Здравното министерство търси начин болниците да не са търговски дружества

2148
Здравното министерство търси начин болниците да не са търговски дружества
Снимка: БГНЕС

Ще се търси юридическа възможност лечебните заведения да не се регистрират по Търговския закон, каза заместник-министърът на здравеопазването Ваньо Шарков по време на дискусия, организирана от КНСБ и фондацията "Фридрих Еберт".

Шарков изрази готовност за съдействие по този въпрос, тъй като е подобно и предложението, изразено от председателя на Федерацията на синдикатите в здравеопазването към КНСБ Иван Кокалов.

Според Кокалов трябва да има отделен закон за регистрация на лечебните заведения, а не както досега - по Търговския закон, тъй като "лобито на търговците е много голямо".

И болниците зоват за протести

Само ден след като джипитата от няколко града обявиха, че започват протестни действия срещу политиките на ресорния министър Петър Моско...

По думите му предстои да се обсъжда отново дали лечебните заведения трябва да формират печалба, работейки с публични средства, които би трябвало да са предназначени само за лечение, предаде бтв.

„Ако лечебните заведения не са търговски дружества, контролът ще бъде по-ефективен”, каза Кокалов. По думите му трябва да има социален диалог на различни равнища, включващ и представители на частни болници, за да се изработят рамкови правила за формиране на заплащането в областта на здравеопазването.

От синдикалната организация споделят мнение, че трябва да има таван на работните заплати в системата на здравеопазването.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com