират да нарастват. През миналата година жилищата у нас са поскъпнали средно с близо 10%, сочат данните на Националния статистически институт. Комбинацията от всички тези фактори изисква особено внимание, според БНБ.

Жилищните кредити поевтиняха тройно за десетилетие

Лихвите по жилищните кредити у нас продължават да намаляват, достигайки нови рекордно ниски нива. Средната годишна лихва по новите заем...

„Кредитите за домакинства продължават да нарастват с ускорени темпове, особено в сегмента на жилищните кредити. Запазването на текущите темпове на кредитен растеж при настоящите нива на реалните лихвени проценти създава предпоставки за увеличение на задлъжнялостта, което при вече ясно очертаната тенденция към промяна на лихвения цикъл може да се отрази негативно върху способността на кредитополучателите да обслужват задълженията си и да доведе до нарастване на необслужваните кредити и обезценките при потенциално влошаване на икономическите условия.”, посочват от БНБ в последното си уведомление за нивото на антицикличния капиталов буфер, приложим към кредитни рискови експозиции у нас.

Потребителските кредити догонват жилищните

Подобно на жилищното кредитиране, потребителските кредити у нас също се радват на силен растеж. Обемът на потребителските кредити нараства с 11.9% на годишна база през април до 13.924 млрд. лева. Темпът на растеж се засилва спрямо предходния месеци март, когато годишното увеличение възлизаше на 11.7%.

През последните 12 месеца, заемите за потребление са нараснали с 1.48 млрд. лева. За сравнение, към края на април 2021 година общата сума по тях достигаше 12.44 млрд. лева.

Потребителските кредити също имат отношение към бума в жилищния пазар у нас, тъй като някои потребители финансират покупката с налични спестявания в съчетание със заем за потребление.

Общата сума на всички кредити за домакинствата у нас достига 30.14 млрд. лева към края на четвъртия месец на тази година, като се равнява на 20.5 от брутния вътрешен продукт на България.

БНБ: Рисковете, свързани с пазара на недвижими имоти, налагат специално внимание

Горещият жилищен пазар и високата кредитна активност на банките могат да доведат до повишаване на необслужваните кредити при евентуално...

Кредитите за нефинансовия бизнес нарастват със 7.7% на годишна база през април, като достигат общата сума от 38.810 млрд. лева.

Депозитите на домакинствата наближават 70 млрд. лева

Макар да се забелязва отстъпление на дребните вложители в банките, общата сума по-високи депозити у нас продължава да расте. Депозитите на неправителствения сектор възлизат на 105.18 млрд. лева към края на месец април, като нарастват с 10.1% на годишна база.

Нефинансовият бизнес държи в банките 33.54 млрд. лева, като сумата нараства с 15.4% спрямо същия месец на миналата 2021 година. Темпът на растеж се засилва спрямо предходния месец март, когато годишното увеличение достигаше 13.3%.

Депозитите на домакинствата в България нарастват с 6.5% на годишна база, като към края на април възлизат на 67.6 млрд. лева. Темпът на растеж остава същия, както през предходния месец март, когато годишното увеличение отново бе 6.5%.

Още: Започва ли охлаждане на пазара на недвижими имоти?

Закриха близо 150 000 депозита само за три месеца

Отливът на вложителите в банкови депозити продължава на фона на високата инфлация и нулевите лихви. Срочните депозити на домакинствата ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ФИНАНСИ:

БНБ отчете увеличаване на депозитите и свиване на кредитите в края на 2023 г.

Deutsche bank отчете най-високата си тримесечна печалба от 11 години

Рокадите продължават: Смениха и директора на АДФИ

Финансовият министър увери еврокомисар, че работим за приемане на еврото

Вноска без такса и през уикенда предлага Пощенска банка

Обявиха колко е бюджетният дефицит за 2023 г.

Ключов представител на Фед: Няма да бързаме с намаляването на лихвите

ЕЦБ е поискала от "УниКредит" да ограничи бизнеса си в Русия

Банкер: Очевидно е, че няма да приемем еврото на 1 януари

НСИ: През 2023 г. доходите са изпреварили разходите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com