6 зеленчука, които можете да засеете и да забравите до есента

31452
6 зеленчука, които можете да засеете и да забравите до есента
Снимка: iStock

Никой градинар не си поставя за цел да пренебрегне реколтата си. Въпреки това, идеята за лесни зеленчуци, които изискват минимална поддръжка, е привлекателна за тези с натоварен начин на живот.

Още: Засаждане на тиква до мрежата: Тънкости и препоръки

Всички зеленчуци ще изискват малко усилия на етап засаждане и прибиране на реколтата. Но междувременно някои култури могат да бъдат оставени до голяма степен на произвола.

Разбира се, ако сте готови да положите малко усилия с поливане, плевене и торене, тогава вероятно ще увеличите добива и производителността на вашите растения. Ако обаче не го направите, пак имате има голям шанс за вкусна реколта, на която да се насладите в края на сезона.

Възможното изключение са периодите на суша – така че ако нямате време за поливане, тогава помислете за инсталиране на напоителна система , която да свърши работата вместо вас. Това е особено важно за градинарите в по-топлите райони на страната .

Тези зеленчуци, могат успешно да се отглеждат от начинаещи градинари.

Цвекло

Отглеждането на цвекло е лесно, ако започвате с добре дренирана почва – в противен случай просто ще трябва да я промените с органична материя .

Цвеклото е зеленчук за хладно време и може да се постави на частична сянка.

Засадете семената на разстояние от 2,5 до 5 см. едно от друго в редове и леко покрийте с почва преди поливане.

Растенията трябва да покълнат в рамките на седмица или две, а цвеклото ще бъде готово за прибиране на реколтата в рамките на два до три месеца.

Яденето на цвекло, когато е по-малко, ще ви донесе по-сладък вкус, докато по-голямото цвекло ще бъде по-малко вкусно, но ще има по-дебели кори, което ще ви позволи да го съхранявате по-дълго.

Ревен

Ревенът е многогодишен зеленчук, който обикновено се консумира в десерти – въпреки че е също толкова вкусен в солени ястия. Растенията се връщат година след година, но не трябва да се берат до втората или дори третата година, за да могат да се установят.

Стъблата и листата се нуждаят от малко място, за да се разпръснат, така че всяко растение ще изисква около 0,8 квадратни метра.

Ако засадите ревен по края на градината си, тогава той няма да пречи на други култури, когато излиза всяка пролет.

Короните трябва да бъдат засадени на 2,5 до 5 см. в почвата – ако са по-дълбоки, може да не изникнат.

Грижите за растенията от ревен са минимални – в идеалния случай мулчирайте през пролетта, от време на време плевете около стъблата и поливайте при сухо време.

Прибирането на ревен е възможно през цялата пролет и лято, когато стъблата достигнат най-малко 25 см. дължина. Форсирането на ревен е опция, ако искате ранна реколта.

Преустановете прибирането на реколтата в края на юни/началото на юли, за да сте сигурни, че растението има достатъчно енергия, за да издържи през зимата.

Чесън

Малко са културите, които изискват толкова малко внимание като чесъна, но растежът отнема известно време – средно около 180-210 дни.

Отглеждането на чесън изисква ниски температури: в по-студените зони засадете четири до шест седмици преди земята да замръзне, а в по-топлите зони можете да засадите през цялата зима, до февруари.

Преди да засадите, трябва да вкопаете органични вещества в почвата, като компост или добре угнил оборски тор.

Разбийте главите на отделни скилидки и засадете всяка на около 2,5 см. дълбочина, на разстояние от 5 до 10 см. една от друга, в редове на разстояние от 31 до 46 см. една от друга. Скилидките трябва да се засаждат с по-дебелия край на долу.

Покрийте скилидките с пръст и полейте с вода. Можете да берете чесъна, след като листата му покафенеят.

За най-добра реколта се препоръчва подхранване на растенията чесън на всеки 3-4 седмици до късна пролет. Трябва също да поливате в периоди на суша. Въпреки това, дори ако напълно забравите за чесъна, все още вероятно ще имате какво да приберете през лятото.

Зимна тиква

Има широка гама от сортове зимни тикви, от които можете да избирате. На вкусните плодове им трябва много време, за да узреят – от 80 до 110 дни – но тъй като са достатъчно големи, за да формират основата на основните ястия, чакането си заслужава.

Отглеждането на зимна тиква не е трудно, но имате нужда от малко пространство, за да се разпръснат лозовите растения.

Трябва да започнете да засаждате веднага щом шансът за пролетни слани изчезне и както подсказва името им, зимните тикви ще бъдат готови за прибиране на реколтата между есента и зимата.

Засадете семена направо в земята, в богата, добре дренирана почва, оформена като хълмове или могили. След като достигнат около 5 см. височина, изтънете разсада до три растения на хълм, разположени на 1 м. едно от друго.

След това можете да оставите растенията на лози. За най-добри резултати обаче трябва да поливате в сухи периоди и да поставяте мулч от слама под плодовете, за да ги предпазите от обезцветяване на земята.

Картофи

Отглеждането на картофи е привлекателна опция, тъй като има над 100 вида картофи, от които да избирате. Освен това е универсална култура, която се съхранява добре.

Картофите в ранен сезон се засаждат в края на зимата или началото на пролетта и отнемат до три месеца, за да достигнат зрялост. Те са опция с най-малко поддръжка и могат да се отглеждат като картофи в контейнери или в торби за отглеждане .

Средносезонните – или основна култура – картофите са основната, по-едра култура, която се засажда през пролетта и отнема 4-5 месеца, за да достигне зрялост. Те са най-добре засадени в земята.

Въпреки че е необходимо известно търпение, картофите са непретенциозни растения, изискващи малко повече от меки температури и почва, за да растат.

Най-добре е да засадите картофи за семе – вместо тези от магазина, които може да не поникнат и да носят болести. Когато засаждат картофи за семена, градинарите обикновено се съветват да ги засаждат на около 5 до 7,5 см. дълбочина и на около 60 см. един от друг, след това да ги "нахълмят" или "загърлят" около листния растеж. Причината е, че първоначално картофите ще получат достатъчно светлина, за да растат, но след това се пазят от слънцето, за да не позеленеят.

Въпреки това, решението „засади и забрави“ е първоначално да заровите посадъчния си материал на 12 до 15 см. дълбочина, което ще избегне излагането на слънце и ще гарантира, че ще продължат да растат без допълнителна намеса.

За най-добри резултати обогатете почвата с балансиран тор по време на засаждане и след това наторете още веднъж, когато растенията са високи от 20 до 31 см.. Поливайте растенията в сухи периоди.

Прибирането на картофи, след като растенията започнат да увяхват и пожълтяват, ще гарантира, че няма да останат в земята твърде дълго.

Лук

Тайната за отглеждане на лук с минимални усилия е да се засаждат лукчета, а не семена. Можете да започнете засаждане, когато температурите са около 10°C на слънчево място в добре дренирана почва, подобрена с органична материя.

Засадете на около 2 см. дълбочина, на разстояние от 5 до 10 см. един от друг, в редове на 25 до 30 см. един от друг. Увеличете леко разстоянието, ако предпочитате големи лукчета. Покрийте с пръст, така че върховете на луковиците да стърчат през почвата, след това ги затвърдете и полейте добре.

Още: Ползи и недостатъци на този бабин метод за торене на растенията в градината

Внимавайте за плевели и вода в периоди на суша. Ако забележите завръз, отстранете го, за да предотвратите цъфтежа на лука.

Прибирането на лук може да се извърши около 100-120 след засаждането. Потърсете кога върховете естествено падат и покафеняват.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

С какво се пръскат доматите при цъфтеж?

Невероятна реколта от домати и краставици: Тайните на подготовка на почвата

Кога зреят обикновено горските ягоди

Как да се справим със сивото гниене по ягодите

Най-успешните дни през май за градинарство според календара за сеитба

Лунен календар за градинари - какво трябва да направите в градината през май 2024

Розите ще цъфтят като луди, ако заровите това до тях

Засаждане на картофи през май 2024: Най-добрите дати

Може ли да се варосват овошките през Страстната седмица?

Ябълковият оцет е много полезен за градината: 5 страхотни идеи как да го използвате

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com