Трябва ли да се отреже първата пъпка на розите?

11007
Трябва ли да се отреже първата пъпка на розите?
Снимка: iStock

Розите са едни от най-популярните цветни култури в света. Те се отглеждат заради своята красота и аромат. Заради постоянната поява на нови сортове, е възможно всеки градинар да купува нов разсад всяка година и с помощта на това да направи градината си все по-красива.

Сред любителите на розите има мнение, че първите пъпки, които се появяват на млада роза през първата година от цъфтежа, трябва да бъдат отрязани. Наистина ли това е така? Отговор на този въпрос дава опитният градинар Виктория Маркелова.

Трябва ли да се отреже първата пъпка на розите?

„Отговорът на този въпрос зависи от няколко фактора“, казва Виктория Маркелова.

При засаждане на рози сложете това в дупката

"Първо, важно е да разберете, че розите са многогодишни растения, които могат да цъфтят няколко години подред. Ако искате да получите максимален брой цветя за един сезон, тогава си струва да премахнете всички пъпки, докато растението достигне определен размер и жизненост. Това ще му помогне да се съсредоточи върху развитието на кореновата система и зелената маса, което от своя страна ще му позволи да се подготви по-добре за следващия сезон на цъфтеж", казва специалистът.

Въпреки това, ако искате да получите повече цветя през следващата година, по-добре е да оставите поне няколко пъпки на растението. Това ще помогне да се стимулира образуването на нови издънки и да се увеличи броят на цветята в бъдеще.

"В много съвременни сортове рози буйният, обилен цъфтеж е присъщ на самата генетика, така че няма нужда от такива екстремни методи. Освен това не всички градинари биха искали да откъснат и изхвърлят пъпка на цвете, без дори да видят какво растение е израснало и каква красота носи", казва специалистът.

Резитба на розите през пролетта

Когато подрязвате розите през пролетта, спазвайте следните правила: Отстранете изсъхналите, повредени клони и върховете на мъртвите леторасти. Санитарното подрязване се извършва, за да се осигури на цветята достатъчно светлина и въздухообмен, за да се предпазят от заразяване с гъбични заболявания. Изберете три издънки със силни, здрави пъпки. Подрежете избраните клони с наклонен срез до най-силната пъпка. Отстранете всички издънки, растящи вътре в храста, оформете корона с гол център. Третирайте храста с разтвор на меден сулфат (100 хр на кофа топла вода). През пролетта подрязвайте многократно цъфтящите стандартни, храстовидни и увивни растения. Тази дейност се извършва с остри градинарски ножици за подрязване: направете срез без назъбени ръбове, през които може да влезе инфекция.

Розите ще цъфтят цяло лято, ако пролетта ги торите така


 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Златни правила за красива градина: Кога и как да поливате тревата през пролетта

Цветята, които трябва да засадите след Великден

Торене на картофите при цъфтеж - ето как се прави

Най-доброто място за засаждане на череши - реколтата няма да има прибиране

Как и кога да събираме див лук

6 съвета за добър старт на божурите през пролетта

С какво се пръскат доматите при цъфтеж?

Невероятна реколта от домати и краставици: Тайните на подготовка на почвата

Кога зреят обикновено горските ягоди

Как да се справим със сивото гниене по ягодите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com