Растенията, които е по-добре да НЕ засаждате в градината си - те изтощават почвата само за 1 година

2562
Растенията, които е по-добре да НЕ засаждате в градината си - те изтощават почвата само за 1 година
Снимка: Архив

Всички растения приемат различни хранителни вещества от почвата. Но някои от тях изтощават почвата, буквално „изстисквайки“ всички полезни сокове от нея. Сред тези растения са бъз, слънчоглед и царевица. 

Растенията, които изтощават почвата

Слънчогледът има много мощна коренова система. Освен това корените отиват не само в дълбочина, но и активно се разпространяват в ширина. Това растение "извлича" много азот, фосфор, калций и калий от почвата. Следователно културите, засадени до слънчогледа, ще растат зле. Така че е по-добре да го засадите възможно най-далеч от останалите градински култури и на малка площ.

Как калцият в почвата помага в борбата с климатичните промени

Същото важи и за царевицата. Освен това отнема много хранителни вещества от почвата. След това е препоръчително да нанесете минерални торове върху градинския участък, където е било отглеждано това растение.

Бъзът е опасен както за основните култури, така и за хората. Някои хора могат да имат алергична реакция към прашеца на това растение. Бъзът също може да повлияе негативно на растежа на други растения. И това няма най-добър ефект върху производителността.

Друго растение, което не е добре да се засажда  в градината, е калината. Причината за това е, че се размножава прекалено бързо. Ако дървото не се оформя или подрязва, то само за пет години ще порасне до 5 метра в диаметър и 2,5 метра височина. 

Втората причина е, че храстът има тенденция да привлича вредители. Най-често калината е засегната от листни въшки, които се разпространяват в съседните растения. Да се ​​отървете от този досаден вредител понякога е много трудно, особено когато засяга високи растения. 

Има много градинари, които отглеждат калина. За да сведете до минимум недостатъците на това растение, трябва да намерите правилния подход към него.

За калината трябва да изберете район, където не планирате да отглеждате други храсти. Растението не е придирчиво, така че може да расте добре на сянка и дори на ветровито място.

Необходимо е също така да се предотврати развитието на културата до пълния й потенциал. За да направите това, калината трябва да се подрязва през есента или пролетта (а понякога и през есента и пролетта). Можете да придадете форма на растението или просто да скъсите клоните и да изрежете излишните. Подрязването не засяга цъфтежа на калината. Ще бъде също толкова буйна.

За съжаление ще трябва да се борите с листните въшки. Трябва да започнете в началото на пролетта, след като снегът се стопи. Кафето има много положителен ефект върху растението. За да направите това, кръгът на ствола на дървото трябва да бъде покрит с кафеена утайка. Малко по-късно, около седмица преди цъфтежа, а също и веднага след него, трябва да го третирате със специален агент против листни въшки. 

Без копаене на градината през есента - ето какво слагат опитните градинари, за да е рохка и плодородна почвата
 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Как да се отървете от плевелите без химия

Кои растения НЕ обичат кисела почва?

Ако краставиците са замръзнали през пролетта, направете това, за да ги спасите

Как да предпазим картофите от струпясване?

С какво трябва да се подхранват цветята за обилен цъфтеж?

2 грешки, заради които орхидеята НЕ цъфти

Отглеждане на копър - ето какво трябва да знае всеки градинар

Кога да засадите боб?

С какви препарати се пръскат овошките след цъфтеж?

Торене на доматите след засаждане - ето как се прави

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com