Тънкости в борбата с плевелите в зеленчуковата градина

9332
Тънкости в борбата с плевелите в зеленчуковата градина
Снимка: iStock

Контролът на плевелите в зеленчуковата градина е важен за здравето на вашите растения. Плевелите са огромни конкуренти за ресурси и могат да унищожат зеленчуковия разсад.

Още: Какви са тайните за отглеждане на гигантски домати

Упоритият характер и способността за бързо разпространение правят спирането на плевелите в зеленчукова градина доста трудна работа.

Ръчната борба е ефективна, но е трудоемък метод за предпазване от плевелите в зеленчукова градина. Комбинацията от подходи и добрата първоначална подготовка на мястото са ключови за контрола на зеленчуковите плевели.

Борба с плевелите в зеленчукова градина

Плевелите не само се конкурират за вода, хранителни вещества и пространство за растеж, но също така осигуряват убежище и скривалище за болести и вредители. Зеленчуковите плевели, контролирани в началото на сезона, могат да помогнат за предотвратяване на тези проблеми и да забавят разпространението на неприятните растения. 

Културните контроли са безопасни и ефективни методи за контрол на плевелите. Те могат да включват синтетичен или органичен мулч, плевене или окопаване и покривни култури. Покривните култури запълват зеленчуковата градина, за да предотвратят захващането на плевелите и също така добавят хранителни вещества към почвата, когато се обработват през пролетта.

Често се питате: „Кой е най-добрият начин за плевене на моята зеленчукова градина?“ В зависимост от размера на вашата зеленчукова градина, често е най-добре да окопавате плевелите, стига да не са пораснали. Плевете на ръка тези, които имат семенни глави, и просто ще ги засадите и разпространите, ако ги окопаете.

Плевелите са като всяка друга растителност и ще се компостират в почвата, добавяйки хранителни вещества. Окопаването е лесно на колене и отнема по-малко време от ръчното плевене на цяла леха. Пазете плевелите от зеленчукова градина, като окопавате всяка седмица, преди растенията да имат време да станат големи и да причинят проблем.

Друг вариант е да поставите найлонов или дебел слой органичен мулч между редовете със зеленчуци. Това ще попречи на семената на плевелите да се задържат.

Съображения за борба с плевелите

Още: Как се прави листно торене на домати

Винаги е важно да проверявате етикетите на всеки хербицид, дори органичен продукт, за да видите дали е безопасно да се използва около ядливи растения. Обсъдете всеки пакетиран продукт за плевели с консултант и не забравяйте да избягвате токсични химикали във вашата зеленчукова градина. Прочетете внимателно всички етикети.

*Органичните продукти са по-безопасни за хората и другите растящи растения от токсичните химикали и са по-щадящи към околната среда.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Сместа, която гони голите охлюви от градината

Златни правила за красива градина: Кога и как да поливате тревата през пролетта

Цветята, които трябва да засадите след Великден

Торене на картофите при цъфтеж - ето как се прави

Най-доброто място за засаждане на череши - реколтата няма да има прибиране

Как и кога да събираме див лук

6 съвета за добър старт на божурите през пролетта

С какво се пръскат доматите при цъфтеж?

Невероятна реколта от домати и краставици: Тайните на подготовка на почвата

Кога зреят обикновено горските ягоди

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com