Как се прави отделяне на бебе орхидея?

15557
Как се прави отделяне на бебе орхидея?
Снимка: iStock

Какво е бебе орхидея?

Бебето орхидея е малка издънка върху дръжките. Издънката се появява на майчиното растение, след като цъфти. Ако след цъфтежа се вгледате внимателно в стъблото, ще забележите малки туберкули, които ще растат почти пред очите ви. Това са развиващи се деца, които могат да бъдат разделени в бъдеще.

Кога мога да го засадя?

Споменатият процес е процес на размножаване на орхидея. Разбира се, можете да оставите всичко да се развива, но така „бебетата“ могат да умрат. Тук трябва да проявите специално внимание и предпазливост към цветето, тъй като засаждането е наистина отговорен въпрос и този процес трябва да се извърши в определено време.

Първият индикатор, че процедурата може да започне, е появата на коренищата върху цветето. Корените трябва да са ясно увиснали и до този момент не е необходимо да докосвате издънките, в противен случай тяхната структура може да бъде нарушена и цветето просто няма да се вкорени на новото място. Отличен показател е дължината и дебелината на корените - това ще гарантира, че бебето орхидея ще се чувства страхотно след засаждане. В този случай трябва да има поне три коренища.

Трябва да запомните периода, през който расте бебето орхидея. Препоръчително е да изчакате от 8 до 12 месеца, тъй като именно през този период корените ще придобият необходимата дължина и сила за трансплантация. Не трябва дори да се опитвате да презасадите бебетата на дръжки преди изтичането на този период, дори ако визуално изглежда, че те вече са готови. Изчакайте деня, в който можете да направите това според правилата.

Пресаждане на орхидея: Стъпки, които да следвате

Преди да отделите бебето от „майката“, трябва да се уверите, че има поне пет цветя на издънките. Това е показател за здравето на младото растение, така че има смисъл да изчакате да се появи точно това количество. Листата също са важен показател – здравият лист поглъща по-добре слънчевата светлина.

В никакъв случай не трябва да прибързвате с този сложен въпрос. Не забравяйте да научите как да презасаждате правилно. Ако искате да получите наистина здрава и силна орхидея у дома, тогава трябва стриктно да следвате установените правила и търпеливо да изчакате, докато кореновата система на бебето се развие напълно. Знаейки как да премахнете бебе от дръжка, като вземете предвид най-малките нюанси, можете да получите нова орхидея.

Как се прави отделяне на бебе орхидея?

Ако всички правила са спазени и наистина е дошло времето за отделяне, можете да започнете тази процедура. Важно е да запомните, че цветето е много капризно и крехко, така че трябва да работите с изключителна предпазливост и внимание. Процесът на отделяне на размножителната издънка може да се извърши по няколко начина, като изборът на методи зависи от мястото, където се появяват бебетата. Сега нека да разгледаме най-типичните ситуации, които срещат производителите на цветя, когато извършват тази процедура.

На дръжката се появи бебе орхидея

В този случай трябва търпеливо да изчакате, докато бебето порасне добре. Както бе споменато по-горе, преди засаждането ще трябва да изчакате около година, а новата орхидея трябва да има ясно развита коренова система, както и няколко листа и цветя. До този момент не трябва дори да се опитвате да засадите цветето.

Дори най-капризната орхидея ще започне да цъфти с помощта на ориз

Бебе орхидея близо до корена

Моля, имайте предвид, че листата ще се появят доста рано, но развитието на кореновата система ще отнеме няколко месеца. Ако горните препоръки за подходящи времена за трансплантация са изпълнени, можете да започнете работа. Моля, имайте предвид, че дължината на корените трябва да бъде най-малко 3-4 cm, трябва да се подрязват с изключително остри и чисти ножици на разстояние около 1 cm от основния цветонос.

Базален

Базалните също могат да бъдат отделени от цветето без проблеми, при условие че сте внимателни и спазвате правилата. На първо място, трябва внимателно да отстраните горния слой на субстрата и след това да се уверите, че корените на размножаващото се растение са нормални. Вече беше споменато как да проверите това. Ако всичко е наред, тогава трябва да вземете ножица и внимателно да отрежете корена, който свързва двете растения. Препоръчително е да режете по-близо до майката, на разстояние около 1 см. И отново напомняне: трябва да действате изключително внимателно, за да не повредите нищо. Тогава „младите“ ще се установят добре на новото място.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Как да се отървете от плевелите без химия

Кои растения НЕ обичат кисела почва?

Ако краставиците са замръзнали през пролетта, направете това, за да ги спасите

Как да предпазим картофите от струпясване?

С какво трябва да се подхранват цветята за обилен цъфтеж?

2 грешки, заради които орхидеята НЕ цъфти

Отглеждане на копър - ето какво трябва да знае всеки градинар

Кога да засадите боб?

С какви препарати се пръскат овошките след цъфтеж?

Торене на доматите след засаждане - ето как се прави

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com