Как се прави засаждане на малини от пръчки?

10653
Как се прави засаждане на малини от пръчки?
Снимка: iStock

Свежи, ароматни, сладки, пълни с витамини и минерали, подходящи както за сурова консумация, така и за сладка, конфитюри и приготвянето на разнообразие от сладкиши, малините са сред най-предпочитаните за отглеждане в градината плодове. Начинаещите градинари, както и тези, които отглеждат плодове за лична консумация, ги предпочитат пред овощните дръвчета, защото трудът им бързо е възнаграден и не се налага да чакат дълги години да порасне дръвчето, за да берат плодовете му.

Действително бързото развитие и плододаване на малините са съществен плюс и аргумент за избора им, но далеч не е единствен. Някои просто обожават аромата и вкуса на малините и искат да си боднат няколко в градината. За да е възнаграден трудът им и да берат вкусни зрели малини, те трябва да знаят как се извършва засаждане на малини от пръчки, както и какви грижи изискват малините.

Макар да са сравнително лесни за отглеждане и да не е невъзможно да ги видите даващи плод в изоставени дворчета, без да разчитат на каквато и да е грижа, познанията относно почва, хранителни вещества, напояване, болести и вредители при малините съществено ще спомогнат за адекватната грижа и щедрия добив.

Засаждане на малини - триковете, които трябва да знае всеки градинар

Засаждане на малини от пръчки – как се прави?

Засаждане на малини от пръчки може да се направи през есента, ако районът се отличава с мек климат, мека зима без сериозни застудявания, или през пролетта в по-мразовитите части от страната, след като няма вече опасност да замръзнат. Малината може да се размножава чрез коренови издънки, коренови резници и връхни отводи, като най-често се използват коренови издънки. Днес ще си поговорим най-вече за засаждане на малини от пръчки. Технологията на засаждане на малини от пръчки не е сложна и ако следвате тези стъпки, със сигурност ще се справите:

-          Най-добре закупете пръчки от разсадник, на който може да се има доверие, ако сте начинаещи. На по-късен етап ще може да формирате пръчки сами, но първият път най-добре заложете на опита на специалистите и не рискувайте.

-          Потопете малините за няколко часа в съд с вода, преди да ги засадите в земята.

-          Мястото в почвата за тях, което ще изкопаете, трябва да е достатъчно просторно, за да се развиват корените на малината. Ако засаждате не една, а множество пръчки, имайте предвид, че между тях трябва да има 2-3 фута разстояние. Толкова трябва да оставите и като разстояние между редовете.

-          След като пръчката е вече в земята, отъпчете почвата около нея и я отрежете на около 8 см. над земята. Не се притеснявайте, че изглежда просто като колче, надничащо над пръста. Подрязването стимулира максимално растежа, така че пръчката ви бързо ще навакса отрязаното и ще започне да расте, ако се грижите адекватно за малинката ви. Не пропускайте да полеете след засаждане.

5 техники за супер реколта от малини: ще събирате плодовете в кофи

-          Помислете за опора, когато малината порасне. Не всички сортове стават толкова високи, че да се нуждаят от такава, но ако избраният от вас расте на височина, то няма как да подминете тази важна стъпка в грижата за малината, за да не се пречупи храстът.

-          Не пропускайте да се информирате за важността от подрязването на малината всяка година. Макар тя да е многогодишна или по-скоро подземната част – коренът да е многогодишен, надземната част – пръчките, които дават плодовете, живеят само две години, което прави подрязването на мъртвите части от ключово значение за развитие на новите и богатата реколта от сладки ароматни плодчета. Това подрязване трябва да е до самата земя и се прави всяка пролет. Мъртвите пръчки си личат идеално, така че не се притеснявайте, ще разберете какво трябва да подрязвате.

Къде да засадите малините?

Освен как се извършва засаждане на малини от пръчки, трябва да знаете и предпочитанията на тези плодове към място, среда на отглеждане, овлажняване.

  • Изборът на място за засаждане съвсем не е без значение. Колкото повече слънце има, толкова по-богата ще е реколтата, но дори на по-сенчесто място малината ще даде плодове. Имайте предвид, че малините не понасят вятъра и изберете завет за тях.
  • Що се отнася до избора на почва, тя следва да е добре дренирана, богата на хранителни вещества.
  • Внимавайте с поливането – и преполиването, и засушаването са пагубни за малините. Придържате се към златната среда.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Тази отвара от коприва за пръскане на домати върши истински чудеса

Може ли да се поливат доматите със студена вода?

Торене на картофите след поникване - ето как се прави

Торене на крушата с пепел - ето как се прави

Засаждане на тиквички - на слънце или на сянка е по-добре

Кога се прави торене на доматите с амониева селитра?

Как се прави отделяне на бебе орхидея?

Как се прави подсилване на домати с коприва?

До какво води прекалено поливане на домати?

Създайте уютна джунгла у дома, без да отделяте много време за стайните растения

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com