Има пострадали полицаи при бунта в Харманли

2229
Има пострадали полицаи при бунта в Харманли
Снимка: БГНЕС

Има пострадали колеги, четирима са засега. Това заяви гл. секретар на МВР гл. комисар Георги Костов в ефира на Нова телевизия във връзка със ситуацията в Регистрационно-приемателния център в Харманли.

По думите му служителите на реда са пострадали от хвърлените камъни.

„Вътре беше канонада. Тези хора унищожиха множество държавно имущество и извършиха действия, застрашаващи живота и здравето на всички колеги“, коментира гл. комисар Костов.

Полицията: Напрежението в лагера в Харманли е овладяно

Ситуацията на територията на Регистрационно-приемателния център в Харманли е спокойна. Това заяви главен комисар Христо Терзийски. &...

„Колегите бяха подготвени за реакция дори при ескалирало напрежения. Явно протестиращите мигранти вътре в центъра бяха направили организация, така че в тъмната част на денонощието и във време, съвпадащо с вашите емисии да предизвикат ескалация на напрежение, така че да дадат послание за несигурност в обществото“, допълни още той.

По думите му в бежанския център в Харманли определено има явни белези от вандалски действия.

Размириците започнаха по-рано днес, когато мигрантите разрушиха новата сграда в центъра, изнесоха и запалиха мебелите от нея. По първоначална информация бунтът в е възникнал, защото мигрантите искат да се върне старият режим там и те да се движат свободно извън пределите на лагера.

На място пристигнаха полиция и жандармерия. Силите на реда бяха замеряни с камъни от развилнялата се тълпа, която дори постави условие на властите да отворят границата със Сърбия, за да продължат своя път на Запад.

В лагера има над 3000 мигранти. В следобедните часове напрежението спадна. Главен комисар Христо Терзийски, който пристигна на място, заяви, че има образувано досъдебно производство по чл. 325 от НК – за хулигански действия и повреждане на имущество. Процесуално-следствените действия за установяване на конкретните извършители ще бъдат проведени под надзора на Окръжна прокуратура – Хасково.

Напрежението в Харманли ескалира, бежанци рушат и палят центъра (ВИДЕО)

Новата сграда, която е трябвало да бъде открита към центъра в Харманли в момента се руши. Столове, легла, бежанците всичко изнасят и па...

Терзийски съобщи, че на място има допълнителни сили от районните управления край Харманли, както и жандармерийски сили от Бургас и Кърджали. В зависимост от ситуацията, има готовност силите да бъдат увеличени или редуцирани. По думите му, няма пострадали полицейски служители и увредена техника.

Председателят на Агенцията по бежанците Петя Първанова също се включи в преговорите с мигрантите.

„Започват преговори с излъчена от тях контактна група, които ще продължат и в утрешния ден. Ситуацията в лагера в момента е спокойна. Уверихме хората, че се предприемат всички необходими действия за навременното приключване на скрининга“ – заяви Първанова след срещата. Тя отново подчерта, че затварянето на центъра е временна мярка, предприета за гарантиране спокойствието на жителите на Харманли. „Чуждите граждани не са под карантина, движат се свободно на територия от 175 дка. Осигурява им се всичко необходимо до приключване на скринига“, посочи Първанова и допълни, че от понеделник започва изпълнението на графика за посещение на екип от специалисти от седем болници, подписан от министъра на здравеопазването. Председателят на ДАБ бе категорична, че центърът не е огнище на зараза и припомни, че това е констатирано от медицински екип още преди две седмици. Въпреки това, към момента приемът на бежанци в РПЦ – Харманли е преустановен.

Директорът на ОДМВР – Хасково старши комисар Ангел Цанков обясни, че събраните до момента данни по случая са докладвани на Окръжна прокуратура – Хасково. В рамките на образуваното досъдебно производство продължава работата по събиране на доказателства и разпити на свидетели с цел идентифициране на нарушителите на обществения ред. Когато бъдат установени, извършителите ще бъдат задържани и ще им бъдат повдигнати обвинения. Голяма част от настанените в центъра не са взели участие в протеста - посочи старши комисар Ганчев и заяви, че случаят е решен при най-малкия риск както за жителите на Харманли, така и за настанените в центъра. Няма пострадали нито сред чуждите граждани, нито сред полицейските служители. „Напрежението в центъра е потушено. На място ще останат дежурни полицаи, които да съблюдават реда“, подчерта директорът на ОДМВР – Хасково.

Пред лагера по-рано през деня се събраха много жители на Харманли.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ХАСКОВО:

Димитровград се превръща в столица на поезията. Започват поетичните дни "Пеньо Пенев"

Димитровград се превръща в столица на поезията. Започват поетичните дни "Пеньо Пенев"

Силният вятър в Хасково събори дърво върху къща

Размиг Чакърян-Ами купува ударно имоти до ГКПП Капитан Андреево

С водосвет и прерязване на лента откриха официално изцяло ремонтирания Културен дом „Химик” (СНИМКИ)

Кметът на Ивайловград със специална покана за спектакъл по стихове на Ивайло Балабанов

Петър Чухов е новият лауреат на Националната литературна награда "Пеньо Пенев"

Mъж с нож обра офис за парични преводи в Хасково, задържаха го

ВАС окончателно: Изборите за общинари в Димитровград са недействителни, ще има рокада

Първият щъркел долетя в хасковското село Подкрепа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com