Често срещани болести и вредители по люляка: Ето как да се справите

1152
Често срещани болести и вредители по люляка: Ето как да се справите
Снимка: Thinkstock

Шекспир увековечава сладкия аромат на розата , но очевидно не е подушвал люляк, безспорната парфюмирана кралица на пролетта. Тези красиви, издръжливи храсти са страхотно допълнение към вашия двор, защото обикновено се поддържат лесно, а проблемите с люляковите храсти са предимно незначителни.

Въпреки това, най-добре е да сте подготвени, ако се сблъскате с вредители и болести по люляка, така че ние направихме списък с често срещани проблеми с люляка, които може да срещнете.

Още: 8 бели цветя, които трябва да имате в градината си

Често срещани заболявания на люляка

Въпреки че люляците са издръжливи, те могат да се поддадат на проблеми като всеки друг ландшафтен храст. Бъдете нащрек за тези болести:

  • Бактериален пригор - Бактериите Pseudomonas syringae причиняват ранно изсъхване на издънки и клони, изкривени листа и петна по листата, които започват да стават маслиненозелени, но скоро развиват напоени с вода области. Тези петна стават кафяви с жълти граници и започват да умират. Цветовете могат да станат хилави или внезапно да покафенеят. Подрязването на болния участък и изтъняването на вътрешността на храста е най-добрият начин за контролиране на това заболяване, но ако инфекцията е широко разпространена, медният фунгицид ще помогне бързо да я спрете.
  • Брашнеста мана - Брашнестата мана е може би най-честият проблем при люляците. Причинява се от различни гъбични патогени, които водят до листа с прахообразен вид, или в плътно организирани петна, или разпръснати по повърхностите. Увеличаването на циркулацията на въздуха около заразените листа е най-доброто лечение, така че не забравяйте да разреждате растенията си всяка година.
  • Петна по листата – Петната по листата са друг гъбичен проблем, причинен от различни патогени. Когато видите кафяви петна да се появяват по листата на вашия люляк, със или без да причиняват окапване на листата, вероятно имате една от многото болести на петна по листата. Както при брашнестата мана, този проблем е резултат от висока местна влажност, така че изтънете този храст и почистете всички паднали отпадъци, за да предотвратите бъдещи инфекции.
  • Често срещани вредители по люляка

    Люляците привличат само няколко сериозни вредители, повечето от гъсениците и миньорите, които могат да се забележат, не са повод за безпокойство. Въпреки това, ако някой от тези вредители се появи, е време за действие:

  • Люспи – люспите могат да бъдат трудни за откриване. Много видове изглеждат като памучни или восъчни израстъци по стъблата и клоните на храстите. Ако обаче повдигнете капаците им, ще намерите много малки, ярко оцветени насекоми отдолу. Люспите се третират най-добре с многократни нанасяния на масло от нийм , на интервали от седем до 14 дни. Когато са групирани заедно в една част на растението, подрязването им е отличен вариант.
  • Още: Кога и как да подрежете розите, за да се радвате на обилен цъфтеж цяло лято

  • Пробивачи - Ларвите на яснокрилия молец са скучни насекоми, които предпочитат да се хранят с люляк. Тези малки гъсеници прекарват по-голямата част от живота си в стъблата и клоните на вашето растение, като се появяват само за да се чифтосват. Ефективното управление се съсредоточава върху поддържането на люляка здрав и свеж, тъй като болните растения са много по-склонни да привлекат пробивачи . Те имат редица естествени врагове, които ще ги хванат, когато люлякът е по-силен и по-малко привлекателен.
  • Вижте всички последни новини от Actualno.com

    Още от ГРАДИНАРСТВО:

    2 домашни еликсира, с които орхидеята ви ще цъфти като луда

    Дейности през МАЙ в домашната градина

    Изборът на семена през май: Какво може да се сади през този период в градината?

    Подходящи условия за отглеждане на успешна реколта от домати

    Зеленчуци, които да засадите през май и юни: За закъснели градинари

    Кои ЦВЕТЯ да засадя през май?

    Най-добрият тор за едри и сладки малини се приготвя с 3 лъжици от това

    С каква вода се поливат краставиците?

    Торене на картофите с пепел - ето как се прави

    Билката, която задължително трябва да се засади до доматите и краставиците

    Етикети:

    Помогнете на новините да достигнат до вас!

    Радваме се, че си с нас тук и сега!

    Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

    Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

    Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

    И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

    Банкова сметка

    Име на получател: Уебграунд Груп АД

    IBAN: BG16UBBS80021036497350

    BIC: UBBSBGSF

    Основание: Дарение за Actualno.com