Започва ли охлаждане на пазара на недвижими имоти?

22240
Започва ли охлаждане на пазара на недвижими имоти?
Снимка: iStock

Сделките с недвижими имоти у нас продължават да нарастват и през настоящата година, но за разлика от миналата 2021 година, темпът на растеж започва да се забавя, като в един от големите градове у нас даже се отчита понижение.

Сделките с недвижими имоти нарастват с 10.79% на годишна база през първите три месеца на тази година до общо 48 875 броя, сочат данните на Агенцията по вписванията. Въпреки, че вписаните сделки са с над 4 700 повече спрямо първото тримесечие на миналата година, темпът на растеж намалява осезаемо.

Къде у нас пазарът на жилища е най-горещ

Пазарът на жилища в България се развива с бурни темпове през последните няколко години, като сделките с имоти продължават да нарастват ...

За сравнение, през първите три месеца на миналата година броят на сделките нарасна със 17% на годишна база, през второто тримесечие бе постигнат внушителен скок от над 60%, увеличението през третото тримесечие възлизаше на близо 19%, а през последните три месеца на 2021 г. темпът на растеж достигна 22.7%.

Вписаните имотни сделките в София нарастват с 8.75% на годишна база за периода януари – март, достигайки 7268 броя. Това е троен спад в темпа на растеж спрямо същия период на миналата година, когато годишното увеличение бе на ниво от над 26%.

В Пловдив, който е вторият най-голям имотен пазар у нас, вписаните сделки намаляват с 3% спрямо първото тримесечие на миналата година до общо 3534 броя. За сравнение, година по-рано отчетеният ръст в сделките бе достигнал 34%.

За сметка на това обаче, вписаните покупко-продажби на недвижими имоти във Варна се изстрелват с 34.6% на годишна база до 3 471 броя.

София, Пловдив и Варна оформят приблизително 30% от пазара на недвижими имоти в България.

Жилищните кредити поевтиняха тройно за десетилетие

Лихвите по жилищните кредити у нас продължават да намаляват, достигайки нови рекордно ниски нива. Средната годишна лихва по новите заем...

Най-висок ръст в сделките с имоти през първото тримесечие се наблюдава в Несебър, който през последната година се утвърди като предпочитано място за инвестиция в недвижим имот. Вписаните сделки нарастват с цели 104% на годишна база до 1438 броя.

В още три населени места вписаните сделки с имоти надхвърлят 1000 броя през първите три месеца на годината. Вписаните сделки в Стара Загора нарастват с 9% на годишна база до 1202 броя, сделките в Русе се увеличават с 8.4% до 1095 броя, а тези в Плевен записват ръст от 2.5% до 1016 броя.

Задава ли се охлаждане на пазара на недвижими имоти

Макар забавянето в темпа на растеж на сделките с имоти да издава сигнали за охлаждане на пазара, трябва да се отбележи, че секторът на недвижимите имоти у нас изпраща изключително успешна година, което прави постигането на висок растеж все по-трудно начинание, тъй като пазарът вече изхожда от висока база.

Така например, броят на сделките в София от началото на 2022 г. достига ниво, което не е наблюдавано от повече от десетилетие, когато говорим за първата четвърт на годината. Паралелно с това, войната в Украйна провокира икономическа несигурност, която оказва влияние върху вземането на решение за инвестиция в имот.

Високите цени на имотите в съчетание с ускорената инфлация обаче, създава предпоставка пазарът на недвижими имоти да продължи да нараства и в бъдеще, тъй като инвестицията в имот често бива разглеждана като защита срещу обезценяването на парите. За високата активност на пазара свидетелства и рекордният годишен ръст на отпуснатите жилищни кредити у нас, който достига 18.1% към края на месец февруари тази година, сочат данните на Българската народна банка.

Жилищата у нас поскъпнаха с близо 10% през миналата година

Жилищата у нас продължават да поскъпват с рекордни темпове. Цената на жилищата нарасна с 9.4% на годишна база през последното тримесечи...

Цените на жилищата нарастват с 9.4% на годишна база през последното тримесечие на миналата година, сочат данните на Националния статистически институт. Поскъпването се случва на фона на годишната инфлация към края на декември 2021 година в размер на 7.8%.

От друга страна, при рязко влошаване на икономическата среда у нас, имотният пазар може да забави допълнително растежа си, особено на фона на бурното развитие от последните няколко години.

Според някои експерти цените на жилищата са неоправдано високи, а поскъпването на строителните материали ще провокира допълнителен скок в продажните цени на новите имоти, което може да се отрази на търсенето.

От своя страна Българската народна банка вече няколко пъти алармира за опасностите от високата кредитна активност особено при жилищните заеми. Според БНБ, при евентуално влошаване на икономическата среда, може да се очаква ръст на лицата, които няма да могат да обслужват заемите си, което да доведе до увеличение на лошите кредити и обезценките.

Още: Очакват охлаждане на пазара на жилища догодина

БНБ: Рисковете, свързани с пазара на недвижими имоти, налагат специално внимание

Горещият жилищен пазар и високата кредитна активност на банките могат да доведат до повишаване на необслужваните кредити при евентуално...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Все по-близо до отлагане на пълната либерализация на пазара на ток

С гриф "секретно" и "поверително" са договори с еврофинансиране за 60 млн. лв.

Комисията по туризъм одобри промени за по-лесно наемане на чужди сезонни работници

Бивш социален министър се усъмни дали пенсионерите с минимална пенсия не получават и други доходи

Тристранката обсъжда обезщетенията при безработица

"Единственият път за вход на руски газ ще е през България": Илиян Василев за "Турски поток"

Росен Карадимов: Министерството на иновациите и растежа внася стратегията за развитие на ББР

България увеличава вноса на евтини млечни суровини от Украйна

Турският финансов министър: От юни се задава бърз спад на инфлацията

Три компании ще инвестират общо над 100 млн. лв. в Бургас

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com