Диетолог: Ето как да понижим кръвната захар без лекарства

7167
Диетолог: Ето как да понижим кръвната захар без лекарства
Снимка: iStock

Намаляването на нивата на кръвната захар без лекарства е важно за справяне със заболявания като диабет и за укрепване на цялостното здраве. Въпреки че в някои случаи може да се наложи прием на лекарства, има няколко промени в начина на живот и естествени средства, които могат да ви помогнат да поддържате здравословни нива на кръвната захар.

Промени в начина на хранене

Храни с нисък гликемичен индекс: Съсредоточете се върху консумацията на храни с нисък гликемичен индекс (ГИ). Тези храни освобождават захарта бавно в кръвния поток, като предотвратяват скоковете на кръвната захар. Примерите включват пълнозърнести храни, бобови растения и нескорбялни зеленчуци.

Балансирано хранене

Планирайте балансирано хранене, което включва постни протеини, здравословни мазнини и сложни въглехидрати. Тази комбинация може да помогне за стабилизиране на нивата на кръвната захар.

Контрол на порциите

Следете размера на порциите си, за да избегнете преяждане, което може да доведе до повишаване на кръвната захар. Използвайте по-малки чинии, за да контролирате порциите.

Редовна физическа активност

Упражненията са мощно средство за регулиране на нивата на кръвната захар. Редовната физическа активност помага на тялото да използва глюкозата за енергия, което намалява нивата на кръвната захар.
Стремете се към поне 150 минути аеробни упражнения с умерена интензивност седмично, като бързо ходене, плуване или колоездене.

От какви храни се повишава най-много кръвната захар?

Управление на стреса

Високите нива на стрес могат да доведат до повишаване на кръвната захар. Практикувайте техники за намаляване на стреса като медитация, дълбоко дишане, йога или осъзнатост, за да контролирате стреса.

Адекватен сън

Недостатъчният сън може да наруши работата на хормоните, отговорни за регулирането на кръвната захар. Стремете се към 7-9 часа качествен сън всяка нощ, за да стабилизирате нивата на кръвната захар.

Останете хидратирани

Пиенето на достатъчно вода е от съществено значение за цялостното здраве и може да помогне за изхвърлянето на излишната захар от кръвния поток.

Храни, богати на фибри

Храните с високо съдържание на разтворими фибри, като овес, боб и плодове, могат да забавят усвояването на захарта, което помага за поддържане на стабилни нива на кръвната захар.

Пробиотици

Някои проучвания сочат, че пробиотиците могат да помогнат за подобряване на контрола на кръвната захар чрез насърчаване на здравословен чревен микробиом.

Ябълков оцет

Някои хора смятат, че консумацията на малко количество ябълков оцет преди хранене може да помогне за понижаване на нивата на кръвната захар след хранене.

Кръвна захар на гладно - каква е нормата

Билкови добавки

Някои билки като канела и сминдух могат да имат свойства за понижаване на кръвната захар. Консултирайте се с медицински специалист, преди да добавите добавки към режима си.

Редовно наблюдение

Следете отблизо нивата на кръвната си захар с помощта на глюкомер. Това може да ви помогне да разберете как промените в начина ви на живот се отразяват на кръвната ви захар и да направите необходимите корекции.

Не забравяйте, че е важно да работите в тясно сътрудничество с медицинско лице при управлението на нивата на кръвната захар, особено ако имате диабет. Те могат да предоставят персонализирани насоки и да наблюдават напредъка ви, за да гарантират, че усилията ви са ефективни и безопасни.

Управлението на нивата на кръвната захар без медикаменти включва промени в начина на живот, като например балансирана диета, редовни физически упражнения, справяне със стреса и достатъчно сън. Тези естествени подходи могат да ви помогнат да поддържате здравословни нива на кръвната захар и да подобрите цялостното си благосъстояние. Винаги се консултирайте със здравен специалист за индивидуални насоки и за да сте сигурни, че подходът е подходящ за вашите специфични здравни нужди.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Кафе с мляко - как е правилно да се пие

10+ МАЛКИ ТАЙНИ да свалим кръвното у дома БЕЗ ХАПЧЕТА

3 съставки, които ще направят почти всяко ястие полезно за сърцето

При какви заболявания НЕ трябва да се яде кашкавал

Тормоз от магнитни бури - Тактиките да се справите с тях

Може ли чаша топла вода сутрин да предотврати хроничен запек?

Какво ще се случи с тялото ви, ако пиете редовно жасминов чай?

Колко зеленчуци трябва да се ядат на ден

5 подправки, които трябва да сложите в кафето за плосък корем

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com