Хитър и лесен начин за отглеждане на разсад от домати

9186
Хитър и лесен начин за отглеждане на разсад от домати
Снимка: Gettyimages

Почти всеки човек, който има зеленчукова градина в задния си двор, отглежда домати. Какво става обаче, ако нямате двор или толкова много пространство, но все пак искате да си отгледате разсад от този толкова често използван зеленчук в кухнята?

Разбира се, че можете да го направите, стига да знаете този хитър и лесен начин за отглеждане на разсад домати. Още по-хубавото е, че можете да засадите растението заедно със своето дете. Това е идеален начин да прекарате ползотворно време заедно и да се забавлявате. Само трябва да си приготвите няколко черупки от яйца.

Домашните, току-що откъснати домати от градината, не могат да се сравнят с нищо. Техният вкус е незаменим – на салата, на предястие или на основно ястие, доматите присъстват в кухнята и винаги ще бъдат там. Въпросът е откъде ще си ги набавите. Може да имате собствена градинка с домати у дома и това не е никак трудно. Просто следващия път, щом готвите с яйца, не изхвърляйте черупките, а ги запазете.

С този лесен ТРИК ще предпазите доматите от ГНИЕНЕ

Всеки градинар, рано или късно, става свидетел на гниене по листата на растенията, които отглежда. За съжаление този процес е често сре...

Освен яйчени черупки, ще ви трябват тор и домати, разбира се. Когато взимате яйцата, трябва да пробиете малка дупка отдолу. Така съдържанието на яйцето ще изтече в някакъв съд, а черупката ще остане празна.

Вземете един домат и го разрежете на четири. С помощта на лъжица или друго готварско пособие извадете семките в купичка. Яйчените черупки напълнете с пръст и във всяка една сложете от семената на доматите върху пръстта. Отгоре посипете леко с още малко тор. С помощта на спрей бутилка напръскайте внимателно с вода яйчените черупки, в които вече сте посадили семената на доматите.

Ако използвате тази смес, доматите ще зреят като луди

Добре е да запазите оригиналната опаковка от яйцата – пластмасовата кутия, в която сте ги купили. Когато напълните всички черупки, сложите семената, полейте с вода, затворете капака на кутията и я оставете на място, до което достига слънчева светлина. Изчакайте 22 дни. Щом видите, че доматите започват да покълват, отворете капака, защото стъбълцата растат нагоре и се нуждаят от място.

Съвети за по-добра реколта домати

Доматите съдържат натрий, калий, магнезий, калций, манган, желязо, кобалт, мед, цинк, фосфор, флуор, хлор и йод. Редовната консумация н...

Когато имате поникнали коренчета домати, е време да ги пресадите в саксия. За целта използвайте по-голям съд. Хубаво е в черупка да има 1-2 издънки, не повече. При пресаждането напълнете саксията с тор, счупете яйчената черупка върху нея и я оставете за подхранване.

Миризливките вредят на доматите – как да се отървем от тях?

Направете дупчица за корена домат и го засадете в саксията, оставяйки черупката на ситни парченца, смесена с пръстта. Полейте отново с помощта на спрей бутилка и оставете доматите да пораснат.

Когато станат достатъчно големи, може да ги пресадите в градината си. Както виждате никак не е трудно да се отгледат домати у дома, а дори може да превърнете грижата за тях в семейно забавление!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Торенето на гроздето с тази съставка е огромна грешка

Грешки, които карат орхидеята да пожълтее и да загине

Колко дни след цъфтеж узряват доматите

Какво предизвиква черно гниене по доматите

Как да се преборим с ранното кафяво гниене по овошките

Как да се преборим с поповото прасе?

Как да решим проблема с бледия разсад от пипер и патладжан?

Засаждане на лук в открита земя: правила и съвети за отглеждане

Как да предизвикате покълване на чесън в пластмасова бутилка у дома?

Отглеждане на краставици - ето как го правят японските градинари

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com