Най-добрият тор за доматите е този

43093
Най-добрият тор за доматите е този
Снимка: iStock

Градинарите с опит винаги използват този тор за подхранване на доматите и благодарение на него винаги прибират богата реколта от едри и сочни плодове. 

Торене на доматите със суперфосфат

Можете да подхранвате доматените насаждения със суперфосфат още на етапа на растеж на разсад. Понякога младите растения не получават достатъчно фосфор, както се вижда от листата, които се извиват навътре. За да коригирате ситуацията, можете да напръскате растенията с екстракт от суперфосфат. За да го приготвите, 2 супени лъжици гранули залейте с 3 литра вряла вода и оставете за един ден на топло място, като от време на време разбърквате. След това 150 ml инфузия се разреждат с 10 литра вода и се добавят 20 ml азотен тор, който ще допринесе за по-доброто усвояване на фосфора.

Отглеждане на домати без химия - ето как се прави

Когато засаждате разсад в открита земя, можете да добавите 1 ч. л. към всяка дупка. суперфосфат, както и малко компост и дървесна пепел. Важно е торът да не влиза в контакт с деликатните корени на растенията.

По време на цъфтежа, за по-активен растеж и образуване на плодове, опитни градинари подхранват домати със суперфосфат (1 ч. л. на 10 л вода). Като алтернатива можете да използвате смес от 0,5 литра пилешки тор, 1 супена лъжица суперфосфат и 1 ч. л. калиев сулфат на 10 литра вода

Ако предпочитате листно подхранване, по време на цъфтежа можете да напръскате растенията с 0,5% екстракт от суперфосфат (50 гр суперфосфат на 10 литра гореща вода). След като разтворът се охлади, обработете доматите, като използвате около 10 ml от получената смес за всеки храст.

За да ускорите узряването на плодовете, можете да използвате инфузия на суперфосфат - 1 супена лъжица гранули се изсипват в чаша вода и се оставят за 48 часа. След това разредете 10 литра вода и напръскайте листата на доматите.

Също така, по време на процеса на растеж и развитие, можете да подхранвате доматите с тор, който съчетава минерални и органични елементи. За да направите това, разтворете 2 супени лъжици суперфосфат в 10 литра вода и оставете да се настоява 24 часа, след това добавете 0,5 литра пилешки тор и 1 супена лъжица калиев сулфат. На всеки храст може да се приложи около 1 литър от състава.

Ако отглеждате домати в оранжерия, през периода на плододаване, когато растенията изразходват максимална енергия, можете да ги подхраните с разтвор на суперфосфат (2 супени лъжици) и течен калиев хумат (1 супена лъжица на 10 литра вода).

Знаете ли как правилно да подготвите почвата за засаждане на домати

 

 

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Добра грижа за стайните растения през пролетта

Премахване на плевели БЕЗ химикали в градината

Кои грешки при засаждането на картофи могат да съсипят цялата реколта

Направете моравата си перфектна след зимния сезон: Ето как

Кои са цветята, които гонят сляпото куче надалеч

Как да се преборим с болести и плевели, без да ползваме химикали

Кои са златните правила при засаждане на моркови

Време е да подрежете смокините: Ето как

Какво е особеното при засаждане на мексиканска краставица

Как да засадим тиквички от разсад?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com