Воден цикъл за 100 млн. лв., но смолянски квартал от 10 дена е без вода

11541
Воден цикъл за 100 млн. лв., но смолянски квартал от 10 дена е без вода
Снимка: Анита Чолакова

Протест вдигна жителите на смолянския квартал „Станевска“ днес, 29 януари. Около 250 живущи там от десет дни са без вода през зимата, в минусови температури, с риск да замръзнат тръбите и крановете им. Чашата на търпението им преля и те излязоха на улицата да изразят публично негодуванието си. Това се случва на фона на почти финализирания проект за втори воден цикъл в Смолян с инвестиция на стойност 100 млн. лева.

„Причината за този протест е, че кв. "Станевска" всяка година по това време има проблем с водата. Оставаме без вода и проблемът с години не е решен. Просто нещата излязоха извън контрол. Десет дена ние водим някакви битки с вятърни мелници. Нито една институция не поема отговорност“, заяви Десислава Челебиева.

Тя живее в многофамилно жилище, семейства в което имат две бебета и едно дете на пет годинки.

„Можете да си представите при това положение как се оправяме. Хиляди обаждания и сигнали сме подали във ВиК, на телефон 112, в областта, в общината, допълни тя.

Миналата седмица от областта поели ангажимент да се погрижат и докарали 9 пожарни с вода, които да излеят в резервоара. Напълнили една трета от него, но за нула време водата пак свършила. Още: Въпреки скъпата вода: ВиК в Смолян е на загуба

„Няма налягане, човек не може да си пусне пералня, не може да се изкъпе. Ние имаме три деца в къщата, две от които под годинка. Положението е нетърпимо. Шест месеца тук водния цикъл минава, прокарваха тръби, включваха, изключваха и ето резултатът от водния цикъл - ние нямаме вода“, подчерта Челебиева.

Присъстващи на протеста казаха, че пожарните кранове се използват безразборно. Уж само пожарникарите имат право да ги ползват. Още: ВиК в Смолян се отърва от глоба от 2,5 млн. лева за водния цикъл

„Идват хора с коли, отвъртат кранове, пълнят бидони, туби, цистерни. Това не е нормално. Законовите неща, които трябва, сме ги предприели. Подадени са жалби в голяма част от институциите - в две министерснтва, областта, общината, ВиК. Чакаме отговор от тях и продължаваме. Това е начин да изразим мнението си. За два дена успяха да ракопаят и да ни включат към градската мрежа. Сега къщите, които са по-надолу, имат, а тези, които сме на по-високо и на последни етажи, пак нямаме вода“, твърди тя.

Хората са готови да продължат протеста дотогава, докато няма трайно решение и не смятат да се отказват.

„250 души са жителите на квартала. Всяка зима е така. Винаги се обвинява ромската махала, защото имаме и такава, но те също са хора. Обвиняват, че не спират чешмите, ние с това не сме наясно. Ако не достига водата, да ги включат към централната градска мрежа и водоемът да си остане за нуждите на квартала, а не за всякакви работници и фирми, които използват пожарните красове. Това беше основният проблем - че са източени с цистерни от фирми, които правят ремонти“, допълват протестиращи. Още: Кметът на Смолян обжалва цената на водата, ВиК-то си заложило 3 млн. лв. свръхпечалба

„Нали подменяха тръбите в целия град! Шест месеца стояха тук багери, машини. От две години чакаме да ни асфалтират пътя, защото чакахме водния цикъл да мине. Мина водния цикъл, асфалтираха пътя, вода пак няма. И ето, сега пак е разкопано“, показва Челебиева.

Тя обясни, че всяка къща от най-горните в квартала е със собствен водоем. Други десетина къщи ползват вода от стар водоем, който се оказа, че бил частен. Всички останали са към водоем на „ВиК“, който е с 200 кубика капацитет и е абсолютно празен от миналия вторник.

„Днес са ни свързали с градската мрежа и в момента пак нямаме вода. Не знам как го разбирате - дали когато тече като един косъм, това е имане на вода, но това за нас е ад. Просто хората са свикнали хората да търпят, но вече не можем да мълчим. Този път сме решени да търсим генерално решение. Цяло лято, когато е нямало една капка дъжд, сме нямали проблеми с водата. Извинявайте, но не може да кажете, че няма валежи или няма сняг“, посочи тя.

Според нейни съкварталци решението е да направят водоем от 2000 кубика за кв. „Станевска“.

Проверка за вода по неделя

На протеста дойде и инж. Румяна Янчевска – управител на „ВиК“ ЕООД. Според нея с включването им към градската мрежа,се търси генерално решение на проблема. Хората питаха дали ще се намери човек, който да вземе присърце проблема и да го реши с тяхна помощ.

„В момента трайното решение е връзването към градската мрежа. Това е. Нямаме от другаде вода отгоре, откъдето да ви докараме вода. Водата трябва да дойде отдолу и това сме направили вчера. Нека да видим дали ще остане като окончателно трайно решение“, посочи Янчевска.

Но понеже много хора казаха, че макар да са включени към градската мрежа, пак нямат вода, шефката на „ВиК“ отсече: "И в момента вие твърдите, че нямате вода, така ли? Хайде да тръгнем по къщите. Този казал, онзи казал, аз искам да го видя с очите си!“.

Мъж поведе колоната автомобили към дома си и прие инж. Янчевска и всички, които поискаха да видят ситуацията. Оказа се, че от крана в дома му – на първия етаж, тече съвсем тънка струя. Напълно недостатъчна да се зареди пералня, нито човек да се изкъпе. Освен това, когато например чешмата в кухнята е пусната, в банята само бълбука и капе по малко, но не тече изобщо.     

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СМОЛЯН:

Партиите в Смолян не се разбраха: Ръководителите на РИК са назначени служебно

Глобиха мъж за хиляди левове: Продавал фалшиви сертификати по време на пандемията

Абитуриенти с носии поканиха любимите си учители на бал в Смолян (СНИМКИ)

Абитуриенти изненадаха учителка с хиляди бележки по колата (СНИМКИ)

Окончателно: Мелемов е законно избраният кмет на Смолян

Мишена на руснаците: Оръжейният търговец Емилиян Гебрев ще строи ваканционно селище

Страх в смолянски села: Мечка тормози хората от години

Министър Цеков: Не съм доволен от АПИ, в Смолянско има 9 напълно зарязани проекта

100 муфлона, умрели от глад, 15 000 заразени фиданки и уволнен директор  

Съветници от опозицията в Смолян не бяха допуснати в ремонтиращия се планетариум

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Смолян