X
 
 

Защо бял дроб на българка бе изпратен в Австрия, а не бе използван у нас?

4451 2
Защо бял дроб на българка бе изпратен в Австрия, а не бе използван у нас?
Снимка: Thinkstock
Преди дни за първи път от две години България предостави бял дроб по линия на „Евротрансплант” за клиниката във Виена. У нас не е бил търсен пациент, на който да бъде трансплантиран органът. Случилото се потвърждава подозренията, че в страната ни няма условия за поддържането на живота на пациенти след белодробна трансплантация.

Тодор Мангъров от Асоциация пулмонална хипертония обясни, че страната ни няма национална програма, според която да се развие донорството. В момента за белодробна трансплантация у нас чакат 15 пациенти.

Президентът на Евротрансплант: Българските лекари трябва да се обучат в чужбина за белодробни трансплантации

"Дългосрочното решение не е трансплантационният туризъм и здравното емигриране. Решението е да имате самостоятелни програми и за б...

"В България няма начин да бъде трансплантиран български гражданин. Специалист от Хановер е оценил базата, като изключително добра, но е отчел факта, че няма добре обучени специалисти. Дори да дойде чужд екип, този пациент ще умре, защото няма кой да го обгрижи", обясни Мангъров в интервю за bTV.

Той допълни, че не е ясно защо все още не е създадена схема за обучение на български специалисти в чужбина.

27-годишната Илияна, която също чака трансплантация на бял дроб, сподели, че също е получила обещание, че ще бъде трансплантиране при поява на донорска ситуация:

"За мен това е поредното неизпълнено обещание. Какво ще направят за спешните случаи, какъвто съм аз? Настоявам да си свършат работата, на която са назначени на тези постове. Настоявам за правото си на живот. Надежда винаги има - дали ще се случи тук или като емигрант в Австрия. Ако искате да се спасите, емигрирайте, защото системата няма да ви помогне."

Близки на починали пациенти: Ако чакате за трансплантация, бягайте в чужбина

Близките на двама пациенти, починали, докато чакат за белодробна трансплантация, призоваха останалите чакащи да търсят решение в чужбин...

Семейството на чакащия за бял дроб Красимир също се пита защо Агенцията по трансплантация не ги е потърсила. "Д-р Христов в едно интервю каза, че при първата донорска ситуация ще дойде екип от чужбина за 2 часа. Обаче това не се случи", отбеляза Мария Проданова, майка на Красимир.

Писмено Агенцията обясни, че до подписването на споразумение с чужда клиника не търсят български реципиенти. Даряването на органи за „Евротрансплант” обаче увеличава шансовете ни това да се случи.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
  • Ана Тема 2 Ана Тема преди 1 година Профил на трол?
    "Гарантирано" от...ГРОБ - бял дроб! Каквито управниците,такава организацията,такава и държавата - Мащеха ! Ако беше Добрички суджук,нещата щяха да стоят по-различно.
  • Анонимен 1 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
    Защото са го пратили по погрешка.