Дебелее ли се от ядките?

16173
Дебелее ли се от ядките?
Снимка: iStock/Guliver

Ядките са богати на калории и те са полезни, но колкото и да са полезни, те могат и да се натрупат. В следващите редове ще посочим някои основни неща, които трябва да спазвате при храненето с ядки.

Хранителна стойност на ядките

Те съдържат различни минерали, фолиева киселина и полезни микроелементи. Определението, че ядките са „малка електростанция“ на полезните свойства е напълно вярна. В малко количество ядките ще доставят всички полезни свойства.

Протеинов източник

Ако сте веган, то можете да си набавите от ядките нужните протеини. Подходящи са и за хора, които са алергични към лактозата  не могат да приемат млечни продукти. Ненаситените мазнини внасят баланс в организма заедно с храните, които са с наситени мазнини. Поради тази причина е важно в диетата си да включите по равно количество и от двете.

Диетична закуска

Ядките са добър вариант за закуска, особено ако се опитвате да влезете във форма. Те имат висока хранителна стойност и така засищат организма, като премахват усещането за глад за дълго време. Добре е да избягвате преработените ядки, а ги консумирайте сурови или сушени. Така полезните им свойства се запазват, както и тяхната стойност.

Здраво сърце

Ядките са полезни за хората, които имат сърдечно-съдови проблеми. Те са източник на енергия и ще помогнат за намаляване на риска. Когато се консумират в малки количества, те могат да предотвратят втвърдяването на артериите, което своя страна помага и за разширяването на кръвоносните съдове.

Повечето ядки съдържат Омега-3 мастни киселини. Те са мощен антиоксидант и намаляват действието на свободните радикали, което се отразява благоприятно и върху сърцето.

Това е най-скъпата ядка в света

Цената на макадамията на едро е почти два пъти по-висока от тази на бадемите, което прави тази ядка най-скъпата в света. Защо това е та...

Здравословни ли са мазнините от ядките

Ядките имат мазнини, които не се наситени и затова не причиняват редица болести, както наситените мазнини. Освен, че понижават холестерола, те влияят на холестерола, високото кръвно налягане и помагат за успешно редуциране на теглото.

Умереност

Една шепа ядка е напълно достатъчна, за да доставите на организма. Бадем, орехи, шам-фастък съдействат за предпазване на системите в тялото ни и особено на сърдечно-съдовата. Също така, ще помогнат при диабет и ще намалят нивата на натрий в кръвта.

Препоръчителната доза за ядки всеки ден е по две супени лъжици. Хубаво е да има разнообразие в приема, като по този начин ще можете да набавите всички полезни вещества и така ще видите как ядките ще се отразят на здравето ви. Разбира се, нужно е време, за да има по-очевидно забелязване на приема, но сами ще усетите по тялото си, че ядките ви се отразяват благоприятно. Най-малкото чувството за ситост се проявява веднага и това може да бъде чудесна следобедна закуска.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Отслабване до лятото - 3 грешки, които НЕ трябва да правите

Изследване дава отговор на въпроса: Трябва ли да се тревожим от пукането в коленете

Лекар разкри защо солта НЕ трябва да се слага в гореща храна

Железен имунитет през пролетта - лекар разкри какво трябва да се прави

Лекари: С този трик ще свалите кръвното за 2 минути

Кои са най-добрите ядки за отслабване и сваляне на захарта

Какви промени настъпват в кръвоносната система през пролетта и как ни се отразяват те

Учени: Този вид месо увеличава риска от рак на устата

Антибиотиците причиняват болки в стомаха - как да го възстановим

Яжте храната в този ред и няма да напълнеете

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com