Атанасова: Спешните медици са проблем

6875
Атанасова: Спешните медици са проблем

Вчера подписахме четиригодишен договор за сътрудничество с министерството на здравеопазването на Израел, който влиза веднага в сила, каза Десислава Атанасова, министър на здравеопазването пред БНТ, предаде БГНЕС.

Приоритетните области, в които ние активно ще си сътрудничим, са няколко. Особено в областта на спешната медицина – те са много напред. Те реагират много бързо и имат добра диагностика, към което ние трябва да се стремим. Аз неведнъж съм споменавала, че проблемите в Спешната помощ в България са първо, че лекарите там получават много ниски заплати, но бяха увеличени с 18 %. Друг проблем е бързината до достигане на адрес след повикването. Заедно със столичния кмет Йорданка Фандъкова имаме идея Бърза помощ да има локация на четири места в столицата. Вероятно това ще стане през октомври, включително и МЗ да има локация на Бърза помощ. Друг много сериозен проблем е недостигът на лекари и те имат изключително натовареност. Предприели сме конкретни мерки и в промяната на наредба № 34 за специализацията на лекарите. По този начин ние ще мотивираме лекарите да работят в Спешната помощ, подчерта Атанасова.

Сътрудничеството между двете държави е свързана с финансирането на болничните заведения, в областта на заразните болести, в области на високите технологии, в лекарствената политика и други. С европейско финансиране ние получихме възможност да преструктурираме болници не само големите, но и общинските. 147 милиона лева са предвидени за обновяване на апаратурата в болници – приключили са обществените поръчки. Подписани са договорите със строителите – след време ще имаме много по-добри условия за лечение в онкологията, например, посочи Атанасова.

В момента по отношение на компетентността на лечебните заведения сме посочили къде могат да се извършват сложни медицински дейности.

Аптечната камара: Атанасова е бивш министър

Министър Десислава Атанасова е бивш министър на здравеопазването. Тя влезе в статуквото на всички други министри – правенето на ...

Редактор: Яна Баярова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване