Жилищното кредитиране у нас счупи нов рекорд

5562
Жилищното кредитиране у нас счупи нов рекорд
Снимка: iStock

Жилищното кредитиране у нас продължава да нараства с рекордни темпове, сочат данните на Българската народна банка.

Към края на месец март тази година, общият обем на всички отпуснати жилищни кредити у нас достига 14.485 млрд. лева. Това представлява рекорден ръст от 18.3% спрямо същия период на миналата година. За сравнение, през март 2021 година жилищните кредити у нас достигаха 12.367 млрд. лева, като тогава годишният растеж бе на ниво от 11.9%. Така само за година, обемът на отпуснатите заеми за жилище нарасна с близо 2.2 млрд. лева.

Жилищните кредити поевтиняха тройно за десетилетие

Лихвите по жилищните кредити у нас продължават да намаляват, достигайки нови рекордно ниски нива. Средната годишна лихва по новите заем...

Темпът на растеж се усилва минимално през март тази година спрямо предходния месец февруари, когато увеличението на годишна база достигаше 18.2%. Данните за март обхващат и последствията от войната в Украйна, която започна в края на февруари. Така поне към края на третия месец, статистиката не издава забавяне при жилищното кредитиране в резултат на военните събития в Европа.

Почти всички жилищни кредити у нас (заеми за 14.01 млрд. лева) са със срок за погасяване над 5 години. Същото важи и за валутата, в която са договорени, като мнозинството от кредитите (заеми за малко над 13 млрд. лева) са договорени в левове.

Високата кредитна активност на полето на заемите за жилище, съчетана с ниските лихви и горещия пазар на недвижими имоти, провокираха Българската народна банка многократно да алармира, че има опасност от ръст на необслужваните кредити и обезценките, ако икономическата ситуацията се влоши.

Именно поради това БНБ взе решение да повиши нивото на антицикличния капиталов буфер, приложим към кредитни рискови експозиции, което банките у нас трябва да поддържат. Новото равнище е 1.5%, като ще влезе в сила от началото на следващата 2023 година.

Сделките с недвижими имоти в България нараснаха с близо 11% на годишна база през първото тримесечие на тази година, сочат данните на Агенцията по вписванията. Въпреки повишението, темпът на растеж започва да се забавя, тъй като през същия период на миналата 2021 година сделките с имоти отчетоха годишно увеличение от 17%.

Започва ли охлаждане на пазара на недвижими имоти?

Сделките с недвижими имоти у нас продължават да нарастват и през настоящата година, но за разлика от миналата 2021 година, темпът на ра...

Така или иначе, според експерти пазарът на имоти ще продължи да върви нагоре, тъй като някои хора разглеждат инвестицията в недвижимо имущество като средство за защита срещу високата инфлация, която подкопава покупателната способност на домакинствата.

Потребителските кредити у нас също нарастват с бързи темпове. Към края на март тази година, общият обем на всички заеми за потребление расте с 11.7% на годишна база до 13.740 млрд. лева. Темпът на растеж се засилва спрямо предходния месец февруари, когато годишното увеличение възлизаше на 11.2%. Увеличението пи потребителските кредити може да има отношение към бурния жилищен пазар, тъй като някой купувачи финансират сделките с налични парични средства и заем за потребление.

Кредитите за нефинансовия бизнес нарастват със 7.9% на годишна база (ръст от 6.6% през февруари) през март до 38.596 млрд. лева, сочат данните на БНБ.

Като цяло в края на март 2022 г. кредитите за неправителствения сектор достигат 73.392 млрд. лева, което се равнява на 50% от брутния вътрешен продукт на България. Обемът нараства със 10.7% на годишна база (ръст от 9.7% през февруари).

Депозити

Депозитите на неправителствения сектор у нас нарастват с 9.8% на годишна база през март (ръст от 8.5% през февруари) до общо 105.06 млрд. лева. Сумата се равнява на близо 72% от БВП на България. Увеличението се случва на фона на нулевите лихви по срочните влогове и ускорената инфлация, която достигна близо 14-годишен връх през март.

Жилищата у нас поскъпнаха с близо 10% през миналата година

Жилищата у нас продължават да поскъпват с рекордни темпове. Цената на жилищата нарасна с 9.4% на годишна база през последното тримесечи...

Депозитите на домакинствата достигат 66.919 млрд. лева към края на третия месец на тази година, като нарастват с 6.5% на годишна база. При спестяванията на домакинствата се наблюдава забавяне в темпа на растеж, тъй като през предходния месец февруари годишното увеличение бе 7.3%. Тази тенденция започна да се забелязва още през миналата година, като основна причина за това е спад при депозитите за по-дребни суми.

Депозитите на нефинансовия бизнес нарастват с 13.3% на годишна база през март (ръст от 10.1% през февруари) до общо 33.947 млрд. лева.

Депозитите на финансовите предприятия нарастват с 47.4% на годишна база през март 2022 година (16.8% годишно повишение през февруари 2022 г.) и в края на месеца достигат 4.196 млрд. лева.

Още: Жилищата у нас поскъпнаха с 43% за десетилетие

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ФИНАНСИ:

Банкер: Очевидно е, че няма да приемем еврото на 1 януари

НСИ: През 2023 г. доходите са изпреварили разходите

И управителят на БНБ заговори за отлагане на приемането на еврото

Преките чужди инвестиции нарастват през февруари

БНБ обяви прогнозата си за българската икономика

БАКБ купува "Токуда Банк"

НАП обяви колко хора вече са подали данъчни декларации

Дацов: Проблемът с фискалния резерв беше измислен и раздухан

Кристалина Георгиева каза тежката си дума за плоския данък в България

Колко пъти ЕЦБ може да намали лихвите до края на годината?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com