Увеличете реколтата от градината си с този лесен метод

11860
Увеличете реколтата от градината си с този лесен метод
Снимка: iStock

Мулчът има много повече ползи за градината освен чисто визуалните. Мулчирането помага за контролиране на плевелите, запазване на влагата, увеличава обработката при компостиране и добавя хранителни вещества към почвата.

Още: Всичко за хербицидите и тяхната безопасна употреба в двора

Разпръскването на мулч в градините е доста лесен процес, но има няколко неща, които трябва да се отбележат по пътя. Няколко съвета за разпръскване на мулч ще позволят на вашите растения да растат по-здрави и ще ги предпазят от увреждане.

Как да разпръснете градински мулч

Има голямо разнообразие, от което да избирате при мулчиране, от органично до неорганично . Рециклирана гума и пластмаса сега се смилат в неорганични мулчове за използване в градинарството. По същия начин черупките от стриди са обичаен мулч в някои райони и продължават цикъла на повторна употреба. Естествените мулчове като кората са по-познати форми, използвани в домашните градини.

Прилагането на градински мулч просто означава добавяне на слой материал върху съществуващата почва, което ще осигури различни предимства. Има финес в практиката и някои съвети за разпръскване на мулч, за да се предотврати гниенето и да се позволи на късно растящите растения да проникнат в района, могат да бъдат полезни. Кога да разпръснете мулч не е толкова важно, колкото как да го разпръснете.

Можете да мулчирате по всяко време на годината. Обичайно е да се добавя мулч през пролетта, когато започнат дъждовете, за да му помогнете да се разгради и да повлияе на състоянието на почвата. Също така има по-малко растения, покълнали през пролетта, което улеснява задачата; въпреки това можете да мулчирате по всяко време. Вашият избор на мулч и площта, която ще бъде покрита, ще определят дълбочината, на която наслоявате материала.

Дълбочина на мулчиране

Материали, които няма да се разрушат бързо, са отличен избор за декоративни лехи, около дървета и покрай постоянни насаждения. Кората е класически пример.

  • Фина кора и парченца кора трябва да се нанасят на дълбочина от 5 до 8 см. около растенията.
  • Голяма до средна кора може да се нанася на дълбочина до 15 см.. Кората няма да се разпадне за един сезон и не трябва да се сменя всяка година.
  • Мулчовете, които се разграждат бързо, са отлични за зеленчукови и едногодишни лехи, където честото обръщане пренася мулчирането в почвата за по-бързо компостиране. Те трябва да се разпръснат на 2,5 до 5 см. около основата на растенията. Някои добри примери за това са листни отпадъци, слама и окосена трева.

    Неорганичен мулч като черна пластмаса се полага в един слой върху повърхността на почвата, за да затопли земята преди засаждането на топлолюбиви зеленчуци. Отстранете пластмасата или изрежете дупки за растенията. Разумно е да премахнете пластмасата през лятото, тъй като излишната топлина може да изгори корените.

    Нанасяне на градински мулч

    Въпреки че мулчът има много предимства, твърде много от него може да бъде вреден. В райони с проблеми с болести или където насекомите зимуват, мулчът трябва да се отдръпне от растенията през пролетта и да се компостира, за да се убият болестите и ларвите. Дръжте мулча на поне 8 см. далеч от стволовете и стъблата на растенията, за да предотвратите проблеми с мухъл и скривалища за вредители. Много лек, сух мулч трябва да се разпръсне на двойна от препоръчителната дълбочина, за да се постигне този брой след утаяване.

    Изберете светъл мулч през лятото и тъмен през зимата. Светлината отклонява слънцето, а тъмнината ще съхранява слънчевата топлина. Толкова много общи неща правят отличен мулч. Дори вестници, наслоени на дълбочина от осем страници, ще направят бързо компостиран мулч с добавяне на въглерод. Следете за арбористите във вашия квартал и ги помолете за куп дървени стърготини или посейте зеленчуковата си градина с ръжена трева като жив мулч и пролетно зелено торене.

    Още: Често срещани болести и вредители по люляка: Ето как да се справите

    Мулчирането е лесно и използването му ще увеличи добивите ви, ще сведе до минимум проблемите с вредителите и болестите и ще намали сметките ви за вода заедно с множество други предимства.

    Вижте всички последни новини от Actualno.com

    Още от ГРАДИНАРСТВО:

    Добра грижа за стайните растения през пролетта

    Премахване на плевели БЕЗ химикали в градината

    Кои грешки при засаждането на картофи могат да съсипят цялата реколта

    Направете моравата си перфектна след зимния сезон: Ето как

    Кои са цветята, които гонят сляпото куче надалеч

    Как да се преборим с болести и плевели, без да ползваме химикали

    Кои са златните правила при засаждане на моркови

    Време е да подрежете смокините: Ето как

    Какво е особеното при засаждане на мексиканска краставица

    Как да засадим тиквички от разсад?

    Етикети:

    Помогнете на новините да достигнат до вас!

    Радваме се, че си с нас тук и сега!

    Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

    Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

    Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

    И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

    Банкова сметка

    Име на получател: Уебграунд Груп АД

    IBAN: BG16UBBS80021036497350

    BIC: UBBSBGSF

    Основание: Дарение за Actualno.com