Как се прави подсилване на домати с коприва?

25808
Как се прави подсилване на домати с коприва?
Снимка: iStock

Инфузията от коприва е ефективен и достъпен вид тор за зеленчукови култури. Използването на зелени вещества като подхранване ви позволява да постигнете високи добиви и плодородие на почвата с минимални разходи. Факт е, че в повечето случаи, за да приготвите такива инфузии, се нуждаете само от вода и коприва.

Рецепти за запарки на базата на коприва

Инфузията от коприва може с право да се нарече универсално лекарство, тъй като се използва за поливане на растения в корените, третиране на домати лист по лист и торене на почвата. Рецептите за готвене могат да варират. Основна суровина е прясната коприва. Понякога в хранителния разтвор се включват други компоненти, например други плевели, пилешки изпражнения, дървесна пепел, хляб, мая.

Важно! След приготвянето разтворът се оставя за няколко дни, за да започне процесът на ферментация.

Млада коприва

В случая се използва само един компонент – коприва. Растенията трябва да бъдат нарязани колкото е възможно повече, след което напълнете всеки контейнер до около 50%. Масата трябва да се уплътни и едва след това да се напълни съдът с вода, но трябва да останат около 10 см до ръба.

Засаждане на домати през май - кое е най-доброто време

След това запарката се покрива и се оставя за 3-5 дни да ферментира. За да могат растенията да освободят всичките си полезни свойства, трябва редовно да ги смесвате. Веднага след като водата стане кафява и пяната, която се появи в началото на ферментацията, изчезне, можете да използвате торене.

Внимание! Не се препоръчва използването на железни контейнери, тъй като всички полезни компоненти се разпадат по време на химическа реакция и ефектът от такова хранене е значително намален.

Коприва и хляб

Този дресинг се различава от предишната рецепта само по това, че трябва да добавите натрошен хляб заедно с вода. За да протича процесът на ферментация по-интензивно, съдът се пълни 2/3 с всички компоненти. След около 5 дни торът ще бъде готов. Преди употреба трябва да се прецеди.

Коприва и глухарчета

В този случай към състава се добавя не само листа от коприва, но и зелената част на глухарчетата. Доста често градинарите допълват такива инфузии с други видове плевели, които растат на мястото.

Тревата трябва да се събере, накълца, да се напълни 2/3 от контейнера, да се добави малко количество гранулирана захар и да се напълни с топла вода. Съдът се покрива и се отстранява за 1,5 седмици, като се разбърква от време на време. Прецедете преди употреба.

Правила за хранене на домати с инфузия на коприва

Запарките от коприва могат да се използват както за кореново, така и за листно подхранване на зеленчукови култури. В първия случай трябва да разредите концентрата от коприва с чиста вода в съотношение 1 към 10. Във втория случай 1 част запарка от коприва трябва да отговаря на 20 части чиста вода.

Преди употреба се препоръчва да се разреждат всички торове, получени в резултат на ферментация, с вода в съотношение 1 към 2 и след това да се поливат доматите в корена, за да се разредят 1 към 5.

Кога е най-подходящото време за засаждане на домати?

Преди да подхраните доматите с такива разтвори, те трябва да се поливат обилно. Младите растения се поливат с инфузии от коприва в размер на 500 ml на храст, но ако доматите са зрели, тогава обемът може да се увеличи до 1 литър. Не се препоръчва да се увеличава дозата, тъй като в противен случай зеленчуковата култура ще започне да се угоява.

Торенето трябва да се извършва чрез поливане на корените на всеки 2 седмици. Ако планирате да пръскате храстите, тогава веднъж месечно ще бъде достатъчно. През целия вегетационен период се прилагат торове на основата на коприва. Въпреки това, преди да започнете да образувате плодове, се препоръчва да намалите честотата на торене.

С правилния подход, спазвайки дозировката и честотата на употреба, торенето на базата на коприва и други компоненти ще донесе изключителни ползи за доматените храсти. Както показва практиката, вкусът на доматите се подобрява и нивото на устойчивост на растенията към неблагоприятни климатични условия, вредители и болести се повишава.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Как да се отървете от плевелите без химия

Кои растения НЕ обичат кисела почва?

Ако краставиците са замръзнали през пролетта, направете това, за да ги спасите

Как да предпазим картофите от струпясване?

С какво трябва да се подхранват цветята за обилен цъфтеж?

2 грешки, заради които орхидеята НЕ цъфти

Отглеждане на копър - ето какво трябва да знае всеки градинар

Кога да засадите боб?

С какви препарати се пръскат овошките след цъфтеж?

Торене на доматите след засаждане - ето как се прави

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com