Наш писател спечели награда на БиБиСи

21591
Наш писател спечели награда на БиБиСи

Българският писател Мирослав Пенков спечели наградата на Би Би Си за кратък разказ.

Пенков спечели наградата с разказа "На изток от Запада". Конкурсът за кратък разказ се провежда от 2006 г. Тази година по изключение в него бяха допуснати и автори извън Великобритания. От 2001 година Мирослав Пенков живее в САЩ. В момента 29-годишният Пенков преподава творческо писане в Университета на Северен Тексас. Ююжноафриканската писателка Хенриета Роуз-Инесс с разказа "Убежище" спечели втора награда.

Победителят в конкурса бе обявен на церемония в британската столица Лондон, която се излъчваше на живо по Радио 4. Мирослав Пенков получи 15 000 паунда.

"Честно казано не обичам да пиша автобиографична проза, защото за мен най-интересното нещо на литературата е свободата да живееш нечий чужд живот и да погледнеш света през очите на някой друг, напълно измислен", каза пред БГНЕС Мирослав Пенков в края на миналата година когато неговият сборник с разкази "На Изток от Рая" излезе на български.

"За мен това е голямото предизвикателство и удоволствие на писането - да създадеш един литературен герой от нищото и накрая на разказа да имаш усещането, че си създал същинско човешко същество. Например, разказът, за който често ме питат - "Как купихме Ленин" , който е разказ за връзката между едно младо момче, което заминава за САЩ, с неговия дядо, който е активен борец и фанатизиран поддръжник на комунистическата партия, няма нищо общо с моя живот, дори напротив. В моето семейство сантиментът към комунистическия режим е доста по - различен. За съжаление, никога не съм имал възможността, заминавайки в Америка да си говоря с моите дядовци по телефона, а целият разказ е изграден на базата на телефонни разговори и писма. Единият ми дядо се разболя рано - рано, другият също нямаше възможност…Това, което на мен ми е интересно е хитрата техника за един писател да пишеш точно обратното на това, което ти се случва. Ако в моето семейство всички гледат доста неласкаво на комунистическия режим, аз се опитах да си представя какво би било, ако нещата бяха точно на обратно.

Първият разказ в сборника - "Македония" е от гледна точка на един 72 - годишен старец, друг разказ – "Писмото" е от гледна точка на едно 16-годишно момиче. Предизвикателство е. Ако създадеш един силен литературен глас, понеже повечето от разказите в книгата са от първо лице единствено число и тях ги води силното звучене на гласа на разказвача, създавайки този глас ти успяваш да се потопиш в образа и за миг да се почувстваш като друг човек", каза тогава още Мирослав Пенков.

Нов български литературен успех в Словения

Приключи световния литературен фестивал „Виленица”, носещ името на една от най-красивите пещери в Словения. Името Виленица...

Редактор: Георги Иванов

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Добрите новини