Стаи за щадящо изслушване на деца откриха в Смолян и Хасково

3316
Стаи за щадящо изслушване на деца откриха в Смолян и Хасково
Снимка: Анита Чолакова

Децата, жертви и свидетели на престъпления в Хасково и Смолян, ще бъдат изслушвани в специални оборудвани помещения, наречени „сини стаи“.

„Работата с деца, независимо дали те са жертва на престъпление, пострадали, свидетели или са извършили някакво правонарушение е изключително деликатна“, заяви заместник-министърът на правосъдието Евгени Стоянов в Смолян.

“Синята стая е извън сградата на съда с оглед изискванията за т. нар. щадящо правосъдие. Годишно в Окръжния и Районния съд в Смолян се изслушват над 100 деца по различни дела. Досегашната практика за изслушване е или в съдебната зала, или в стаята на съответния съдия. Това водеше до редица затруднения. Децата се притесняват от самата обстановка, а когато се изслушва в стаята на съдията, страните са възпрепятствани и не могат да задават въпроси“, обясни председателят на Районния съд в Смолян Петър Маргаритов.

В Смолян двете помещения са с отделни входове. Едното е предназначено за страните, а синята стая е за детето, с което ще разговаря психолог. Изградена е аудио и и видеовръзка между стаите, отделени с венецианско стъкло.

“В хасковския съдебен район 148 деца в риск са настанени при приемни родители и спрямо тях е променена марката за закрила от 2017 г. до сега. От тях 27 са участвали в производства по промяна и лишаване от родителски права и по брачни производства, а 7 малолетни и непълнолетни са били жертви на домашно насилие. Тази статистика показва ясно необходимостта от функционирането на „синя стая“ тук“, каза председателят на Окръжния съд в Хасково Миглена Тянкова. Тя уточни, че стаята ще се ползва не само от органите на съдебната власт, а и от разследващите органи и институциите, работещи с деца в риск.

Откриват „синя стая“ в Смолян

„Синя стая“ за изслушване на деца - жертви или извършители на престъпления, откриват утре (28 август) в Смолян, съобщиха от...

Зам.-министърът съобщи, че специалните стаи за работа с деца са изградени и оборудвани от Министерството на правосъдието с финансовата подкрепа на Българо-швейцарската програма за сътрудничество по проект „Укрепване на правния и институционалния капацитет на съдебната система в сферата на правосъдието за деца”. Помещенията са предоставени безвъзмездно от общините Хасково и Смолян.

Окръжните съдилища ще организират и координират ползването им от всички институции, които работят с деца.

При откриването на синята стая в Смолян кметът на Общината Николай Мелемов подчерта, че днешното събитие е един добър пример за взаимодействие между институциите.

През последните 2 години и половина са изградени общо 8 „сини стаи“ в страната - във Варна, Плевен, Козлодуй, Враца, Хасково, Смолян, Добрич и Разград. В последната група са Силистра, Ловеч, Търговище и Кърджали.

На двете церемонии присъстваха съдии и прокурори от Хасково и Смолян, представители на Областните дирекции на МВР, на дирекциите „Социално подпомагане“, на отделите „Закрила на детето“, местните комисии за борба с противообществени прояви на малолетни и непълнолетни, социални работници и др.

Чепеларци: Искаме си прокуратурата!

Плакати с надписи „ВСС, искаме си прокуратурата!“, „На бунт!“, „С това решение закривате и нашия курорт!&...

Съдия Маргаритов обясни, че в българските процесуални закони действа принципът за устност и непосредственост. Тоест, ако едно дете бъде разпитано в хода на досъдебното производство от досъдебния разследващ орган, няма начин разпитът да приключи дотам, ако страните не дадат своето съгласие.

„Ако една страна иска да разпита детето в хода на съдебното производство, съдът няма възможност да откаже с мотив, че детето е разпитвано в „синя стая“ в хода на досъдебното производство. Целта е такава, че детето да няма среща със страните, с прокурорите. Възможно е разпитът да приключи с един разговор с психолога“, допълни той. По думите му допуска се възможност и в хода на самото съдебно производство детето да бъде разпитано в „синя стая“.

По време на разпит имат право да присъстват всички страни в съответното производство - прокурор, защитник, обвиняем.

„И няма проблем тези хора да останат съвсем незабелязани от детето. По всички дела, по които е допустим разпит на дете, може да се ползва синята стая - за домашно насилие, разводи, по наказателни производства“, посочи председателят на Районния съд.

В Смолян бе проведен демонстрационен разпит на 7-годишно момиче от дипломиран психолог. Когато журналисти попитаха дали имат разрешение да снимат детето, съдия Маргаритов каза: „Разрешено е, това е моето дете“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СМОЛЯН:

Партиите в Смолян не се разбраха: Ръководителите на РИК са назначени служебно

Глобиха мъж за хиляди левове: Продавал фалшиви сертификати по време на пандемията

Абитуриенти с носии поканиха любимите си учители на бал в Смолян (СНИМКИ)

Абитуриенти изненадаха учителка с хиляди бележки по колата (СНИМКИ)

Окончателно: Мелемов е законно избраният кмет на Смолян

Мишена на руснаците: Оръжейният търговец Емилиян Гебрев ще строи ваканционно селище

Страх в смолянски села: Мечка тормози хората от години

Министър Цеков: Не съм доволен от АПИ, в Смолянско има 9 напълно зарязани проекта

100 муфлона, умрели от глад, 15 000 заразени фиданки и уволнен директор  

Съветници от опозицията в Смолян не бяха допуснати в ремонтиращия се планетариум

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Смолян