Сериозни въпросителни: Ще има ли всъщност безплатни тестове за COVID-19 с направление?

5272
Сериозни въпросителни: Ще има ли всъщност безплатни тестове за COVID-19 с направление?
Снимка: Getty Images/Guliver

Един, два, максимум три симптома – това е основното ми наблюдение върху пациенти, които впоследствие се доказват, че са болни от COVID-19. Ако един пациент има и 5-те симптома, това ще е прецедент. Разбира се, че не и петте предложени от НЗОК симптоми ще важат за направление за тест. Това заяви д-р Николай Брънзалов, заместник-председател на Българския лекарски съюз (БЛС).

Същевременно лекарят беше категоричен пред националната телевизия, че при зададени 5 от 7 симптома от НЗОК, "ние трябва да си измислим други симптоми, за да бъде тестван пациентът". И предупреди, че насоките на Американския център за заразни болести са за гъвкаво тестване. "В Китай за 3 дни тестваха 9 милиона град", напомни д-р Брънзалов. За масово тестване трябват антигенни тестове, за прецизиране - PCR, посочи той.

Кога си болен от COVID-19 в България - само когато си министър? (ВИДЕО)

Експерти от КНСБ сигнализираха, че в България няма ясен протокол за това кога си контактен и кога влиза в сила карантината, което пряко...

Брънзалов каза, че лекарите искат направлението да е на първо място за антигенен тест, не за "скъпия PCR тест". Според него, не било удачно да се тестват хора в кабинетите на личните лекари – трябва да има отделни пунктове за това.

По думите му, към момента 7,7% от болните са в болница, а над 38 000 болни са под карантина вкъщи. Брънзалов обаче коментира, че много не спазват карантината и идват в кабинета на личния лекар. „Тестването към момента си е проблем”, заключи той.

"Не е нормална диагностика да се изкашляш по телефона, но го налага ситуацията", каза още лекарят, визирайки скандалния случай с главния редактор на списание "Elle".

Брънзалов е и категорично несъгласен личните лекари да влизат в болничната битка с COVID-19. Какво ще стане, ако всички лични лекари си затворят практиките и се наредят пред РЗИ, попита той. И даде пример със себе си – 2500 пациенти имам, които страдат от различни заболявания. "Здравната система трябва да се грижи за всички болни, не само от заболелите от COVID-19", подчерта д-р Брънзалов.

Признание от РЗИ: С коронавирус без PCR-тест не може да докажеш, че не си в самоотлъчка

Пациент с коронавирус на домашно лечение, на който не е правен PCR-тест с положителен резултат, не може да докаже, че не е в самоотлъчк...

Има невероятна динамика в ситуацията, така че 5-те симптоми, които НЗОК предлага да са основание за издаване на направление за безплатен PCR тест, не са достатъчни. В нашата практика наблягаме на главоболие, болки в мускулите и гръдна болка. Това каза и общопрактикуващият лекар д-р Моголова пред БНТ. Тя заяви, че има преговори да се прави поне с 2 симптома тест – според нея, най-добре да се прави в началото бърз антигенен тест, а ако симптомите се влошават, да се прибягва до PCR тест.

Същевременно от Пловдив дойде сигнал, че няма достатъчно "Ремдесивир". Д-р Мария Димитрова коментира, че е получено лекарство за двама пациенти, а им трябва количество за по двама на седмица.

Още: "Намаление на случаите на коронавирус у нас, но процентът на положителни тестове е по-висок"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Ангел Кунчев: Доста близо сме до епидемия от коклюш

Без неваксинирани за коклюш деца в училище: Здравният министър отговори

Онлайн обучение заради коклюш - по преценка на директора

Поставят първата ваксина срещу коклюш при бебетата по-рано

Държавата да се раздвижи и да подсигури ваксини: Личен лекар за завръщането на коклюша

Очаква ли ни национална епидемия от коклюш?

Коронавирусът в България: Само в 3 области има открити нови случаи

Доц. Мангъров: Бременните жени може да се ваксинират срещу коклюш

Депутати предлагат забрана за пушене на закрито за всички устройства

Още четири случая на коклюш в Бургас

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com