Учени: Този евтин зеленчук е най-полезен за сърцето и кръвта

114094
Учени: Този евтин зеленчук е най-полезен за сърцето и кръвта
Снимка: iStock

Един евтин и достъпен зеленчук намалява възпалението, подобрява здравето на сърцето, състава и вискозитета на кръвта. Цвеклото е желана добавка към всяко ястие заради атрактивния си цвят. Той е евтин, универсален, засищащ и здравословен зеленчук.

Според The Health Site цвеклото е богато на антиоксиданти, фибри и много витамини и минерали.

Цвекло – ползи за здравето

Изданието отбелязва, че този зеленчук е не само богат на фибри, но също така съдържа калций, витамин С, желязо, калий и магнезий. Освен това цвеклото съдържа две специални съединения, които се борят с възпалението: нитрати и беталиани.

Цвеклото съдържа големи количества бор, манган и желязо - тези микроелементи играят важна роля в хемопоезата и подобряват състава на кръвта. Цвеклото повишава нивото на хемоглобина в кръвта и помага за попълване на загубата на кръв в организма, което е особено важно за жените по време на менструация. 

Обзор от 2021 г., публикуван в Journal of Food Science&Nutrition, обсъжда полезната роля на диетичните нитрати за контрола на кръвното налягане. Според анализа на седем проучвания, нитратите в сока от цвекло понижават систоличното кръвно налягане при хора с хипертония.

Лекар: 3 сутрешни навика, които са вредни за сърцето и кръвната захар

Учените отбелязват, че антиоксидантните ефекти на цвеклото също могат да помогнат при лечението на ракови тумори. Някои проучвания показват, че комбинирането на специални лекарства със сок от цвекло смекчава увреждането на сърцето и повишава ефективността на лекарството.

Цвеклото съдържа много витамини и микроелементи. Аскорбиновата киселина в него работи в подкрепа на имунитета: укрепва тялото, предпазва от настинки. Чаша прясно изцеден сок от цвекло поне веднъж седмично и хремата ще ви заобиколи, допълва изданието.

Известно със своя диуретичен и слабителен ефект, цвеклото стимулира целия стомашно-чревен тракт, възстановява функцията на червата, помага в борбата със запека, пречиства тялото от отпадъци и токсини и регулира метаболизма. Добавете салата от варено цвекло към обяд или вечеря - и храносмилането ви ще работи като часовник!

Цвеклото съдържа голямо количество антиоксиданти. Предпазват клетките от свободните радикали, поддържат младостта на кожата и предотвратяват преждевременното стареене на тялото.

Редовната консумация на цвекло има благоприятен ефект не само върху външния ви вид, но и върху състоянието на нервната система.

Цвеклото - вредно ли е за здравето?

Изданието посочва, че няма сериозни противопоказания за яденето на цвекло. Като цяло това е здравословна храна, която осигурява ползи.

Известно е още, че цвеклото е богато на естествени растителни съединения, наречени оксалати. Яденето на цвекло може да бъде фактор за развитието на някои видове камъни в бъбреците, според Националната бъбречна фондация в САЩ. Това важи само за хора, склонни към образуване на камъни.

Кардиолог: Какви храни трябва да ядем за здраво сърце

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

 

 

 

 

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Кафе с мляко - как е правилно да се пие

10+ МАЛКИ ТАЙНИ да свалим кръвното у дома БЕЗ ХАПЧЕТА

3 съставки, които ще направят почти всяко ястие полезно за сърцето

При какви заболявания НЕ трябва да се яде кашкавал

Тормоз от магнитни бури - Тактиките да се справите с тях

Може ли чаша топла вода сутрин да предотврати хроничен запек?

Какво ще се случи с тялото ви, ако пиете редовно жасминов чай?

Колко зеленчуци трябва да се ядат на ден

5 подправки, които трябва да сложите в кафето за плосък корем

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com