БНБ: Рисковете, свързани с пазара на недвижими имоти, налагат специално внимание

18549
БНБ: Рисковете, свързани с пазара на недвижими имоти, налагат специално внимание
Снимка: iStock

Горещият жилищен пазар и високата кредитна активност на банките могат да доведат до повишаване на необслужваните кредити при евентуално влошаване на икономиката и скок на лихвените проценти. Поради това банките у нас трябва да съобразяват кредитната си политика с възможните рискове, свързани с пазара на недвижими имоти и вероятността за влошаване на финансовото състояние на домакинствата. Това посочват от Българската народна банка в най-новото издание на редовния бюлетин „Банките в България”, публикуван на сайта на институцията.

„Високата кредитна активност в сегмента на жилищните кредити на фона на повишение на цените на жилищата и засилена конкуренция между кредитните институции налага специално внимание по отношение на рисковете, свързани с пазара на недвижими имоти.”, пише в бюлетина, който разглежда банковия сектор у нас към края на третото тримесечие на миналата година.

Къде у нас пазарът на жилища е най-горещ

Пазарът на жилища в България се развива с бурни темпове през последните няколко години, като сделките с имоти продължават да нарастват ...

От бюлетина на БНБ става ясно, че при неблагоприятни икономически условия и скок на лихвите има вероятност за влошаване на качеството на активите на банките у нас, от една страна заради ръст на необслужваните заеми, а от друга заради спад в стойността на недвижимите имоти, които обезпечават изтеглените ипотечни кредити.

„При неблагоприятни промени в икономическите условия и рязко нарастване на лихвените проценти е възможно да се влоши способността на домакинствата да обслужват кредитните си задължения, което, в съчетание със спад в стойността на обезпеченията, да породи загуби по линия на кредитния риск.”, пишат от БНБ.

Според институцията, кредитната политика на банките трябва да е съобразена с евентуалното влошаване на финансовото състояние на домакинствата.

„В тази връзка е важно кредитната политика на банките да е съобразена с вероятността за влошаване на финансовото състояние на домакинствата и нивото на кредитен риск при негативни промени в икономическата среда.”, пише в документа.

Жилищата у нас поскъпнаха с 43% за десетилетие

Жилищата в България поскъпват значително през последното десетилетие. Цените на жилищата у нас нарастват с 43% спрямо 2010 година, соча...

Жилищният пазар в България продължава да расте. Сделките с имоти записват ръст от близо 23% на годишна база през четвъртото тримесечие на миналата година, сочат данните на Агенцията по вписванията. Цените на жилищата у нас са скочили с 43% за последното десетилетие, става ясно от данните на Евростат. Макар имотите да продължават да поскъпва, последните данни на европейската статистическа служба показаха сигнал за охлаждане на цените.

Индексът на цените на жилищата у нас забави годишния си растеж си до 8.7% през третото тримесечие, спрямо рекордното повишение от 9.1%, отчетено през предходния тримесечен период. На фона на това, брокери на недвижими имоти прогнозират, че много хора ще инвестират в имот и през тази година, водени от желанието да спасят парите си от високата инфлация.

С малко над 2.002 млрд. лева нарасна сумата по отпуснатите жилищни кредити у нас за година, сочат последните данни на БНБ към края на месец ноември миналата година. Общият обем на ипотечните заеми достига 13.89 млрд. лева, като расте с 16.83% на годишна база.

При неяснота при банкови и финансови въпроси свързани със закупуването на недвижимо имущество, най-добрия вариант е да се направи консултация с адвокат по недвижими имоти.

Банките отпуснаха жилищни заеми за над 2 млрд. лева за година

Жилищните заеми нараснаха с 2.002 млрд. лева за последните 12 месеца, записвайки рекорден темп на растеж от 16.83% на годишна база, соч...

Още: БНБ: Растежът на кредитирането може да увеличи необслужваните заеми

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ФИНАНСИ:

БНБ отчете увеличаване на депозитите и свиване на кредитите в края на 2023 г.

Deutsche bank отчете най-високата си тримесечна печалба от 11 години

Рокадите продължават: Смениха и директора на АДФИ

Финансовият министър увери еврокомисар, че работим за приемане на еврото

Вноска без такса и през уикенда предлага Пощенска банка

Обявиха колко е бюджетният дефицит за 2023 г.

Ключов представител на Фед: Няма да бързаме с намаляването на лихвите

ЕЦБ е поискала от "УниКредит" да ограничи бизнеса си в Русия

Банкер: Очевидно е, че няма да приемем еврото на 1 януари

НСИ: През 2023 г. доходите са изпреварили разходите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com