Как и кога да събираме див лук

7558
Как и кога да събираме див лук
Снимка: iStock

Дивият лук е вкусно и декоративно допълнение към билковата градина и не страда от болести и вредители. Както листата с мек вкус на лук, така и малките розово-лилави цветчета са годни за консумация и придават не само аромат, но и изненадващи цветни нотки в салатите или за гарнитура. Въпросът е кога и как да се събира лукът. Прочетете нататък, за да научите повече за събирането и съхранението на лука.

Още: Ябълковият оцет е много полезен за градината: 5 страхотни идеи как да го използвате

Събиране на растенията лук

Член на семейство луковични (Alliaceae), лукът (Allium schoenoprasum) се отглежда заради своите подобни на трева кухи листа, които придават фин лучен вкус на различни ястия. Растението не изисква особена поддръжка и е лесно за отглеждане, но вирее добре на пълно слънце и в добре дренирана богата почва с рН 6,0-7,0.

Растението расте на тревисти туфи, които могат да достигнат височина от 50 cm. Разбира се, ако прибирате лука, растението може да се поддържа на много по-ниска височина. Ядливите цветове на цъфтят в края на пролетта от май до юни. Лукът може да се отглежда и на закрито и да се размножава чрез семена или засаждане на коренища през пролетта, след като е преминала всякаква опасност от измръзване. По-старите растения лук трябва да се разделят на всеки 3-4 години през пролетта.

Кога да събираме реколтата от лук

Няма определено време за прибиране на реколтата от лук. Можете да започнете да събирате лук 30 дни след разсаждането или 60 дни след засяването на семената, когато листата са високи поне 15 см. Растението ще даде по-обилна реколта през втората си година и след това можете да продължите да събирате на воля през лятото, а при мек климат и през зимата. В по-хладните райони растението отмира по естествен начин до пролетта, когато яркозелените листенца могат да се видят да стърчат от почвата.

Събиране и съхранение на лука

Не е тайна как се събира лукът. С помощта на остра кухненска ножица се отрязват листата от основата на растението до 2,5-5 см. от почвата. През първата година събирайте реколтата 3-4 пъти. След това подрязвайте лука всеки месец. Отрязвайте цветните стъбла на нивото на почвата, за да предотвратите образуването на семена от растението. Това ще стимулира растението да продължи да произвежда листа, а цветовете можете да използвате за украса или да ги прибавяте към салати. Дивият лук може да се използва както в прясно, така и в сушено състояние, но при сушене губи доста от аромата си. Най-добре е да го използвате пресен.

Още: Имате домати в градината: Ето как да предотвратите гниене

Ако сте нарязали твърде много за използване или не искате да използвате нарязания лук веднага, можете да поставите краищата му във вода и да ги съхранявате в хладилника за няколко дни. Можете също така да замразите лук, като го нарежете на ситно и го поставите в торбички за замразяване. И при този метод ароматите се губят при замразяването и е по-добре да ги използвате пресни. Лукът се отглежда добре на закрито, така че за да се снабдите с пресен лук, опитайте се да го отглеждате в саксия, може би с други билки, за да си осигурите непрекъснато свеж аромат.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Възможно ли е отглеждането на домати без поливане?

Билката, която е най-добрият тор за краставиците

2 домашни еликсира, с които орхидеята ви ще цъфти като луда

Дейности през МАЙ в домашната градина

Изборът на семена през май: Какво може да се сади през този период в градината?

Подходящи условия за отглеждане на успешна реколта от домати

Зеленчуци, които да засадите през май и юни: За закъснели градинари

Кои ЦВЕТЯ да засадя през май?

Най-добрият тор за едри и сладки малини се приготвя с 3 лъжици от това

С каква вода се поливат краставиците?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com