Избягвайте тези неща и никога листата на разсада при доматите няма да пожълтяват

11172
Избягвайте тези неща и никога листата на разсада при доматите няма да пожълтяват
Снимка: iStcok

Доматите определено не са никак претенциозни да отглеждане, но в същото време разсадът е отговорен процес, по време на който може да се появят различни проблеми. Един от тях, който се среща често, е пожълтяването на листата – най-напред стават светлозелени, а след това пожълтяват, изсъхват и падат. Добрите градинари умеят да разчитат правилно сигналите, които растенията им дават.

Какви са най-често срещаните причини за пожълтяване на листата на разсада ?

1. Прекалено ярко слънце

През пролетта слънцето е доста силно и пряката слънчева светлина върху разсада може да доведе до изгаряне на листата. Върху тях се появяват бели сухи петна, които може да се намират както по края, така и в центъра. Тъканта в увредените места изтънява, изсъхва и наподобява пергаментова хартия. Обикновено растенията избледняват цялостно, а дори може да станат жълти. Ако преместите разсада на светло място, но без пряка слънчева светлина, то той постепенно ще възстанови своя естествено зелен цвят. За да закалите разсада трябва да му осигурите леко засенчване.

Залагане на доматени растения: Намерете най-добрия начин

2. Недостатъчно количество светлина

Доматите са светлолюбива култура и когато не получават достатъчно светлина те се издължават и долните им листа пожълтяват. Ако дефицитът на светлина е прекалено голям, то цялото растение придобива жълтеникав оттенък, а долните листа стават яркожълти. Разсадът изглежда закърнял, издължен и доста слаб. Този проблем може да се реше, като осигурите светлина на растението – поне 12-14 часа в денонощието. Ако времето навън е облачно, трябва доосветяването да бъде 18-19 часа.

3. Неправилно поливане

Обикновено това е най-често срещаната причина за пожълтяване на листата. Недостигът и излишъкът на вода могат да доведат до появата на жълт нюанс в цвета на листата. Обикновено пожълтяването започва от най-долните листа. При недостатъчно влага листата първо увяхват, а после пожълтяват и изсъхват. Ако има излишък на влага, листата отново пожълтяват, но не изсъхват. При недостиг на вода трябва да осигурите незабавно, но умерено поливане. При преовлажняване обаче ситуацията е по-трудна, защото разсадът се възстановява много по-бавно. Като начало трябва напълно да прекратите поливането, докато почвата не изсъхне. Може да добавите и нова пръст.

4. Неподходяща почва

Ако сте сложили почва, която не е подходяща за вашите домати, разсадът страда от недостиг на хранителни вещества и заради това листата пожълтяват. Доматите харесват леко кисела почва. Алкалната почва ще доведе до дефицит на желязо, а киселата – до дефицит на всички хранителни елементи.

5. Засаждане на разсада прекалено на гъсто

Ако засадите доматите прекалено близо един до друг, то разсадът може да започне да пожълтява още на етапа на първите истински листа или впоследствие по време на процеса на развитие. Когато растенията са прекалено на гъсто, те се конкурират за светлина, влага и хранителни вещества. По този начин стават тънки, слаби и пожълтяват.

6. Промяна в условията след пикиране или засаждане на постоянно място

Ако настъпят промени в условията на отглеждане – влияние на околната среда и температура, растенията се стресират и това може да доведе до пожълтяване на долните листа. Също така е възможно при пикиране или засаждане да се е повредила кореновата система и това да доведе до промяна в окраската на разсада. За съжаление, често разсадът изпада под влиянието на няколко фактора едновременно и това доста затруднява възстановяването на растението.

Тайната на богатата реколта от домати се крие в тези 2 съставки

7. Доматите покълват в прекалено малки контейнери

Когато контейнерите са малки, корените не се развиват нормално, преплитат се и се разполагат по периферията. Заради това кореновата система не функционира правилно и разсадът започва да жълтее, като долните листа стават яркожълти. За да решите този проблем, добавете свежа пръст или пресадете доматите в по-големи контейнери, като премахнете част от корените по периферията.

8. Неправилно подхранване

Ако разсадът бъде блед, то това показва недостиг на азот. Той остава тънък и слаб, листата му са малки и има жълто-зелена украска. Колкото по-голям е дефицитът, толкова по-видими и интензивни са промените. Проблемът може да се реши, като се добави комплексен тор, който има азот не повече от 10%. Използването на листен тор може да ускори процеса на възстановяване.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Тази отвара от коприва за пръскане на домати върши истински чудеса

Може ли да се поливат доматите със студена вода?

Торене на картофите след поникване - ето как се прави

Торене на крушата с пепел - ето как се прави

Засаждане на тиквички - на слънце или на сянка е по-добре

Кога се прави торене на доматите с амониева селитра?

Как се прави отделяне на бебе орхидея?

Как се прави подсилване на домати с коприва?

До какво води прекалено поливане на домати?

Създайте уютна джунгла у дома, без да отделяте много време за стайните растения

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com