Болниците намалят приема през зимата

6240
Болниците намалят приема през зимата
Снимка: Thinkstock

Болниците ще намалят приема си през зимата, когато най-много пациенти се нуждаят от помощ. Причината е, че са усвоили авансово част от лимитите си за последните три месеца на годината. Това става ясно от стенограмата на последното заседание на Надзорния съвет на НЗОК този месец, предаде Стандарт нюз.

"Болниците може да са си изтеглили и най-вероятно това го има, 5% (от парите бел.р). Сега ще видите как са си оголили последните месеци", казва директорът на касата д-р Глинка Комитиов по повод спор за двойното увеличаване на средствата от касата, които са отчели някои частни клиники. "То няма никой, който да не си ги е изтеглил", допълва зам. здравният министър д-р Ваньо Шарков. "Именно", съгласява се д-р Комитов. Намаляването с още 5% на парите на болниците за последните месеци ще доведе до записването на все повече пациенти в листите на чакащи или до алтернативата да си платят сами лечението, категорични са медиците.

Здравното съсловие против лимитите за болниците

Здравните съсловни организации се обявиха против лимитите за болниците, предаде БГНЕС. Това стана ясно на националната кръгла маса &b...

Някои частни болници са удвоили приходите си за една година, отчита още зам. здравният министър Ваньо Шарков. "За 7 месеца "Пулс" в Благоевград е получила 2 млн. повече или 42%, плевенската „Свети Панталеймон" има 36% повече, „Централ онко хоспитал" в Пловдив - 41%, а „Тракия" - 64 %", изрежда Шарков. Според него и колегите му това буди подозрения дали дейността е реална. "При 4.8 млн. получени за 7 месеца миналата година, тази година те са получили 7.9 милиона за 7 месеца, а плюс това имат и надлимитна дейност. Ние какво правим?", пита риторично Шарков. "При база 4 милиона да имаш ръст с 3 милиона значи нещо... Извинявай", допълва той. "Има контролно звено, да се направи анализ на това и да се запише в протокола", настоява Григор Димитров от БСК.

Разделянето на пакета на здравната каса на основен и допълнителен вече е завършило, става ясно още от стенограмата. "Пакетът е изчистен, няма нищо скрито. Въпросът е, че трябва всичко да е подредено както трябва и тогава ще го представим на вниманието на Надзора". Това обяснява на колегите си от Надзорния съвет зам. здравният министър д-р Бойко Пенков. Шарков пък допълва, че първо пакетът ще се покаже на лекарския съюз, а на Надзора на касата, когато е "окончателно" готов. От здравно министерство обаче засега отказват да покажат пакета.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com