Каква е причината за алергиите?

11837
Каква е причината за алергиите?
Снимка: Thinkstock

Учените откриха еволюционните източници на алергиите. Биолозите за първи път систематично са определили сходството (на молекулярно ниво) между белтъците в храната и околната среда, които предизвикват алергични реакции, и белтъците на многоклетъчните паразити.

Новото откритие е публикувано в сп. PLоS Computational Biology.

Яйцата могат да отключат алергия, казва специалист

Преяждането с яйца може да отключи алергия. Това твърди д-р Светлана Моминска, специалист по хранене и диетика в Регионална здравна ин...

Изследването потвърждава хипотезата, че алергичните реакции се явяват грешен имунен отговор на безвредни вещества в околната среда. Известно е, че имунната система на човека се е формирала в хода на еволюцията за противодействие на болестите, пренасяни от червеи паразити.

Но след изгонването на тези червеи със средствата на съвременната медицина някои компоненти на имунната система грешно приемат за свои врагове алергените в храната или въздуха.

Николас Фърнхам и колегите му от Лондонската школа за хигиена и тропическа медицина са използвали методите на изчислителната биология, за да установят какви белтъци в организма на паразитите са способни да предизвикат имунна реакция, аналогична на алергичната.

Учените за първи път успели да установят белтък, напълно идентичен на този, който се кодира изключително от гените на растенията. Този белтък се среща в прашеца и се явява един от най-разпространените алергени.

Червеи ще ни спасят от пластмасата

Изследователи откриха червеи, които ядат пластмаса. Новото откритие може да помогне да се реши глобалният екологичен проблем – ...

"Алергията е цената, която човечеството плаща за спасение от паразитите", отбелязва д-р Фърнхам.

През 2015 година са публикувани няколко изследвания на народи, водещи сравнително примитивен начин на живот – в техния организъм са открити множество бактерии и паразити, които ги защитават от много болести, характерни за съвременните индустриални общества.

Например загубата на трепонеми и други стомашно-чревни микроби (които присъстват в изобилие при ловците-събирачи от Южна Америка) може да е един от факторите, допринасящи за автоимунните заболявания (включително колит и болест на Крон), допълва Lenta.ru.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com