Пет пъти мисли, един път сади: Едни от най-трудните за отглеждане растения

17742
Пет пъти мисли, един път сади: Едни от най-трудните за отглеждане растения
Снимка: Couleur / Pixabay

Има някои декоративни растения и дори някои масово отглеждани зеленчуци, които бихме искали да имаме в нашите градини. Но след няколко дни започваме да осъзнаваме, че някои от тях не се отглеждат толкова лесно, така че е по-малко вероятно да ги видите в дворовете.

Още: Тънкости в борбата с плевелите в зеленчуковата градина

Преди да започнете да ги отглеждате, добра идея е да направите някои изследвания, за да разберете какви условия изисква всеки от тях. Представяме ви, някои от най-трудните за отглеждане растения, имайте едно наум преди да ги засадите в градината си.

Орхидея

Въпреки че са едни от най-популярните стайни растения, те са изключително крехки. Орхидеите трябва да стоят в помещение с температура между 15 и 30 градуса по Целзий. Те обичат сутрешното слънце, но предпочитат сянка през останалата част от деня.

Индикация, че растението получава достатъчно слънце е, ако листата са светлозелени. А ако са твърде тъмни, това означава, че не получават достатъчно слънце. Също така, когато поливате, трябва да позволите на почвата да абсорбира напълно водата между интервалите. Трябва също да знаете, че орхидеите изискват подхранване веднъж месечно.

Карфиол

Карфиолът може да изглежда като лесна цел, но изисква дълъг вегетационен период. Може да бъде и труден за отглеждане зеленчук, тъй като не обича много горещо или много студено време. Семената на карфиола трябва да се засяват достатъчно рано, за да узреят до настъпването на лятото. Те също не трябва да се засаждат твърде късно, за да не се стигне до много студен сезон.

Целина

Всички искаме стръковете целина да са хрупкави и вкусни, но не всеки може да ги отгледа по правилния начин. Целината изисква много влага, което означава, че трябва да се засажда само в почва, която може да задържа вода добре. Също така вегетационният период е малко дълъг и варира от 120-180 дни от засаждането на семената до прибирането на реколтата.

Лук

Лукът е част от почти всяко ястие, което ядем. Те са трудни за засаждане, тъй като са много чувствителни към количеството светлина, което получават. Когато се опитвате да засадите лук, е важно да знаете датите на засаждане, тъй като те варират според сорта.

Пъпеш

Дори и да сте успели да ги отгледате, никога не можете да сте сигурни, че ще са вкусни. Почвата, където ще отглеждате пъпеша, трябва да задържа влагата, за да не загние плодът. Освен това екстремните температурни промени могат да повлияят на качеството му.

Още: 9 култури, които можете да отглеждате в малка градина

Градинарството е дейност, която носи много ползи за здравето, но трябва да сте сигурни, че няма да попаднете на някои растения, които ще ви стресират повече, отколкото ще ви доставят удоволствие!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Торене на картофите след поникване - ето как се прави

Торене на крушата с пепел - ето как се прави

Засаждане на тиквички - на слънце или на сянка е по-добре

Кога се прави торене на доматите с амониева селитра?

Как се прави отделяне на бебе орхидея?

Как се прави подсилване на домати с коприва?

До какво води прекалено поливане на домати?

Създайте уютна джунгла у дома, без да отделяте много време за стайните растения

Как да се преборим с кубинската мана по краставици?

Кога се дава калций на краставиците?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com