Всяко трето решение в здравеопазването противоречи или на закон, или на Конституцията

5208
Всяко трето решение в здравеопазването противоречи или на закон, или на Конституцията
Притеснително е, че хората у нас се чувстват изключително некомфортно в нашата здравна система

"Всяко трето решение в здравеопазването противоречи или на закон, или на Конституцията. Това е много притеснително. Притеснително е, че хората у нас се чувстват изключително некомфортно в нашата здравна система." Това заяви депутатът от ДПС д-р Нигяр Джафер в интервю за БНР, "Неделя 150".

Припомняме, че преди дни Конституционният съд обяви за противоконституционни чл. 1, ал. 2, ред 5 и § 5 от Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2012 г. Той се отнася за предоставени трансфери на Министерството на здравеопазването за заплащане на медицински дейности, лекарствени продукти и медицински изделия, осигурявани от Министерството на здравеопазването през 2011 г. Решението на КС на практика спира възможността за трансфер на средства от НЗОК към Министерството на здравеопазването.

Отпада възможността за избор на екип в болниците

Ако искаме да избираме екип за лечение, ще трябва да сме осигурени в частен фонд, предвиждат промени в закона за здравето, предаде БЛИЦ...

Според Джафер в момента цари една огромна арогантност към Конституцията. В същото време над 90% от българите искат по-добра здравна система. В момента обаче хората се демотивират да си плащат здравните осигуровки, защото виждат, че парите им не отиват за това, за което плащат, обясни Джафер.

"Притеснително е изказването на финансовия министър, че не всяко правонарушение противоречи на правовата държава. И тук си задаваме въпроса защо се прави това? Дали, защото управляващите нямат нужната експертиза? Дали, защото нямат юридическа компетентност или защото искат да прикрият административна немощ? Възможно е, да е от безизходица", заключи Нигяр Джафер.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com