Какво е важно да направите в градината през месец май

3097
Какво е важно да направите в градината през месец май
Снимка: iStock

Май е вълнуващо време в градината, когато студът на зимата вече е отстъпил място на топлината на пролетта. Това е месец на оживен растеж, оживена дива природа и безкрайни възможности за градинарите. Ето някои възхитителни дейности и задачи, които да обмислите, докато прегръщате красотата на май във вашата градина.

1. Удоволствия от засаждането: Май е най-подходящото време за засаждане. Независимо дали започвате от семена или пресаждате разсад, почвата е топла, а растенията са нетърпеливи да пуснат корени. Помислете за добавяне на едногодишни растения като невен, циния и петуния за прилив на цветове през целия сезон. Многогодишни растения като дневни лилии, ириси и божури също могат да бъдат засадени сега за дълготрайна красота.

Дейности през май в градината, които да не пропускате

2. Грижа за зеленчуците: Ако отглеждате зеленчуци, през май нещата започват да стават вълнуващи. Засадете топлолюбиви култури като домати, чушки, краставици и тиквички. Следете за влажността на почвата и осигурете опора на увивните растения, докато растат. Не забравяйте за билките като босилек, кориандър и копър, които виреят добре в топлото време.

3. Приемане на опрашителите: Май е изключително важен месец за опрашителите като пчели, пеперуди и колибрита. Засаждането на богати на нектар цветя като лавандула, пчелен балсам и салвия ще привлече тези важни същества в градината ви. Помислете за добавяне на хотел за пчели или хранилка за пеперуди, за да осигурите допълнителна подкрепа.

4. Борба с плевелите и вредителите: При целия този растеж плевелите могат бързо да се появят, ако не се контролират. Отделете време през май за изскубване на плевелите и мулчиране на градинските лехи, за да потиснете новия растеж. Следете за вредители като акари и гъсеници и се заемете незабавно с всички проблеми, за да защитите растенията си.

Цветята през МАЙ: Дейности, които да не пропускате

5. Подрязване и поддръжка: Май е подходящо време за подрязване на пролетно цъфтящи храсти като люляк и форзиция, след като приключат с цъфтежа. Премахнете мъртвите или повредени клони и оформете растението според нуждите. Също така проверете градинските си инструменти и оборудване, като наточите остриетата и извършите поддръжка, за да сте сигурни, че са готови за предстоящия сезон.

6. Разумно поливане: Със затоплянето на времето растенията ще се нуждаят от повече вода. Имайте предвид да поливате дълбоко и по-рядко, за да насърчите силния растеж на корените. Рано сутрин или вечер е най-доброто време за поливане, за да се намали изпарението и да се даде време на растенията да поемат влагата.

7. Наслаждавайте се на плодовете на труда си: Май не е само работа, но и наслада от красотата и плодовете на вашата градина. Отделете време за почивка на открито, насладете се на гледките и ароматите на цъфтящите цветя, приберете ранните култури като маруля и репички, а може би дори организирайте градинско парти, за да споделите с приятелите и семейството си удоволствията от градината.

По същество май е месец на растеж, красота и продуктивност в градината. Като се заемете с тези дейности и задачи, можете да се възползвате максимално от това жизнено време на годината и да създадете градински оазис, който да носи радост и удовлетворение през целия сезон.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Как да се отървете от плевелите без химия

Кои растения НЕ обичат кисела почва?

Ако краставиците са замръзнали през пролетта, направете това, за да ги спасите

Как да предпазим картофите от струпясване?

С какво трябва да се подхранват цветята за обилен цъфтеж?

2 грешки, заради които орхидеята НЕ цъфти

Отглеждане на копър - ето какво трябва да знае всеки градинар

Кога да засадите боб?

С какви препарати се пръскат овошките след цъфтеж?

Торене на доматите след засаждане - ето как се прави

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com