Окончателно: Мелемов е законно избраният кмет на Смолян

1189
Окончателно: Мелемов е законно избраният кмет на Смолян
Снимка: БГНЕС

Стефан Сабрутев загуби във Върховния административен съд делото за касиране на изборите за кмет на Смолян. Досегашният градоначалник Николай Мелемов е законно избран, постанови съдът. Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

Припомняме, че Сабрутев се кандидатира за кмет на община Смолян от ПП „Движение Нашият град“, регистрирана от кмета на Кричим Атанас Калчев, и за трети път загуби надпреварата с Николай Мелемов. Два поредни избора преди това се явяваше от БСП. Последния вот той загуби със 149 гласа и поиска касиране на изборите пред Административния съд, но и на първа инстанция тя бе отхвърлена, след като бюлетините бяха преброени една по една пред камера. Изгледани бяха и видеофайловете от секциите, посочени от Сабрутев.

Още: Започна делото за касиране на изборите в Смолян, скриха го от медиите

Сабрутев и въпросната партия са осъдени да платят разноски във Върховния съд на обща стойност 11 900 лв. На Общинската избирателна комисия в Смолян са присъдени 3000 лева за разходи по делото. На Мелемов трябва да платят 6500 лева, а на ПП ГЕРБ дължимата сума е 2400 лв.

На първа инстанция – Административен съд в Смолян, Сабрутев и Калчев бяха осъдени да платят 3000 лева деловодни разноски на ОИК и други 3000 лв. на Мелемов. Още: Отхвърлиха жалбата на Стефан Сабрутев за касиране на изборите в Смолян

„В настоящото съдебно производство жалбоподателите не доказаха наведените от тях с касационната жалба твърдения за допуснати груби нарушения на изборния процес, водещи до опорочаване на изборния резултат в община Смолян“, сочат в мотивите си върховните съдии.

Според тях правилно и законосъобразно Административният съд в Смолян е стигнал до извода, че визираните в жалбата пороци на Решение № 160-МИ/ 06.11.2023 год. на ОИК - Смолян, не са налице. Още: Смолян избра стария си кмет Николай Мелемов

Съдебните мотиви

„Противно на твърденията в касационната жалба, оспореният съдебен акт на Административен съд - Смолян, не страда от пороци. За да бъде обявен изборът за недействителен, следва съдът да установи, че изборният процес е протекъл в нарушение на основополагащите демократични конституционни принципи, относими към избирателното право - общо, равно и пряко избирателно право с тайно гласуване - чл. 10 от Конституцията на Република България, и нарушенията трябва да са в такава степен тежки, че да опорочават изцяло изборния процес и общия резултат от изборите. Важно е обстоятелството, че не всяко нарушение води до недействителност на изборните резултати, а само това, което се е отразило на вота на избирателите“, пише в съдебните мотиви.

От съда сочат още, че при произвеждане на изборите за кмет на община Смолян на втори тур на 05.11.2023 год., са спазени установените в Конституцията и Изборния кодекс основни принципи за общо, равно и пряко избирателно право на всички лица, имащи право на глас на територията на община Смолян, като не са установени нарушения при преброяването и отразяването на изборните резултати, както и при обявяване на решението на ОИК-Смолян за избор на кмет на Община Смолян.

При тази установеност по делото, правилно съдът е приел, че с атакуваното решение на ОИК – Смолян, е обявен изборен резултат, който отговаря на получения при произвеждане на изборите, поради което го е потвърдил, е становището на ВАС.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СМОЛЯН:

Партиите в Смолян не се разбраха: Ръководителите на РИК са назначени служебно

Глобиха мъж за хиляди левове: Продавал фалшиви сертификати по време на пандемията

Абитуриенти с носии поканиха любимите си учители на бал в Смолян (СНИМКИ)

Абитуриенти изненадаха учителка с хиляди бележки по колата (СНИМКИ)

Мишена на руснаците: Оръжейният търговец Емилиян Гебрев ще строи ваканционно селище

Страх в смолянски села: Мечка тормози хората от години

Министър Цеков: Не съм доволен от АПИ, в Смолянско има 9 напълно зарязани проекта

100 муфлона, умрели от глад, 15 000 заразени фиданки и уволнен директор  

Съветници от опозицията в Смолян не бяха допуснати в ремонтиращия се планетариум

Кметът на Смолян спечели дело срещу КЕВР за поскъпналата вода

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Смолян