Какви грижи да полагаме за чесъна, за да станат с глави като на ябълки

15939
Какви грижи да полагаме за чесъна, за да станат с глави като на ябълки
Снимка: iStock/Guliver

Започнали сте да обработвате своята зеленчукова градина или сте отдавна в занаята, просто сега сте решили да засадите чесън? Няма значение. Той винаги е необходим на трапезата и за вкуса на ястията, които приготвяме.

Чесънът е една от ценните съставки в кухнята, а ако можете да си го набавите от градината, още по-хубаво. За целта трябва да полагате съответните грижи за чесъна, а какви са те, ще разберете в следващите редове.

Как лесно да си засадим чесън в саксия у дома (ВИДЕО)

Чесънът (Allium sativum) или чеснов лук е многогодишен луковичен зеленчук от семейство Лукови, род Лук. Този вид не се среща в диво със...

Как се отглежда чесън, така че да получите здрави и големи глави от зеленчука?

Като начало трябва да засадите чесъна в правилното време – 10 дни до две седмици, преди да настъпи студеният сезон. По този начин зеленчукът ще пусне коренчета, но няма да покълне и да изгори от студа. Така, още с първите слънчеви лъчи за пролетта ще имате здрави и свежи кълнове чесън.

Важно е да улучите правилното време за садене на растението, защото ако го направите по-рано, той ще покълне и щом снегът падне, стръковете ще замръзнат. Когато порасте през пролетта, няма да бъде здрав и вкусен. Ако пък го засадите твърде гъсто, той няма да успее да пусне корен и ще се развали и изгние в почвата.

Като заговорихме за почва, чесънът се нуждае от подхранване минимум 3 пъти. Препоръчително е да се ползва органичен тор, който да насърчи плододаването и растежа. За първи път подхранването на чесъна се прави на пролет. Може да ползвате азотни торове с богато съдържание на калий, фосфор и други хранителни вещества, които ще направят почвата по-плодородна. Ако ползвате пресен или птичи тор, ще видите как чесънът расте здрав и силен.

Чесънът е полезен, термичната обработка не му действа добре

Ето как правилно да съхранявате чесъна. Така остава свеж цяла година

Ползите от чесъна са известни отдавна, освен това той е един от продуктите, които винаги трябва да бъдат под ръка. Но не всеки знае как...

14 дни след първото подхранване е време за второ. То се прави с тор с високо съдържание на калий и фосфор. Най-простият начин е да обогатите почвата с пепел. След още две седмици направете трето подхранване със същата съставка. Може да направите и четвърто, също с пепел, ако решите. Хубаво полейте насажденията преди това. Важно е да поддържате почвата влажна.

Мулчирайте почвата с трева, сено или слама. Те задържат влагата и позволяват на растението да се възползва от нея седмица след поливането.

При чесъна всичко трябва да се случва в точния момент, включително и почистването на стрелите със семена, които той изхвърля. Махнете ги, за да не забавят растежа на главите. Може да го направите с градинарска ножица.

Ето какво ще стане, ако хвърлите скилидка чесън в тоалетната, преди да си легнете

Разбира се, най-важната част – прибирането на чесновата реколта, също трябва да се случи навреме. Най-лесният начин да разберете кога се вади чесънът, е като се ръководите по стрелите със семена. Щом започнат да се надигат и семената се отворят, плодът може да бъде събран.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Ето как да засадите семена от моркови за страхотен старт

Наторяване на боровинкови храсти: Ето какво трябва да знаете

Какви са подходящите температури за засяване на домати?

Ето как да ограничите разпространението на плевели в градина

Основни съвети при засяване на моркови в домашната градина

Още имаме време: Ето как да засадим лалета през април

Защо перата на чесъна пожълтяват и как да го подхраните, за да спасите растението

Може ли да се ускори плододаването на младите овощни дървета

Тънкости в борбата с плевелите в зеленчуковата градина

Тънкости за отглеждане на черешово дърво от резник

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com