Ползи и недостатъци на този бабин метод за торене на растенията в градината

1810
Ползи и недостатъци на този бабин метод за торене на растенията в градината
Снимка: iStock

Обогатяване на почвата е необходимо в почти всяка градина. Ниските макро и микро хранителни вещества причиняват проблеми като гниене, хлороза и ниско производство на плодове.

Още: Всичко за хербицидите и тяхната безопасна употреба в двора

Органичните градинари обичат да се обръщат към естествени продукти за решаване на често срещани проблеми с хранителните вещества. Използването на яйца като тор е стар трик, но може да има някои неприятни вторични ефекти. Торът със сурови яйца може да не е най-добрият начин за въвеждане на калций във вашите растения, но черупките са истински шампион в градината.

Торене със сурови яйца

Нашите баби и дядовци не са имали достъп до съвременните препарати за подобряване на почвата и вместо това са разчитали на компостирането, за да повишат плодородието на почвата. Можем да вземем страница от тяхната книга и да се научим как да използваме повторно нашите отпадъци и да ги върнем обратно на почвата по естествен път. Почитана от времето традиция е да се постави сурово, ненапукано яйце на дъното на дупка за засаждане на домати . Има своите предимства и недостатъци, както ще видим.

Ползи от използването на цели яйца като тор

Яйцата съдържат високи нива на калций. Това е важно хранително вещество за растенията, особено за зеленчуците и плодовете. Яйцата ще отделят калций в почвата за усвояване от корените по време на компостиране, което може да преодолее проблеми като гниене на цветовете.

Въпреки това, излишъкът от азот и ниското pH ще свържат калция в почвата, предотвратявайки усвояването му. Използването на яйца като тор придава калций, но не е полезно, ако растението няма достъп до хранителните вещества. Винаги проверявайте pH на почвата, преди да засадите нова реколта и минимизирайте количеството азот, което въвеждате в почвата, след като започнат да се образуват пъпки.

Потенциални недостатъци на тор от сурови яйца

Един очевиден проблем при торенето със сурови яйца е миризмата. Ако не заровите яйцето достатъчно дълбоко, с времето то ще започне да мирише. Освен това използването на цели яйца като тор може да привлече нежелани вредители. Различни видове гризачите ще бъдат привлечени от миризмата и ще изкопаят малките растения в опит да стигнат до потенциалния източник на храна.

Целите яйца като растителен тор не са най-бързият начин вашите растения да получат калций, тъй като им отнема известно време, за да се разградят. По-добър източник е само от черупките, където е основната концентрация на хранителните вещества. Използвайте яйцата и запазете черупките за по-бърз и по-малко миризлив начин да предпазите зеленчуците си от падане на цветовете.

Как да използвате яйцата като тор за растения

За да избегнете проблеми с торенето със сурови яйца, използвайте само черупките. Те обикновено се изхвърлят, след като самото яйце е сготвено, но носят калций за вашата почва. Просто натрошете черупките и ги смесете с почвата. Друг начин за използване на яйчените черупки е да ги сварите и полеете с получената течност. Това предотвратява проблемите със сурови яйца, като същевременно подобрява почвата.

Още: Органични или химически торове са по-подходящи за розите

Университетът на Минесота направи тест с помощта на дестилирана вода и варени яйчени черупки. Получената вода има повишени нива на калций и калий , като и двете са от полза за растенията, особено тези, които цъфтят и плододават. Използването на водата за напояване на растенията осигурява лесен начин за достъп на корените до тези хранителни вещества.

Можете също така да направите листно пръскане, така че листата да изтеглят хранителните вещества в съдовата система, за да използват и двата елемента. Така че яжте яйцата си, запазете черупките си и оправете почвата си за по-големи, по-добри добиви.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Защо черешата изсъхва през пролетта?

Как се прави пикиране на пипер?

Богата реколта от ягоди - 8 правила, които трябва да знае всеки градинар

Как да се отървете от глухарчетата в градината?

Грижа за петунията - златни правила за пищен цъфтеж

До какво води преполиването на доматите?

Торене със сода - за кои растения е най-добро

С какво трябва да се пръскат ягодите при цъфтеж?

Дървото на желанията - ето как трябва да се грижите за това цвете

Златни правила за засаждане на дини, които всеки градинар трябва да знае

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com