Коя е основната причина за безплодие и как да я преодолеем

2952
Коя е основната причина за безплодие и как да я преодолеем
Снимка: iStock/Guliver

Хламидиите са тихият убиец на репродуктивната система на жената. Болестта протича в огромен процент от случаите с едва доловими или без никакви симптоми, остава често скрита, неизяснена и нелекувана, което води до тежки и необратими последици – стерилитет. Много са причините, поради които една двойка може да страда от безплодие, но инфектирането с хламидии и нелекуването на състоянието е сред най-честата причина за безплодие при дамите.

Как се случва заразяването с хламидии и какви са симптомите, ако се проявят такива?

СЗО: Ваксината срещу COVID-19 не може да причини безплодие

Световната здравна организация (СЗО) отхвърли спекулациите като "слухове", че ваксината срещу COVID-19 може да причини безплодие. ...

Хламидиите се предават по полов път, както и от майката към бебето по време на нормално раждане. Боледуват в еднаква степен и двата пола, но дамите обикновено нямат симптоми. При мъжете симптомите се изразяват в отделяне на секрет и парене при уриниране. При дамите инфекцията се проявява с болка в корема, болезнени усещания при уриниране и по време на полов акт, кървене между менструалните цикли. Инфекцията при жените първо обхваща шийката на матката, а при липса на симптоми, съответно при липса на търсене на лекарска помощ и лечение, тя достига до фалопиевите тръби, причинявайки бавно, но сигурно и необратимо безплодие.

Как да се предпазим от усложненията при заразяване с хламидии?

Освен употребата на предпазни средства по време на полов акт, избягване на честата смяна на партньорите и ограничаване на случайните полови контакти, за да се диагностицира болестта правилно и преди да е причинила усложнения, е важно да се извършва профилактично изследване за хламидии поне веднъж в годината. Това ще даде възможност да се осъществи лечение, докато е възможно, и да не се стигне до безплодие.

Лечението се извършва с антибиотици, като от съществена важност е и двамата партньори да ги приемат заедно. Ако мъжът остане без лечение или е неизлекуван напълно, той ще реинфектира партньорката си. Най-големият проблем при заболяването идва от факта, че ¾ от дамите нямат симптоми при инфектиране и така остават без лечение, незнаейки, че са болни. В тези случаи заболяването се открива твърде късно, когато се окаже, че двойката не може да има деца, жената не може да зачене и се започне да се търсят причините за проблема. Това прави профилактичните изследвания за хламидии от жизнена важност особено за младите и нераждали жени, които искат да имат свое потомство. Изследване един-два пъти в годината по време на редовните профилактични гинекологични прегледи обикновено е достатъчно, за да се хване навреме инфекцията и да се овладее, преди да е причинила безплодие.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Може ли да се ядат ягоди при диабет

Лекар: Ако имате диабет, НЕ яжте тези плодове

Закуската, която ще ви подмлади

Лекар: Тази фраза издава началото на деменция

Експерти: Тези 9 храни пречистват кръвоносните съдове

Лекари: Тези 2 симптома може да са ранен признак на Паркинсон

Очите ви сълзят без причина: Ето какво може да го предизвиква

Тези напитки водят до проблеми със сърцето и висок холестерол

Важна информация за коклюша: Опасен и силно заразен

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com