Болести по тиквите: На какво да обърнете внимание?

5706
Болести по тиквите: На какво да обърнете внимание?
Снимка: Pixabay

Ако сте решили да засявате тиква във вашата градина, трябва добре да проучите какви грижи е добре да полагате и с какви проблеми може да се сблъскате. Може да е нашествие от насекоми или друго същество, което хапе тиквите, или може да е някоя от редица болести по тиквите, застрашаващи вашата реколта. За да излекувате тиквите и да подобрите реколтата, е важно да идентифицирате болестта.

Идентифициране на болести по тиквата

Важна стъпка при решаване на проблема е да установите възможно най-бързо болестта, която засяга тиквените растение. Ранното откриване ще ви позволи да лекувате симптомите на ранен етап и евентуално успешно да спасите реколтата.

Полезно е не само да разпознавате симптомите на инфекциозните заболявания, но и да знаете как се разпространяват и оцеляват. Болестите, засягащи тиквите, могат да бъдат листни по природа или болести по плодовете. Листното заболяване често отваря растението за други инфекциозни заболявания, както и за слънчеви изгаряния.

Тиква в градината: Основни съвети при засаждане

Болести и лечение на тиквата

Често срещани болести при тиквите са листните болести - брашнестата мана, пухената мана, белите петънца, лепестата мана по стъблата и антракнозата са най-честите виновници за болести по листата.

Брашнеста мана

Брашнестата мана е бяло „прахообразно“ покритие от спори, които се движат от долната листна повърхност към горната. Ефектът от тази болест е да обезлисти тиквените растения. Спорите оцеляват сред почвата и растителните остатъци и се разпръскват чрез вятъра.

Това е една от най-лесните болести за идентифициране, но може да се увеличи по тежест през периоди на сухо време. Може да се преборите с болестта, редувайте с култури без тиква и третирайте с фунгицид при първите признаци.

Как да отгледате по-голяма тиква: Добрите градинари разкриват тайните

Пухкава мана

Маната се вижда като лезии по горната повърхност на листата. Първоначално лезиите са жълти петна или ъглови участъци, напоени с вода. Лезиите стават некротични, когато болестта започне да напредва с времето. Ако условията, в които отглеждате тиквите, са влажни и хладни – това само ще насърчи заболяването. Спорите се разпръскват чрез вятъра.

Фунгицидите с широк спектър на действие са донякъде ефективни срещу мана. Засаждането на ранни сезонни сортове също може да намали шансовете за проникване на плесен в реколтата.

Антракноза

Антракнозата започва като малки, светлокафяви петна, очертани с по-тъмен ръб, който се разширява с напредването. По листата се появяват малки дупки.

Бялото петно

Болестта се проявява като кафяви вретеновидни лезии по повърхността на листата. По плодовете може да има бели петна, които са с по-кръгла форма от лезиите на листа с форма на диамант.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Ето как да засадите семена от моркови за страхотен старт

Наторяване на боровинкови храсти: Ето какво трябва да знаете

Какви са подходящите температури за засяване на домати?

Ето как да ограничите разпространението на плевели в градина

Основни съвети при засяване на моркови в домашната градина

Още имаме време: Ето как да засадим лалета през април

Защо перата на чесъна пожълтяват и как да го подхраните, за да спасите растението

Може ли да се ускори плододаването на младите овощни дървета

Тънкости в борбата с плевелите в зеленчуковата градина

Тънкости за отглеждане на черешово дърво от резник

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com