Десислава Атанасова: Нищо не застрашава здравната система финансово

11061
Десислава Атанасова: Нищо не застрашава здравната система финансово

Нищо не застрашава здравната система у нас финансово. Това заяви по време на работно посещение в Добрич министърът на здравеопазването Десислава Атанасова, предаде “Фокус”.

Съгласно Закона за бюджета на Здравната каса до края на всеки месец Министерство на здравеопазването (МЗ) внася в Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) справка за всички дейности, за които иска да бъде трансферирана сума. Тези средства се ползват за здраве, единствено и само в интерес на българските граждани и тези пари нито са откраднати, нито са разходвани неправомерно, подчерта министър Атанасова.

Всяко трето решение в здравеопазването противоречи или на закон, или на Конституцията

"Всяко трето решение в здравеопазването противоречи или на закон, или на Конституцията. Това е много притеснително. Притеснително е, че...

Министерство на здравеопазването плаща редица дейности, като например дейностите по инвитро процедурите, дейностите “Фонд за лечение на деца”, интензивни грижи, спешна помощ и т.н. Готов е отчетът за бюджета, който министерството е усвоило и част от отчета за бюджета и дейността на Здравната каса за 2011 година, каза Десислава Атанасова. Той ще бъде разгледан в Народното събрание.

В отчета са описани всички дейности и всички средства, които се трансферират от НЗОК и Министерство на здравеопазването – около 8 млн. лв. на месец министерството получава трансфер от Здравната каса, т.е. в момента са израходени около половината от трансфера (100 млн. лв.). Това е трансфер с решение на Народното събрание и е част от Закона за бюджета на НЗОК, отбеляза Десислава Атанасова.

Тя допълни, че наистина Конституционният съд е обявил за противоконституционен, но има резерви, финансови средства и “ще има стабилност в системата”, каза здравния министър.

Има големи областни болници с финансови затруднения, също университетски и общински болници, допълни Атанасова. 280 млн. лв. са общо задълженията на държавните лечебни заведения, около 68 млн. лв. – на общинските, каза здравният министър.

Атанасова: Имам факти за редица нарушения в "Пирогов"

За пореден път искам да стане ясно, че тази проверка в "Пирогов" не е имала за цел да урони престижа на болницата, нито да злепоставя...

Сред големите длъжници са УМБАЛ “Св. Георги” в Пловдив, която “традиционно води класацията”, старозагорските болници, които вече са обединени – университетската и многопрофилната, чиито задължения възлизат на 22 млн. лв. общо. Столични университетски болници също имат задължения, също и болница “Пирогов” (около 10 млн. лв. са задълженията, като просрочените са съвсем малко), допълни Десислава Атанасова.

Предстои подписване утре на колективен трудов договор за сектор “Здравеопазване”, ще има увеличение на заплатите не само на лекарите, но и на целия персонал в едно лечебно заведение, заяви министърът. Най-грубо, средното увеличение на заплатите ще е с около 20%, каза тя. Средствата се увеличават между 10% и 15%, като най-сериозно ръст на заплата има при новопостъпващите медицински сестри, отбеляза Десислава Атанасова. Тя допълни, че е важно да се знае също, че с проекта на колективен трудов договор се предвижда нощният труд вече да бъде не 50 стотинки, а 1 лв.

Министър Атанасова заяви, че и сега заплатите на лекарите са над посочените нива. Конкретно за Добрич лекарите и сега вземат над 700 - 800 лв. заплата месечно. По думите на управителя на МБАЛ Добрич д-р Мариян Ананиев, средната брутна месечна заплата в болницата в добруджанския град е 1500 лв., а за специалистите по здравни грижи – медицински сестри, акушерки и рехабилитатори е 730 лв. Цифрите са за миналата година, за тази се запазва същата тенденция “с лек, до умерен растеж”, допълни д-р Ананиев. Новото увеличение на заплатите на здравния персонал влиза в сила от 1 юли, въпреки че утре ще бъде подписан новият трудов договор, заедно с работодателите и синдикатите, уточни министър Атанасова.

Редактор: Яна Баярова

Атанасова определи новите силни в "Пирогов"

С протокол от 20 юни на министъра на здравеопазването като едноличен собственик на капитала на Университетска многопрофилна болница з...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com