Как се прави размножаване на дафинов лист?

30196
Как се прави размножаване на дафинов лист?
Снимка: iStock

Дафиновият лист се бере от лавър - лавров храст, съществува още и лаврово дърво с височина до 15 метра. А названието „дафинов“ произхожда от гръцката митология. Веднъж Аполон се подиграл на бога на любовта Ерос, който за отмъщение го пронизал с една от своите любовни стрели - и Аполон се влюбил в речната нимфа Дафне.

Тя обаче била дала обет за девственост, подобно на богинята на лова Артемида, и помолила боговете да я спасят от неговото преследване. За да изпълнят желанието й, те я превърнали в лаврово дърво. Аполон си направил венец от клоните му, а по-късно с лаврови венци окичвали победителите в Олимпийските игри. Днес имената Лаура, Лора, Лоренцо, също и званието „лауреат“ произхождат все от от тази история, разказана ни от Овидий в неговата най-прочута творба „Метаморфози“.

Лавърът се отглежда успешно в домашни условия. Листа от младо растение не бива да се събират – това е възможно едва след 4 годишен растеж, от ноември до февруари. За целта листата се нарязват заедно с малки клонки и едва след това се разделят. Клонките може да се изхвърлят, а листата се сушат на тъмно и сухо място.

В домашни условия лавърът живее около 15 години. В горещо време се полива обилно с утаена вода със стайна температура; през студения сезон поливането се намалява, но е важно почвата да не изсъхне.

Подправката, която увеличава реколтата на всичко в градината

Най-подходящият начин за размножаване е чрез семена. Такова растение по начало ще си бъде домашно и няма да страда заради климатични промени при пренасяне и пресаждане. Семената се посяват през пролетта или есента. Преди сеитба се поставят в хладилник за един месец за стратификация (адаптиране), след което се накисват 3-4 дни; но отначало се отстранява пулпата.

За засаждане ще ви е необходима 1/4 тревна почва, 1/4 листна почва и 1/2 пясък. Саксията се захлупва с прозрачно фолио или стъкло. Щом се появи вторият истински лист, полученият по този начин разсад се засажда в отделни малки саксийки; щом укрепне и се издължи, го пресаждате в по-големи керамични саксии.

След набъбване семената се засяват в контейнер с плодородна почва, чийто горен слой се състои от навлажнен едър пясък (в него покълва най-добре). Дълбочината на полагане е 1–1,5 см. Температурата на почвената смес не трябва да е по-ниска от 18°С.

След засяването на семената навлажнявате повърхността със спрей-бутилка и покривате съда с фолио. Поставяте го на топло и светло място. Щом се появят издънки, фолиото се отстранява.

Всяка есен поливайте градината с дафинов лист и сода

Има и алтернативен начин за размножаване – с резници. За такива се използват зрели, но не вдървесинени издънки; те ще се появят около март-април. Дължината на всеки резник е до 8 см, всички долни листа се отстраняват. Обаче този метод е сложен, защото резниците се вкореняват доста трудно и са доста капризни. Засаждането става по следния начин: приготвяте стимулатор на растежа на корените, потопявате резниците в него.

Забивате ги на дълбочина 2 см в чист пясък. Над тях поставяте защитно фолио така, че да не докосва растенията. Вкореняването ще отнеме около 30 дни, след което можете да ги прехвърлите в саксии с диаметър около 9 см.

Върхът на основната издънка се отрязва на височина 10 см. Скоро от долните пъпки поникват две нови издънки. Когато пораснат на 20 см, се прищипват. Така дървото ще расте средно с 8 см на година.

Да имате лавър в дома си е не само полезно, но и интересно. След като растението порасне, ще бъде възможно да се формират различни композиции с него, а на короната да се придаде интересна форма, може би кълбо или дори звезда. Този процес (формиране на короната) започва на втората година.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Как и кога да събираме див лук

6 съвета за добър старт на божурите през пролетта

С какво се пръскат доматите при цъфтеж?

Невероятна реколта от домати и краставици: Тайните на подготовка на почвата

Кога зреят обикновено горските ягоди

Как да се справим със сивото гниене по ягодите

Най-успешните дни през май за градинарство според календара за сеитба

Лунен календар за градинари - какво трябва да направите в градината през май 2024

Розите ще цъфтят като луди, ако заровите това до тях

Засаждане на картофи през май 2024: Най-добрите дати

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com