От какви храни се повишава най-много кръвната захар?

87745
От какви храни се повишава най-много кръвната захар?
Снимка: iStock

Статистиката сочи, че един от 10 души страда от висока кръвна захар, което поражда сериозен здравословен риск. Високата кръвна захар може да се дължи не само на диабет, но и в основата ѝ могат да се крият други заболявания, операция, неадекватна физическа активност и дори грешка в съставянето на дневното меню и консумация на твърде много храни, повишаващи кръвната захар.

И докато диабетът и другите заболявания изискват лекарска намеса, диагностика и лечение, високата кръвна захар, причинена от неправилното хранене, може да бъде повлияна с промяна в начина на живот и ново меню. За да не създава риск от повишаване на кръвната захар храната на масата ви, трябва да знаете от какви храни се повишава най-много кръвната захар.

От какви храни се повишава най-много кръвната захар и защо се случва това?

Първосигналният отговор „от храните със захар“ не е особено верен. Да, сладките храни неминуемо увеличават нивата на кръвната захар, но храните, богати на бързи въглехидрати, са не по-малко опасни. Въглехидратите се усвояват от стомаха и тънките черва, където се абсорбират в кръвта като глюкоза.

Лекар: Тези 15 храни свалят кръвната захар

При здравите хора панкреасът отделя инсулин в отговор на повишаването на глюкозата. Тя се абсорбира в различни клетки на тялото и нивото на кръвната захар пада до нивото му преди хранене. Ако обаче захарта в кръвта не се преработи правилно поради твърде малко секретиран инсулин или поради резистентност към действието на инсулина в резултат на  заболяване, нивата на кръвната захар не се нормализират и остават високи. 

Така на пръв поглед полезното ястие с ориз на масата ви се превръща в източник на проблем – висока кръвна захар, което създава реален здравословен риск. Самият факт, че нивата  на кръвната захар се запазват високи дълго след хранене, сочи здравословен проблем – опасност от диабет.

Какво следва да направите, за да избегнете тази опасност? Отказът от консумацията на храни, богати на въглехидрати, е погрешен, нездравословен и опасен. Ако изхвърлите въглехидратите от менюто си, то ще изпаднете в състояние на „кетоза“, което е опасно за живота и здравето ви. Какво да направите тогава? Изберете храни, богати на бавни въглехидрати вместо да се отказвате от въглехидратите като цяло, което не е нито полезно, нито приятно като ограничение. А и не само храните, богати на захар и въглехидрати водят до рязко повишаване на нивата на кръвната захар.

Тези 2 храни са перфектни за бързо сваляне на кръвната захар

От какви храни се повишава най-много кръвната захар – списък с храните, с които да внимавате

Най-общо казано това може да ни посочи гликемичният индекс на храните. Може да откриете таблица с всички храни и индекса им онлайн, като гликемичният индекс е посочен с цифра от 1 до 100. Колкото по-висок е гликемичният индекс на дадена храна, толкова по-рязко се повишават нивата на кръвната захар след консумацията ѝ.

  • Ориз, хляб, тестени изделия – това са храни, изключително богати на бързи въглехидрати. Въглехидратните храни обаче не са еднакви. Скорошни проучвания сочат, че дори сред храните със сходно количество въглехидрати, има такива, които причиняват внезапен и рязък скок на нивата на кръвната захар, и такива, които причиняват по-умерено покачване. Това зависи от количеството диетични фибри в храната, което съпътства въглехидратите. Храните, богати на фибри, не водят до рязък скок на кръвната захар, а храните, бедни на фибри, причиняват именно това, превръщайки се в бич за здравето, талията и красотата. При тестените храни с най-нисък гликемичен индекс е ечемикът, а с най-висок са пшениченото брашно и белият ориз, които са и сред храните най-рязко увеличаващи нивата на кръвната захар.
  • Сладки храни, плодове, захар – неминуемо ги свързваме с богато съдържание на захар, следователно те също водят до рязък скок на  нивата на кръвната захар. Забележете обаче, че не всички плодове са еднакво опасни в това отношение. Има плодове, които са с нисък гликемичен индекс, което означава, че не водят до рязък скок на кръвната захар. Такива са череши, кайсии, цитруси като цяло, а с най-висок гликемичен индекс са ананас, пъпеш, диня, гуава.
  • Сред млечните продукти също има такива, които се отличават с висок гликемичен индекс и водят до рязък скок на нивата на кръвната захар – соевото мляко например. С най-нисък е сиренето.
  • Когато коментираме от какви храни се повишава най-много кръвната захар по отношение на варивата на първо място е фасулът, а най-малко влияние оказва червената леща, която е с нисък гликемичен индекс.

Избирайте сред храните тези с нисък гликемичен индекс от всяка хранителна група, за да доставяте на тялото си всички необходими вещества, без да създавате риск от рязко повишаване на нивата на захарта в кръвта.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

6 основателни причини да ядете повече череши

Не знаете какво да правите с окосената трева: Ето 5 прости идеи

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 9 май /валутен калкулатор/

Защо трябва да ядем този свеж плод преди лягане?

Диетолог разкри какви са причините за болки в дясната страна и как да се отървем от тях

Как да премахнете мастна бучка под окото?

Как да се откажете от противозачатъчните, без да си навредите?

Мокра възглавница: защо слюноотделяте, докато спите?

Топ 4 зодии, които имат късмет по рождение

От мигрена до остеохондроза: причини за пулсиране в главата

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com